Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokiruojantys faktai: pagal nutukusių gyventojų skaičių Lietuva ES užima 5-tą vietą

Nutukimas plinta visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Lietuvoje 2010 metais antsvorio turėjo 62 proc. vyrų ir 44 proc. moterų. 20 proc. moterų ir 19 proc. vyrų yra nutukę. Pagal nutukusių gyventojų skaičių Lietuva Europos Sąjungoje užima 5 vietą.
Alaus pilvas
Alaus pilvas / Vida Press nuotr.

Didžioji dalis žmonių turi įgimtą polinkį antsvoriui. Taip pat daugelis nutukusių asmenų bent kartą gyvenime yra laikęsi dietos.

„Nutukimas – tai daugelio veiksnių nulemta liga, todėl vien tik sumažinti kalorijų kiekį nepakanka. Jei pasirinktas būdas svoriui mažinti bus per daug sunkus tiek fiziškai, tiek emociškai, tai netaps ilgalaikiu būdu“, – komentuoja „Kardiolitos“ klinikų gydytoja dietologė Eugenija Časaitytė.

Siekiant išvengti antsvorio, ypač turint polinkį į nutukimą, būtina laikytis keleto labai paprastų, bet efektyvių mitybos taisyklių, kurių viena svarbiausių – dažni valgymai.

Mažiau, bet dažniau valgydami daugiau įsisaviname

„Valgyti turime bent 3-is kartus per dieną. Svarbu, kai pajuntame alkį – pavalgyti, sustoti valgyti – kada pasisotinam, valgyti dėmesingai ir tai, kas skanu“, – teigia dietologė.

Jei pasirinktas būdas svoriui mažinti bus per daug sunkus tiek fiziškai, tiek emociškai, tai netaps ilgalaikiu būdu.

Taip pat svarbu yra valgyti reguliariai, laikantis valgymo režimo, maždaug 4 valandų intervalu. Jei yra didesnis tarpas tarp valgymų – turi atsirasti tarpinis užkandis.

Kita ne ką mažiau svarbi mitybos taisyklė – tai saikas. Galima valgyti viską (įvairų maistą), bet tam tikrais kiekiais.

Nutukimo paplitimui įtakos turi ir tai, kad daugelis žmonių taupo laiką valgymo sąskaita arba valgydami nekoncentruoja dėmesio į patį valgymo procesą, o valgydami dar ir dirba prie kompiuterio.

Valgant reikia tik valgyti, matyti maisto porciją prieš save. Taip ir mažiau suvalgome, ir geriau įsisaviname maistines medžiagas.

Pusryčių ir miego režimo svarba

„Tiesa yra labai paprasta – jei suvartojame kalorijų, gaunamų su maistu, daugiau nei išeikvojame – svoris didėja. Net ir sudarius sveikatai palankiausią maisto derinį, jeigu vartojamas labai nedidelis perteklius, bet ilgą laiką – atsiranda viršsvoris“, – komentuoja E. Časaitytė.

Nepusryčiaujant, nutukimo rizika padidėja 4,5-5 kartus, o paskutinis valgymas (vakarienė) skatina riebalinio audinio kaupimąsi.

Svoris yra pagrindinis dalykas, kuris mums parodo, ar vartojamas teisingas kalorijų kiekis, ar yra tinkamas energijos balansas.

Nepusryčiaujant, nutukimo rizika padidėja 4,5-5 kartus, o paskutinis valgymas (vakarienė) skatina riebalinio audinio kaupimąsi.

„Pagrindiniai valgymai turėtų būti šviesiuoju paros metu, o miego trukmė turi būti ne mažesnė kaip 7 valandos. Miego stoka skatina alkio ir apetito didėjimą“, – atkreipia dėmesį gydytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius