Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 02 24

Kaip paruošti tobulą kepsnį

Norint pasimėgauti geru kepsniu namuose, reikia visai nedaug: tinkamai paruošto kepsnio, jį papildančio maisto ir gėrimų bei geros kompanijos. Ir šiek tiek žinių, kurios padėtų tinkamai atlikti kiekvieną iš šių žingsnių.
Vynas ir kepsnys
Vynas ir kepsnys / 123fr.com

Žingsnis 1: mėsos pasirinkimas

Norint paruošti tobulą kepsnį arba steiką, reikės jautienos. Ir ne bet kokios.

Juk tai, kad kepsnio skonis priklauso nuo jam naudojamos jaučio dalies, yra vieša kulinarinio pasaulio paslaptis. Žinoma, geriausias būdas sužinoti, koks kepsnys labiausiai patiks būtent jums – tiesiog ragauti. Tačiau jeigu nežinote, nuo ko pradėti, siūlome jums iškepti kepsnį iš šių dalių:

  • Nugarinės medalionai (angl. Filet mignon) išpjaustomi iš centrinės išpjovos dalies. Tai brangiausia ir švelniausia jaučio dalis, ir nemažai kepsnių mėgėjų laiko ja savo mėgstamiausia. Tačiau prisiminkite, kad šios mėsos skonis yra gana subtilus, tad jeigu jums patinka ryškūs skoniai, prie kepsnio iš išpjovos rinkitės sodrų padažą. Bet jeigu pirmenybę teikiate mėsos minkštumui ir švelnumui, tuomet ši dalis yra kaip tik jums.

  • Siauroji nugarinė (angl. Strip Lion) – tai galvijo nugarinės dalis. Kepsniai iš šios dalies pasižymi skonio ir švelnumo pusiausvyra. Riebumas taip pat yra vidutinis – kiek didesnis, negu nugarinės medalionų, bet mažesnis, negu antrekoto.

  • Antrekotas (angl. Ribeye), dar vadinamas vidine nugarine. Kepsniai iš šios dalies bus sultingi, itin išraiškingo skonio. Tad jeigu norite ryškaus skonio – rinkitės antrekotą. Tik nepamirškite, kad tai yra palyginus riebi mėsa, tad jeigu laikotės dietos, verčiau imti kitas kepsniams tinkamas dalis.

  • Porterhouse kepsnys (angl. Porterhouse steak) tai labai įdomus mėsos pjaustymo būdas, kuris išpjaunamas iš nugarinės dalies su T formos kaulu. Jis ypatingas tuo, kad iš vienos kaulo pusės yra švelni išpjovos dalis, o iš kitos – nugarinės dalis, tad gaunate du kepsnius viename. Be to, šie kepsniai būna ypač dideli, vieno svoris gali siekti iki vieno kilogramo. Tad jeigu nesiskundžiate apetitu – drąsiai rinkitės tokį pjaustymo būdą.

Žingsnis 2: kepsnio kepimas

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jautienos gabaliukas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jautienos gabaliukas

Išrinkus mėsą, ją reikės iškepti. Tačiau neskubėkite dėti mėsos į keptuvę: prieš tai ją reikia tinkamai paruošti, juk siekiant tobulo rezultato, nereikšmingų smulkmenų nėra.

  • Paruoškite mėsą. Dažniausiai kepsniai pjaustomi 2.5 cm. storumu, tad galite paprašyti, kad mėsą jums supjaustytų tokiais gabalais, arba supjaustyti ją patys. Nepjaustykite mėsos plonesniais gabalais – taip kepsnys greitai perdžius ir bus neskanus. Jeigu naudojate atšaldytą mėsą, išimkite ją iš šaldytuvo bent 20 min. iki kepimo, kad mėsa galėtų sušilti iki kambario temperatūros. Jeigu naudojate užšaldytą – atšildykite ją šaldytuve per naktį ir sausai nuvalykite. Aptepkite kepsnius iš abiejų pusių aliejumi, pabarstykite druska.

  • Paruoškite keptuvę. Taip, nesiginčysime – vieni skaniausių kepsnių yra tie, kurie iškepti ant grotelių. Tačiau gardų kepsnį paruošite ir paprastoje keptuvėje, tik rinkitės sunkią keptuvę storu dugnu arba grilio keptuvę. Gerai ją įkaitinkite – keptuvė turi būti karšta, bet neperkaitinta. Kaip patikrinti? Užlašinkite lašelį vandens – jeigu vanduo virs mažu kamuoliuku, lakstančiu po visą keptuvę – ji yra būtent tokios temperatūros, kaip reikia, ir laikas dėti į ją mėsą.

  • Iškepkite pagal skonį. Kepsnių mėgėjai gali valandų valandas ginčytis, kuris kepimo būdas yra skanesnis – kepsnys su krauju arba visiškai iškeptas. Galime patarti jums tik vieną: išbandykite visus būdus ir sužinokite, kuris yra jūsų mėgstamiausias. Pateikiame orientacinį kepimo laiką priklausomai nuo to, kokio rezultato norite. Žalias (rare) arba kepsnys su krauju kepamas 1-2 minutes iš kiekvienos pusės; pusiau žalias (medium rare) – 2-2.5 min. iš abiejų pusių; vidutiniškai iškeptas (medium) – po 3 minutes iš kiekvienos pusės; visiškai iškeptas – po 4.5 minutes iš kiekvienos pusės.

  • Leiskite pailsėti. Išėmus kepsnius iš keptuvės, neskubėkite jų patiekti ir leiskite mėsai pailsėti kelias minutes. Per tą laiką mėsos sultys tolygiai pasiskirs po visą gabalą, vidaus ir išorės temperatūros susilygins ir kepsnys taps šiltu, minkštu ir sultingu. Tad išimkite kepsnius iš keptuves, pabarstykite juodais pipirais, uždėkite ant kiekvieno po gabaliuką sviesto, uždenkite foliją ir leiskite pastovėti 4-5 minutes.

  • Patiekite. Patiekite kepsnius ant šiltų lėkščių – taip jie ilgiau išliks šiltais.

Žingsnis 3: kepsnio ir gėrimų derinimas

123fr.com/Vynas ir kepsnys
123fr.com/Vynas ir kepsnys

Dar viena vieša kulinarinė paslaptis yra tai, kad egzistuoja maisto ir gėrimų deriniai, kurie tobulai papildo ir atskleidžia vienas kito skonį. Netinkamai parinktas kompanionas gali paversti jūsų kepsnį tiesiog mėsos gabalu, tuomet kai tinkamas partneris pakels jį į kulinarinio šedevro lygį. Ir, nors visų mūsų skoniai skirtingi ir dėl jų nesiginčijama, tačiau tobulu ir klasikiniu gero kepsnio akompanimentu yra laikomas raudonas vynas.

Tarkime, toks, kaip sausas raudonas vynas „Santa Ana Malbec“, kurį gamina viena seniausių Argentinos vyno daryklų „Santa Ana“, įkurta dar XIX amžiaus pabaigoje. „Santa Ana Malbec“ pasižymi ryškia rubino spalva su violetiniais atspalviais ir intensyviu vaisių, tokių kaip slyvos ir vyšnios, skoniu ir aromatu. Gerai subalansuotas vyno skonis ir švelnus poskonis papildys jūsų kepsnį ir sukurs tikrą skonių harmoniją.

Ne veltui siūlome būtent „Santa Ana Malbec“ – juk prie tobulo kepsnio reikia atitinkamos kokybės vyno. „Santa Ana“ gamina vynus jau virš 120 metų, o dabartinis pagrindinis kompanijos vyndaris Rodolfo „Opi“ Sadler yra laikomas vienų talentingiausių ir iškiliausių Agentinos vyndarių. Tokia kompanija tikra žino, kaip gaminti gerą vyną, tad drąsiai galite patikėti raudonam „Santa Ana Malbec“ vynui atsakingą užduotį – tapti jūsų tobulo kepsnio kompanionu.

Žingsnis 4: gera kompanija

Jūs galite suvalgyti jūsų tobulai iškeptą kepsnį su prie jo priderintu vynu visiškai vieni. Tačiau siūlome jums iš anksto pasirūpinti gera kompanija: juk skanus maistas, valgomas su širdžiai mielais žmonėmis, džiugina ne tik mūsų skrandį, bet ir sielą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius