-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veganų siaubas: ar tikrai COVID-19 skiepą galima gauti per gyvūninės kilmės produktus?

Socialiniuose tinkluose platinamame vaizdo įraše tvirtinama, kad iki šiol nesutikusius pasiskiepyti nuo COVID-19 gali būti bandoma apgauti įsiūlant jiems vakcinuotų gyvūnų produktų – mėsos ir pieno. Esą taip „vakcinos pakeis DNR“ asmeniui nežinant. Nors daliai internautų tokie tvirtinimai kelia juoką, tačiau atsirado ir rimtai patikėjusių tokia sąmokslo teorija.
Karvė
Karvė / 123RF.com nuotr.

Platinamame vaizo įraše rodoma ištrauka alternatyvios realybės laidos „Absoliuti tiesa su Esmerald Robinson“.

E.Robinson 2017-2020 metais dirbo korespondente Baltuosiuose rūmuose. Vėliau ji pakeitė karjeros kryptį ir dabar kuria savo vardo tinklalaidę, kurioje pasakojama apie tariamą vakcinų žalą, nušviečiamos kitos sąmokslo teorijos.

Šįkart laidos svečias ėmė pasakoti, kad nepanorusius skiepytis nuo COVID-19 bus bandoma pergudrauti ir slapta juos vakcinuoti per gyvūnų mėsą bei pieną.

123rf.com nuotr./Melžimas
123rf.com nuotr./Melžimas

Esą apie tai jau pasirodė informacija Kinijoje. Dar kalbėtojas tvirtino, kad informacinės RNR (iRNR) vakcinų gali būti bandoma pridėti ir į vaisius bei daržoves, kad „pakeistų žmogaus DNR“.

Kiek anksčiau, socialiniame tinkle „Instagram“ pasirodė įrašas, lydimas teiginio, kad valgant nuo COVID-19 vakcinuotų gyvūnų mėsą, galima gauti skiepą.

Socialinius tinklus užplūdo melagienų banga – imta tvirtinti, kad JAV ir kitose pasaulio šalyse ūkininkai įpareigoti privalomai vakcinuoti galvijus iRNR vakcinomis nuo koronaviruso.

Skiepyti gali, bet neprivalo

JAV Žemės ūkio departamento atstovė spaudai Marissa Perry, komentuodama situaciją „Associated Press“ žurnalistams teigė, kad JAV nėra jokio reikalavimo ar įpareigojimo, kad ūkininkai skiepytų savo gyvulius nuo bet kokios ligos.

„Tai yra asmeninis verslo sprendimas, kuris paliekamas augintojui ir tokiu liks“, – komentavo ji.

Andriaus Grygelaičio nuotr./Galvijai
Andriaus Grygelaičio nuotr./Galvijai

Nacionalinės kiaulių augintojų valdybos atstovas spaudai Jasonas Menke patikino, kad JAV sprendimą naudoti vakcinas ir kitas medicinines priemones gyvūnų sveikatai ir gerovei apsaugoti priima ūkininkas, vadovaujamas bandos veterinarijos gydytojo.

Jis pridūrė, kad kol kas dar nėra licencijuotų iRNR vakcinų nuo COVID-19, skirtų gyvūnams.

Kai kurie gyvūnai, ypač zoologijos soduose, laikomi imliais, skiepijami vakcinomis nuo COVID-19. Tačiau šie skiepai nėra pagrįsti iRNR technologija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kiaulių ferma
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kiaulių ferma

Kaip veikia IRNR vakcinos?

iRNR pagrindu sukurtos vakcinos dėka į organizmą patenka iRNR molekulė, kuriai mokslininkai jau yra suteikę „statyboms“ reikalingą informaciją, gautą iš COVID-19 sukeliančio viruso genetinės informacijos.

Po vakcinacijos į žmogaus organizmą patekus SARS-CoV-2 virusui, imuninė sistema atpažįsta jo paviršiaus baltymą, aktyvuojamas imuninis atsakas ir virusas yra sunaikinamas.

Iš tiesų, iRNR paremtos vakcinos nuo COVID-19 neturi sąlyčio su DNR. Paprastai kalbant, tai yra instrukcija ląstelei, kaip gaminti baltymą ar jo dalį.

Ląstelių branduoliuose pagal DNR esančią informaciją nuolat gaminama iRNR. Ji keliauja į ląstelės citoplazmą, kurioje pagal užkoduotą informaciją sintetinamas atitinkamas organizmui reikalingas baltymas.

Šios vakcinos veikia panašiai – įterpia iRNR į ląstelės citoplazmą. SARS-CoV-2 spyglio baltymą koduojančią iRNR „praryja“ imuninės ląstelės, kurios galiausiai stimuliuoja B limfocitus pradėti gaminti antikūnus.

DNR nekeičia ir su mėsa nepersiduoda

Net tuo atveju jei iRNR vakcinos būtų pritaikytos skiepyti galvijus, techniškai nebūtų įmanoma jų „suvalgyti“ kartu su mėsa ar pieno produktais.

Kai iRNR patenka į ląstelę, ji toliau nesklinda, t. y. nepereina iš vienos ląstelės į kitą.

Kaip jau aiškinome anksčiau, iRNR perduoda nurodymus gaminti antikūnus prieš COVID-19 sukeliantį virusą, tada greitai suskaidoma ir iškeliauja iš organizmo.

Kitaip tariant, iRNR iš vakcinos moko mūsų ląsteles gaminti baltymą, kuris paskatina imuninį atsaką.

Vos patekusi į ląstelę ji suyra, net nepasiekusi ląstelės branduolio, kur yra DNR.

Tikslingai keisti žmogaus DNR galima tik pasitelkus specialią technologiją – genų žirkles CRISPR-Cas. Jeigu vakcinos leistų redaguoti genomą, mokslininkai taip galėtų nesunkiai pagydyti net retas paveldimas ligas.

Plačiau skaitykite: Dar viena vakcinų priešininkų fantazija: jos pakeis DNR ir nuslopins potraukį seksui

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mėsinė ir produkcija (asociatyvi nuotr.)
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Mėsinė ir produkcija (asociatyvi nuotr.)

15min verdiktas: Melas. Nėra įpareigojimo, kad galvijai būtų skiepijami būtent iRNR vakcinomis. Šios rūšies vakcinos nėra licencijuotos gyvūnams, kaip teigiama internete plintančiose melagingose žinutėse. Be to, IRNR vakcinos negali pakeisti žmogaus DNR.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius