Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Plintanti nuotrauka su į Europą su pabėgėliais neva patekusiu „Islamo valstybės“ džihadistu – melas

Tikimybė, kad kartu su migrantų ir pabėgėlių banga į Europą iš Sirijos ir kitų valstybių gali patekti radikalai ar net džihadistai, neramina visas Europos Sąjungos šalis. Prieš pabėgėlių priėmimą pasisakantieji šią savaitę socialiniuose tinkluose intensyviai dalijasi nuotrauka, kurioje, jų teigimu, užfiksuotas „Islamo valstybės“ teroristas, apsimetantis pabėgėliu. Tačiau iš tiesų ji skleidžia šmeižtą – nuotraukose užfiksuoti du skirtingi žmonės.
Plintanti nuotrauka su į Europą neva su pabėgėliais patekusiu „Islamo valstybės“ džihadistu – melas
Plintanti nuotrauka su į Europą neva su pabėgėliais patekusiu „Islamo valstybės“ džihadistu – melas

Nuotraukoje sugretintos dvi fotografijos, rašo BBC. Kairėje – barzdotas vyras su ginklu ir kamufliažine apranga. Dešinėje – panašių veido bruožų vyras, tačiau dabar – švariai nusiskutęs, dėvintis paprastus marškinėlius ir turintis kuprinę. Užrašas šalia skelbia, kad nuotrauka daryta prie Makedonijos sienos. 

„Prisimenat šį vaikiną? Praėjusiais metais jis pozavo IS nuotraukoms – o dabar jis „pabėgėlis“. Ar mes tokie mulkiai?“ – dešimtis tūkstančių kartų pasidalintą nuotrauką lydi užrašas.

Ši tavo paskelbta nuotrauka yra sukilėlių kovotojo, kuris kovėsi su IS. Tačiau neleisk faktams užkirsti tau kelio neteisingai užsipuldinėti drąsius žmones, – po nuotrauka parašė vienas komentatorius. 

Tačiau, nors ir negalima atmesti tikimybės, kad kartu su pabėgėliais į Europos valstybes gali patekti ir IS kovotojai, bent jau ši nuotrauka – melas. Vyras dešinėje – Laithas Al Salehas, apie kurį praėjusį mėnesį straipsnį rašė „Associated Press“ naujienų agentūra. Jis buvo Laisvosios Sirijos armijos karininkas, o prieš pilietinio karo Sirijoje pradžią – tinkuotojas gimtajame Alepo mieste. 

„Apie 70 proc. miesto yra sunaikinta... Sirijoje esu ieškomas „Al Qaedos“, IS, valdžios – koviausi su jais visais. Man nesvarbu. Kai kurie žmonės bijo, aš – ne“, – sakė jis naujienų agentūrai.

Nuotrauką populiariame „Facebook“ puslapyje paskelbęs Peteris Lee Goodchildas BBC sakė, kad ją paėmė iš „Twitter“ ir dabar jau gailisi neišsiaiškinęs faktų. „Galiu tik atsiprašyti už padarytą žalą ar įžeidimus“, – aiškino jis BBC. Vyras sakė, kad norėjo atsiprašyti viešai ir feisbuke, tačiau jis nebegali prisijungti prie savo profilio. 

„Ši tavo paskelbta nuotrauka yra sukilėlių kovotojo, kuris kovėsi su IS. Tačiau neleisk faktams užkirsti tau kelio neteisingai užsipuldinėti drąsius žmones“, – po nuotrauka parašė vienas komentatorius. 

Laukiama Briuselio pasiūlymo

Lietuva ir kitos Europos Sąjungos (ES) šalys trečiadienį turėtų sulaukti naujo Briuselio pasiūlymo dėl pabėgėlių paskirstymo, siekiant palengvinti Italijai, Graikijai ir Vengrijai tenkančią naštą.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris planą dėl pabėgėlių krizės pateiks kreipdamasis į Europos Parlamento narius Strasbūre.

Pagal naująjį planą, valstybėms bus siūloma per dvejus metus perkelti 160 tūkst. žmonių. Anksčiau Briuselis siūlė paskirstyti 40 tūkst. prieglobsčio prašytojų, tačiau valstybės narės susitarė dėl kiek daugiau nei 32 tūkstančių.

Vasarą Lietuva įsipareigojo per dvejus metus priimti 325 pabėgėlius – 255 iš Italijos ir Graikijos, dar 70 – iš trečiųjų šalių, tikriausiai Turkijos.

Lietuvos Vyriausybės atstovai pripažino, kad šis skaičius turbūt didės. Užsienio žiniasklaidoje skelbta, kad naujajame pasiūlyme Lietuvos gali būti prašoma priimti apie 780 pabėgėlių, šiuo metu esančių Italijoje, Graikijoje ir Vengrijoje.

Lietuva ir kitos Vidurio bei Rytų Europos šalys iki šiol nepritarė, kad Briuselio nustatytos kvotos būtų privalomos. Vokietija ir Prancūzija remia tokią idėją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius