-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojai virtuvėje: kaip neapsinuodyti?

Visi žino, kad prieš maistą reikia plauti rankas. Tačiau pavojai gali tykoti ir kitur. Mažai kas žino, kad nervingumas, gastritas, opa, problemos su skrandžiu, kepenų ligos, alergija, artritas, antsvoris, diabetas – tai dar ne visi negalavimai, kuriuos sukelia nepageidaujami „gyventojai“ organizme.
Ir šaldytuve gali tykoti įvairių pavojų
Ir šaldytuve gali tykoti įvairių pavojų / Michelle Tribe, Flickr.com

Paprasti patarimai padės jums apsaugoti save ir savo šeimą nuo nereikalingų problemų.

Žalia mėsa

Šviežia kiauliena gali sukelti įvairias ligas. Todėl dauguma Rytų šalių net nevartoja šios mėsos. Užšaldytoje vištienoje salmonelės bakterijos gali išgyventi keletą mėnesių, o sūdymas ir rūkymas nelabai čia padeda. Tiesa, prieš patenkant į parduotuvių lentynas, mėsa yra peržiūrima ir kontroliuojama, tačiau vis tiek reikia būti atsargiems.

Patarimas. Gerai išvirkite arba iškepkite mėsą. Turėkite atskiras pjaustymo lenteles mėsai, žuviai, šviežioms daržovėms ir duonai. Labai gerai nuplaukite rankas, peilius, stalą ir visus indus po žalios mėsos ir žuvies pjaustymo.

Ar žinote, kad indų plovimo kempinėlėje veisiasi daugiau mikroorganizmo nei po unitazo dangčiu? Štai jums ir gudrybė: drėgną kempinėlę įkiškite minutei į mikrobangų krosnelę – neišgyvens nei vienas mikroorganizmas.

Vištos kiaušiniai

Ant kiaušinio lukšto gali prisiglausti ta pati salmonelė. Vištos kiaušinis prastai apsaugotas, todėl ilgai laikant kiaušinius, ši bakterija gali laisvai patekti į vidų. O kiaušinių milteliuose salmonelė gali išgyventi 9 mėnesius!

Patarimas. Būtinai nuplaukite karštu vandeniu kiaušinius prieš maisto gamybą. Naudokite tik šviežius kiaušinius, virkite ar kepkite juos ne mažiau nei 7 minutes.

Šviežia žuvis

Tiek jūros, tiek ir ežerinėje žuvyje gali gyvuoti labai daug parazitų ir žalingų bakterijų.

Patarimas. Virkite ir kepkite žuvį ne mažiau nei 20 minučių. Sūdykite naudodami 10-20 proc. druskos nuo viso žuvies svorio. Nebijokite, druskos žuvis „pasiims“ tiek, kiek jai reikia, ir nebus per sūri. Nedidelę žuvį reikia sūdyti 3-4 dienas, daugiau nei kilogramo – apie 10 dienų. Nepirkite sūdytos žuvies nežinomose vietose. Venkite ir paruošto žuvies faršo.

Šaldytuvas

Kai kurios bakterijos puikiai išgyvena žemas temperatūras. Jos į šaldytuvą patenka su įvairiomis daržovėmis ir labai lengvai dauginasi. Ne veltui šiuo metu jau gaminami šaldytuvai su antibakteriniu paviršiumi.

Patarimas. Saugokite daržoves ir vaisius celofaniniuose paketuose, o prieš gaminant salotas, labai gerai nuplaukite. Paruoštus produktus laikykite hermetiškai sandariuose induose ir stebėkite galiojimo laiką. Nereikėtų laikyti vienoje vietoje žalią mėsą, žuvį ir paruoštus gaminius.

Šaldymo kamera

Užšaldymas pražudo labai daug bakterijų ir parazitų. Tačiau temperatūra žemiau nulio neveikia parazitų lervų.

Patarimas. Saugokite mėsą ir žuvį atskirai nuo šaldytų daržovių ir uogų. Labai gerai, jei jūsų šaldymo kamera yra išskirstyta lentynomis.

Konservai

Jie pavojingi visų pirma dėl botulizmo. Mikroorganizmai patenka į juos per neplautus maisto produktus ir puikiai jaučia, kai atsiranda deguonis, išskirdami itin žalingus toksinus.

Patarimas. Griežtai laikykitės konservavimo technologijos. Nelaikykite konservų su išpūstais dangteliais ir oro burbuliukais. Įtartinus konservuotus produktus dar kartą pavirkite 15-20 minučių prieš patiekiant į stalą.

Grybai

Apsinuodijimas grybais yra labai pavojingas. Ir nėra kaip patikrinti, ar patiekalas su grybais bus nuodingas.

Patarimas. Jei jūs patys renkate grybus, imkite tik tuos, dėl kurių esate garantuoti. Kruopščiai nuplaukite ir įdėkite pakankamai druskos bei acto konservuojant.

Pelėsis

Labai užkrečiamas dalykas. Neužtenka vien tik nupjauti pelėsiu padengtą paviršių, kadangi taip nenupjausite šaknų.

Patarimas. Kruopas, makaronus, prieskonius, kavą, arbatą laikykite ne ilgiau 3 mėnesių hermetiškuose stikliniuose induose.

Naminiai gyvūnėliai

Jie perneša įvairias ligas. Nerasite nei vienos katės ar šuns, kurie nė karto nebūtų suvalgę žalios mėsos ar žuvies, niekada nebuvo gatvėje, nevaikščiojo balkone ir nesilietė prie batų. Net ir pats tvarkingiausias gyvūnas neatsisakys žvilgtelėti, ar neliko kažko ant stalo.

Patarimas. Reguliariai veskite naminius gyvūnėlius pas veterinarą. Plaukite gyvūno valgymo vietą – parazitai turi savybę plisti į visas puses. Neleiskite, kad gyvūnų seilės ir kailio plaukeliai patektų ant stalo.

Beje, kompiuterio pelė, ant kurios šiuo metu laikote ranką, ypač viešo naudojimo vietose, taip pat nėra idealiai švari... Tad, ar plovėte rankas?

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius