Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Rusijos dūmos deputatas „išrado“ LGBTQ kvotas olimpinėse žaidynėse

Apie „supuvusios Europos“ zoologijos sode prievartaujamus vėžlius kalbėjęs Rusijos Dūmos deputatas Aleksejus Žuravliovas dabar išgalvojo naują melagieną. Anot jo, Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) yra įvedęs kvotas LGBTQ sportininkams – kiek jų turėtų būti kiekvienoje komandoje. Pasak politiko, tai paaiškina, dėl ko rusams pastaruoju metu nelabai sekasi sporte. Tačiau kalbos apie tokias kvotas tėra jo fantazijos vaisius.
Olimpinės žaidynės
Olimpinės žaidynės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dūmos deputatas, partijos „Tėvynė“ pirmininkas A.Žuravliovas televizijos „Rossija1“ eteryje paskleidė melą, kuris akimirksniu išplito socialiniuose tinkluose ir net Rusijos žiniasklaidoje.

„Olimpiadą reikėtų pervadinti į olimpediadą. Ir sporto rūšis pervadinti, pavyzdžiui, kad būtų koks LGBTenisas, lezbijachtingas, transirklavimas, pichvando. Daug tokių yra“, – laidos „60 minučių“ eteryje kalbėjo politikas.

Jis taip pat pridūrė, kad Rusija nuo šiol nebegalės dalyvauti Olimpinėse žaidynėse, nes šalyje LGBTQ propaganda buvo uždrausta, taigi nėra galimybės atitikti šią tariamą kvotą.

Vien skandalinguoju deputatu ši melagiena neapsiribojo – socialiniuose tinkluose ėmė plisti straipsnio imitacija, kurioje skelbiama neva nuo šiol dešimtadalį kiekvienos nacionalinės sporto rinktinės turėtų sudaryti LGBTQ sportininkai.

Žinutė suklastotai pateikiama lyg garsaus naujienų portalo „Euronews“ paskelbta naujiena.

Apie tai paskelbė ir naujienų portalai pravda.ru bei ptoday.ru, o taip pat Kremliui palankūs vaizdo tinklaraštininkai „Youtube“ platformoje.

Publikacijoje melagingai tvirtinama esą LGBTQ bendruomenės atstovų dalyvavimas olimpinėse žaidynėse bus privalomas, o jų minimali kvota sudarys 10 proc. kiekvienos dalyvaujančios šalies sportininkų.

„Jų skaičius kiekvienoje komandoje turi būti ne mažesnis kaip 10 proc. ar net didesnis. Neįvykdžius šios sąlygos nerealu patekti į olimpines žaidynes.

Šią iniciatyvą parėmė kelios Europos šalys (Vokietija, Ispanija, Italija).

O kadangi Rusija priėmė įstatymą, kuriuo visiškai uždraudė LGBTQ propagandą, pagal tokias taisykles neįmanoma dalyvauti žaidynėse“ – tikina melagienos autoriai.

Tai ne pirmas kartas, kuomet TOK reikalauja A.Žuravliovo atsiprašyti už LGBTQ atletų įžeidinėjimą.

„Youtube“ stop kadras/Aleksejus Žuravliovas
„Youtube“ stop kadras/Aleksejus Žuravliovas

Kvotų nebus, bet diskriminacijos irgi

A.Žuravliovas atvirai meluoja – jokių LGBTQ kvotų TOK neinicijavo, nevyko ir diskusijos šia tema.

Šių metų spalio pabaigoje TOK prezidentas Thomas Bachas, atsakydamas į klausimą dėl leidimo varžytis transseksualams, pareiškė, kad kiekvienam sportininkui turėtų būti leista dalyvauti žaidynėse be jokios diskriminacijos.

2020 metais seksualinė orientacija buvo įtraukta į Olimpinės chartijos pagrindinių principų šeštąjį punktą, susijusį su diskriminacijos neleistinumu.

Be to, 2024 metų olimpinių žaidynių Paryžiuje prezidentas Tony Estanguetas pasirašė LGBTQ įtraukties į žaidynes chartiją, kuria siekiama sukurti įtraukią darbo aplinką ir kovoti su diskriminacija.

„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas
„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas

Uždraudė LGBTQ

Lapkričio pabaigoje Rusijoje buvo priimtas įstatymas, kuriuo draudžiama žiniasklaidoje, kine, knygose ir reklamose minėti tai, ką valdžia laiko „gėjų propaganda“, ir uždraudžiama „pedofilijos ir lyties keitimo propaganda“.

„Bet kokia netradicinių lytinių santykių propaganda užtrauks atsakomybę“, – platformoje „Telegram“ pareiškė Rusijos žemųjų parlamento rūmų pirmininkas Viačeslavas Volodinas.

Už naujojo įstatymo pažeidimus bus skiriamos baudos, o jeigu įstatymą pažeis užsieniečiai, jie gali būti išsiųsti iš šalies.

Numatytos baudos siekia nuo 100 tūkst. iki 2 mln. rublių (nuo maždaug 1,58 tūkst. iki 31,6 tūkst. eurų). Užsieniečiai už tam tikrus pažeidimus prieš išsiuntimą iš Rusijos gali būti suimti 15 dienų.

Žmogaus teisių gynėjai, kurie smerkia 2013 metų „gėjų propagandos“ įstatymą, teigia, kad iš esmės bet koks veiksmas ar viešas tos pačios lyties porų paminėjimas yra kriminalizuojamas.

Organizacija „Rainbow Europe“, sudariusi tolerancijos LGBTQ žmonėms reitingą, Rusijai skyrė ketvirtą vietą nuo galo iš 49 Europos šalių.

Scanpix nuotr./Londone – pirmojo miesto „Pride“ parado 50-osios metinės
Scanpix nuotr./Londone – pirmojo miesto „Pride“ parado 50-osios metinės

Varžėsi jau anksčiau

2008 m. Pekino vasaros olimpinėse žaidynėse iš 10 708 dalyvių tik 15 sportininkų buvo atviri gėjai, lesbietės ar biseksualai. Iš jų tik du, įskaitant Matthew Mitchamą (kuris taip pat laimėjo aukso medalį ir tapo pirmuoju atvirai homoseksualiu olimpiniu čempionu), buvo vyrai.

2012 m. vasaros olimpinėse žaidynėse Londone iš 10 768 dalyvių 23 sportininkai buvo atviri gėjai, lesbietės ar biseksualai.

2016 m. vasaros olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire iš 10 444 dalyvių net 68 sportininkai buvo atviri gėjai, lesbietės ar biseksualai, t. y. beveik dvigubai daugiau nei 2012 m. vasaros olimpinėse žaidynėse dalyvavusių LGBTQ sportininkų.

2021 metais surengtose Tokijo olimpinėse žaidynėse apie savo netradicinę seksualinę orientaciją viešai pasisakė mažiausiai 185 LGBTQ sportininkai – tai rekordinis skaičius, mat jų buvo daugiau nei visose ankstesnėse vasaros ir žiemos olimpinėse žaidynėse kartu sudėjus.

 Laurel Hubbard / Scanpix nuotr.
Laurel Hubbard / Scanpix nuotr.

2020 metų vasaros olimpinėse žaidynėse dalyvavo pirmieji transseksualūs sportininkai – Naujosios Zelandijos sunkiosios atletikos transseksualė Laurel Hubbard ir ir Quinn, kuri yra transseksuali ir nebinari.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius