Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai aukšti politikai atsistatydina ir miršta dėl susitikimų su Volodymyru Zelenskiu?

Socialiniuose tinkluose sugalvota dar viena keista teorija apie Ukrainos vadovą Volodymyrą Zelenskį. Šį kartą internautai prabilo apie prakeiksmą, kurį praminė prezidento vardu. Mat ne vienas politikas, kuriam teko susitikti su juo, atsistatydino ar net buvo nužudytas. Bet šiai teorijai trūksta logikos: politikai iš pareigų turėjo pasitraukti susiklosčius nepalankioms aplinkybėms.
„Zelenskio prakeiksmas"/15min koliažas
„Zelenskio prakeiksmas"/15min koliažas

Atskleidė „prakeiksmą“

„Ne visi gali pakęsti tiesą, ypač jei ji atskleidžia bjauriausias savybes!“, – neseniai pareiškė vienas „Facebook“ vartotojas.

Vaizdo įrašo pradžioje skelbiama: „Zelenskio prakeiksmas“. Toliau rodomos nuotraukos, kuriose matomas V.Zelenskis su buvusiais premjerais: Suomijos – Sanna Marin, Didžiosios Britanijos – Borisu Johnsonu, Italijos – Mario Draghi, Japonijos – Shinzo Abe, taip pat – buvusiu Kanados parlamento pirmininku Anthony Rota.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Toliau nurodyta, kad šis sąrašas yra begalinis.

Iš vaizdo įrašo galima suprasti, neva kiekvienas aukštas pareigūnas, su kuriuo susitinka V.Zelenskis, galiausiai pasitraukia, o Sh.Abe atveju – netgi miršta.

Nieko bendro su Volodymyru Zelenskiu

Tokie teiginiai apie prakeiksmus turi mažai pagrindo. Kaip valstybės vadovas, V.Zelenskis kiekvieną savaitę susitinka su kitų šalių atstovais, dėl to tikėtina, kad internete galima rasti jo nuotraukų su daugeliu iškilių žmonių. Be to, visi minimi politikai savo postus paliko dėl skirtingų priežasčių ir skirtingomis aplinkybėmis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis

Buvusi Suomijos ministrė pirmininkė S.Marin apie savo atsistatydinimą pareiškė 2023 m. rugsėjį. Ji paskelbė, kad pasitraukusi ir iš partijos vadovės pareigų dirbs patarėja Tony Blairo institute.

„AFP“/„Scanpix“/Suomijos premjerė Sanna Marin
„AFP“/„Scanpix“/Suomijos premjerė Sanna Marin

„Laikas judėti toliau. Nekantrauju imtis naujo vaidmens. Taip pat tikiu, kad jis gali būti naudingas visai Suomijai. Tikiu, kad galiu gerai pasitarnauti rinkėjams, o naujoje pozicijoje galbūt net geriau“, – Suomijos visuomeniniam transliuotojui YLE teigė ji.

S.Marin pasuko kitu karjeros keliu, kuomet visuotiniuose rinkimuose jos partija pralaimėjo.

Buvęs Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas atsistatydino 2022 m., kai prieš jį sukilo kiti ministrai, kritikuodami jo vadovavimą ir kelis kitus skandalus, pavyzdžiui, vadinamąjį „Partygate“. Pastarasis kilo paaiškėjus, kad per patį pandemijos įkarštį kai kurie vyriausybės pareigūnai linksminosi, nors vakarėliai ir panašūs susibūrimai buvo griežtai ribojami.

„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ir Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis
„Reuters“/„Scanpix“/Buvęs Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ir Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis

Pernai B.Johnsonas atsistatydino ir iš parlamentaro pareigų, oficialiame pareiškime nurodęs, kad postą palikti nusprendė po Privilegijų komiteto atlikto „Partygate“ tyrimo, prieš tai apkaltinęs komitetą „raganų medžiokle“.

Buvęs Italijos ministras pirmininkas M.Draghi savo atsistatydinimo pareiškimą pateikė, kai populistinė koalicijos partnerė „Cinque Stelle“ atšaukė savo paramą balsavimo dėl pasitikėjimo juo metu. Pareiškime politikas nurodė, kad pasitikėjimo paktas, kuris palaikė vienybės vyriausybę, išnyko.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Mario Draghi
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Mario Draghi

Buvęs Japonijos ministras pirmininkas Sh.Abe buvo mirtinai sužeistas, viešai sakydamas kalbą 2022 m. liepą.

Taip pat skaitykite: Melagienos apie Shinzo Abe nužudymą pasipylė jam nespėjus atgulti amžinojo poilsio

Gydytojų teigimu, jį pražudžiusi kulka pataikė taip giliai, kad pasiekė jo širdį. Sustabdyti kraujavimo nesugebėjo ir 20 medikų komanda.

Taip pat skaitykite: Shinzo Abe – ilgiausiai per Japonijos istoriją nepertraukiamai dirbęs premjeras

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shinzo Abe Serbijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shinzo Abe Serbijoje

Įtariamasis buvo sulaikytas įvykio vietoje ir prisipažino įvykdęs nusikaltimą. Iš premjero posto S.Abe atsistatydino dar 2020 m.

Taip pat skaitykite: Įtariamas Shinzo Abe žudikas: kas apie jį žinoma?

Kanados Bendruomenių rūmų pirmininkas Anthony Rota atsistatydino 2023 m. rugsėjį, kai pakvietė į parlamentą ukrainietį, kovojusį nacių dalinyje, ir jį pagyrė. A.Rota teigė nežinojęs apie vyro ryšius su naciais ir teigė, jog tai buvo didžiulė klaida.

„Zuma press“/„Scanpix“/Kanados parlamento pirmininkas Anthony Rota
„Zuma press“/„Scanpix“/Kanados parlamento pirmininkas Anthony Rota

15min verdiktas: trūksta konteksto. Teiginys, kad visų įraše matomu politikų likimai – atsistatydinimai iš postų, mirtis – neva kažkaip susiję su V.Zelenskiu, yra absurdiškas. Būdamas prezidentu, V.Zelenskis dažnai susitinka su kitų šalių atstovais. Kitų valstybių pareigūnų karjerų posūkius nulėmė ne šie susitikimai, bet įvairios aplinkybės.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius