Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iš Turkijos grįžusi politikė Edita Tamošiūnaitė: „Turisto iš Lietuvos mantra – skęstančiųjų gelbėjimas yra pačių skęstančiųjų reikalas“

„Vakar, ačiū Dievui, grįžome iš Turkijos, į kurią skridome pailsėti, bet nesitikėjome nei karinio perversmo, nei to, kad Turkijoje „padarysime“ tiek skambučių: kelionių organizatorių atstovams, Užsienio reikalų ministerijai, Ūkio ministerijai. Supratome, kad formuluotė „skęstančiųjų gelbėjimas yra pačių skęstančiųjų reikalas“ yra turisto iš Lietuvos mantra“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė Edita Tamošiūnaitė.
Karinis perversmas Turkijoje
Karinis perversmas Turkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pailsėti į Turkiją politikė vyko su dviem draugėmis ir vienos jų 6 metų dukra. Jos buvo vienos iš tų poilsiautojų, kurie žinią apie pučą Turkijoje sužinojo atsitiktinai – poilsiaudamos Alanijoje viešbutyje žiūrėjo televizorių. Skirtingai nei kiti turistai iš Lietuvos, kurie tikino, jog toli nuo Turkijos didmiesčių – Ankaros ir Stambulo – esančiuose kurortuose karinio perversmo atgarsių nesijaučia, E.Tamošiūnaitė sunerimo ir puolė ieškoti papildomos informacijos apie saugumą.

Tačiau, kad ir kur bandė skambinti, – tiek kelionės organizatoriams, tiek atsakingoms Lietuvos Respublikos institucijoms – atsimušė tarsi į sieną.

„Ką per šias atostogas supratome? Kad organizuojančioms keliones agentūroms keliaujančiųjų saugumas nėra prioritetas. Esantis ir privalantis kontaktuotis su atostogaujančiais turistais gidas net neįspėjo, nepranešė apie force majeure situaciją Stambule ir Ankaroje.

Po naktį vykusio perversmo šeštadienio rytą su mūsų gidu susisiekti pavyko ne iš karto, t. y. maždaug po valandos. Tuo metu viename iš Lietuvos portalų skaitėme organizatorių komentarus, kad atostogaujantiems iš Lietuvos viskas yra gerai, su kiekvienu susisiekta.

Viešbutyje, kuriame atostogavome, mūsų buvo apie 20. Nei su vienu kelionės agentūra nesusisiekė, neįspėjo.

Viešbutyje, kuriame atostogavome, mūsų buvo apie 20. Nei su vienu kelionės agentūra nesusisiekė, neįspėjo. Kuomet mums pavyko pasikalbėti su savo gidu, buvo atsakyta: viskas yra gerai, na, o į įsigytą kelionę galite nevykti. Kas gerai? Juk tik maždaug po dviejų valandų paaiškėjo, kad karinis perversmas neįvyko, bet ir tai nieko nereiškia, nes naikintuvai vis skraidė, buvo suimami tik pirmieji įtariamieji.

Supratome viena, kad tuo atveju, jei kiltų reali grėsmė, mūsų kelionės organizatoriui „Kidy Tour“ keliautojų saugumas nebus prioritetas“, – sakė pašnekovė.

Asmeninė nuotr./Viešbutis, kuriame gyveno Editos šeima atostogaudami Alanijoje
Asmeninė nuotr./Viešbutis, kuriame gyveno politikė su draugėmis, atostogaudama Alanijoje

Ji pabrėžė, kad, nepaisant nerimo, panikai nepasidavė: tiesiog norėjo žinoti, ką daryti, jei įvykiai pasisuktų kita linkme ir realus pavojus kiltų poilsiautojams, esantiems Turkijos kurortuose.

„Sekėme žinias ir girdėjome, kad Rusija nuo pat neramaus šeštadienio ryto stabdė naujų turistų skrydžius į Turkiją. Lenkija vykdo užsakomuosius skrydžius tik pasiimti atostogaujančių Turkijoje. Na, o Lietuvos atsakingos institucijos tik rekomenduoja nevykti...“, – skirtingas šalių reakcijas apibendrino turistė.

Tuo metu jos atostogos Turkijoje ėjo į pabaigą – į Lietuvą jie turėjo grįžti sekmadienį.

„Tai buvo paskutinė mūsų atostogų diena, tai tikėjomės, kad išvyksime ir būsime laimingiausi parskridę namo. Bet, kas bus su pasiliekančiais, o tuo labiau su dar atskrendančiais Lietuvos turistais? Buvome tikri, dauguma atostogaujančių atostogauja pilnu ritmu, nesidomi situacija, tuo labiau turi atostogas all inclusive. Tad vienintelis rūpestis, kad tik agentūros nesugalvotų pargabenti juos į namus anksčiau laiko... Deja, tokia realybė....“, – savo pastebėjimus vardino pašnekovė.

Ji neslėpė nusivylimo ir atsakingų institucijų požiūrio į situaciją.

„Nesulaukę iš agentūros jokių žinių ir žinodami, kad Antalijos oro uostas nevykdo skrydžių, o ankstų rytą turime keliauti, nerimavome. Skambiname URM nurodytais telefonais, norėjome sužinoti, kaip vykdomi skrydžiai, ar buvo skrydžiai tą dieną, ar saugi oro erdvė ir panašiai. Paminėsiu, kad skristi reikia virš Stambulo, tad visai nebuvo juokinga. Juk nepaisant to, kad išskristi galima, namo parskristi saugiai pavyks tik galbūt... Bijojome, nes neturėjome informacijos iš kelionių organizatoriaus, o ką žinojome – tai tik iš žiniasklaidos, socialinių tinklų. Stebėjome oro uostų tvarkaraščius, jų teikiamą informaciją“, – pasakojo politikė.

Tačiau susisiekę su URM darbuotojais lietuviai išgirdo ne objektyvius patarimus, bet tradicinę „dainelę“: viskas gerai, nesinervinkite.

„Skambiname ne paguodos telefonu, o informacijos. Pasiteiravus, o kaip su naujais atskrendančiais turistais, gavome atsakymą: tai ne mūsų kompetencija, už turizmo sektorių atsako Ūkio ministerija, kuriai priklauso Turizmo departamentas. Dar pridūrė, kad keliaujantys žmonės suaugę, patys turi spręsti vykti ar ne... Supratome, ir čia mums nepadės“, – pokalbį atpasakojo turistė.

Nerimui neatslūgstant šeštadienį E.Tamošiūnaitė susisiekė telefonu ir su aukštas pareigas Ūkio ministerijoje užimančiu žmogumi. Jis nukreipė į Turizmo departamentą. Tačiau pavykus prisiskambinti ten, naujienų nebuvo: departamento darbuotojai pažadėjo, kad susisieks ir duos žinių. Bet tuo skambučio turistai nebe sulaukė.

„Šiandien, jau esame namuose, laimingi ir sveiki. Džiaugiamės, kad grįžome, bet kartu ir liūdna, nes supratome – nelabai mes kam rūpime. Niekas iš tiesų neatsakingas už mūsų saugumą, jei iškyla force majeure situacija. Dabar keliaujantiems tik galima pasiūlyti: sužaiskite ruletę, gal pasiseks...“, – savo pasakojimą apibendrino poilsiautoja.

Į Turkiją Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė keliavo ne pirmą kartą, tačiau anksčiau keliones buvo įsigijusi iš kitų kelionių organizatorių. „Kidy Tour“ suviliojo kaina.

„Ar keliaučiau su šiuo kelionių organizatoriumi ir kitą kartą? Taip, bet jau rinkdamasi šalį, būčiau atsargi. Į Turkiją jau nebenoriu“, – tikino pašnekovė.

„Kidy Tour“: informacija buvo skelbiama internete

„Labai apgailestaujame dėl to, ką teko patirti mūsų klientei. Mes visada prašome tiek klientų, tiek kelionių agentūrų, pardavinėjančių keliones, suteikti kontaktinius telefonų numerius, kuriais būtų galima susisiekti su Turkijoje esančiais mūsų turistais. Kelionių organizatorius „Kidy Tour“ savo veiksmus grindė URM rekomendacijomis, kurios aiškiai įvardino, kad grėsmės Antalijoje ir Bodrume nėra, taip pat nėra pagrindo Lietuvos piliečių evakuacijai“, – sakė Karolina Kažukauskaitė, „Kidy Tour“ komunikacijos vadovė.

Pasak jos, informacija apie situaciją buvo nuolat skelbiama kelionių organizatoriaus interneto svetainėje, taip pat „Facebook“ paskyroje, veikė visi telefonai, nurodyti „Kidy Tour“ svetainėje.

„Gidai lankėsi viešbučiuose, kuriuose buvo apsistoję daugiausiai mūsų turistų“, – tikino pašnekovė.

URM: skristi į Turkijos kurortus nedraudžiama

Po liepos 18 d. įvykusio URM, kelionių organizatorių bei Valstybinio turizmo departamento atstovų pasitarimo, išplatintame pranešime teigiama, kad URM nerekomenduoja skristi tik į tam tikras Turkijos dalis, taip pat atsisakyti nebūtinų kelionių į Stambulą bei Ankarą. Pastarojoje pirmadienį kilo dar vienas incidentas – dėl grėsmės saugumui buvo evakuotas Turkijos parlamentas.

Poilsiautojams, kurie nebenori vykti į įsigytas keliones Turkijoje, kelionių organizatoriai siūlo rinktis kitas kelionių kryptis arba atgauti dalį sumokėtos sumos. Atgauti visą sumokėtą sumą būtų galima tuo atveju, jei URM rekomenduotų nevykdyti skrydžių į Turkijos kurortus, o kelionių organizatoriai šios rekomendacijos nepaisytų ir toliau organizuotų skrydžius bei pardavinėtų keliones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius