-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveiką mitybą išbandęs Gediminas Juodeika: „Geriausia dieta yra viengungiškas gyvenimas“

TV prodiuseris Gediminas Juodeika pirmadienio vakarą domėjosi sveika mityba. Tiesa, ne apie salotas ir vandenį paskaitos klausėsi, o tradicinių patiekalų užeigoje patogiai prisėdo: pasirodo, ir lietuviškoje virtuvėje sveiko maisto apstu.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Pirmadienio vakarą G.Juodeika leido Kaune esančiame lietuviškos virtuvės restorane „Bernelių užeiga“, kuris pristatė atnaujintą meniu. Gediminas kartu su būriu kitų žinomų žmonių, klausėsi mitybos specialistės Vaidos Kurpienės patarimų – ekspertė laužė stereotipus ir pasakojo, kad ir lietuviška virtuvė gali pasiūlyti sveikų patiekalų.

Kad tradicinė mūsų virtuvė – nebūtinai riebi ir kaloringa, G.Juodeika pasakoja jau girdėjęs.

„Mes turime neteisingą įspūdį apie lietuvišką virtuvę. Dalyvaudamas tokiame projekte, kurio metu kūdinausi ir nevalgiau visokių cepelinų, buvome užvažiavę pas lietuviškos virtuvės paveldo specialistą. Pasirodo, nors galvojame, kad nacionaliniai mūsų patiekalai yra vien bulviniai blynai, cepelinai ir vėdarai, tai ne tik. Yra ir paukštienos, ir žuvies, ir žvėrienos patiekalų, kurie tradiciniai. Man su tuo įdomu susipažinti“, – Žmonės.lt sakė jis.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Renginio akimirka
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Gediminas Juodeika

Kokie lietuviški patiekalai Gediminui skaniausi? „Kaip ir visi, kartais valgau ir cepelinų. Manau, kitaip išgyventi neįmanoma – juk užeina ta „nenumaldoma trauka gimtinei“. Ta nostalgija prie jų ir priveda. Bet stengiuosi tokių dalykų vengti... Man iš lietuviškų patiekalų skaniausia yra žuvis. Ją ir virti, ir troškinti, ir kepti galima lietuviškai“, – sakė jis.

Nors ką čia slėpti... Gediminui skanu viskas: „Aš viską valgau. Ir viską labai mėgstu: ir kraujinius vėdarus, ir burokėlius, viską. Tai – mano didžiausia blogybė: esu absoliučiai visavalgis. Ką beduosi, man tiks. Kiek beįdėsi, aš viską suvalgysiu. Kovoju su tuo visą gyvenimą, bet... Tai močiutė ir visi diedukai įpratino: pavalgau ir už mamą, ir už tėtį, ir už tėvynę Lietuvą. Aš įpareigotas suvalgyti tiek, kiek įdėjo. O kai lepina tai juk įdeda daugiau...“

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Gediminas Juodeika
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Gediminas Juodeika

Bendraudamas su Žmonės.lt G.Juodeika tikina: jis tikrai stengiasi maitintis sveikai. „Ateina žiema, taigi pastaruoju metu savęs nelabai riboju. Bet iš tiesų, sveikos gyvensenos pamatą sudaro ne sportas, o sveika mityba ir... nedaug valgymo. Taigi įprastai stengiuosi pietus pavalgyti rimtai, o vakarienei renkuosi lengvesnį maistą – jogurtą, varškę ir panašiai“, – tikina.

Bet šventuoliu apsimesti neketina: „Būna, užeina man priepuoliai, kaip ir visiems normaliems žmonėms. Prisivalgau tada ir ledų, ir saldainių, ir visko. Bet stengiuosi taip elgtis tik kartą per mėnesį, nes kitaip būtų mirtis alyvose. O geriausia dieta yra viengungiškas gyvenimas. Kai grįžti namo ir matai, kad juose – vien konservai, daug fantazijos kulinarijai nelieka: valgai, kas yra. Džiūvėsius ir tuno konservus – va geriausias naktinis maistas.“

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Renginio akimirka
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Justė Zinkevičiūtė ir Sandra Daukšaitė-Petrulėnė

Kaip dėl saldumynų? „Kai nustojau vartoti alkoholinius gėrimus, o to nedarau jau ketverius metus, pajaučiau potraukį. Seniau nemėgdavau saldumynų, o dabar mėgstu vakare suvalgyti ledų. Jie turi antidepresantinį poveikį. Dar turiu namie visokių uogienių, kolegos vis gauna medaus, kurį aš su riešutais sumaišau... Žodžiu, žiemai ruošiuosi kaip meškinas“, – juokiasi.

Ir atvirauja: orai šąla, svoris, deja deja, auga. „Žmogus turi tą refleksą atšalus orams kaupti riebalus. Man ir tas apetitas kyla, ir to judrumo mažiau... Tie šalti vakarai tokie neįdomus, daugiau namuose sėdžiu. Tokie dalykai į gera neišeina. O dar jei yra skanaus maisto... Tai priveda prie katastrofos. Guodžia tik tai, kad žiemą į jas linkę visi“, – šypsosi G.Juodeika.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Gediminas Juodeika, Jonas Gricius ir Šarūnas Banevičius
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Gediminas Juodeika, Jonas Gricius ir Šarūnas Banevičius

Be jo renginyje Kaune buvo galima sutikti ir daugiau žinomų žmonių. Čia apsilankė aktoriai Sandra Daukšaitė-Petrulėnė, Justė Zinkevičiūtė, Ugnė Žirgulė, Jonas Gricius ir Šarūnas Banevičius, TV laidų vedėja Rima Balanaškienė ir kiti.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Renginio akimirka
T.Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Odeta Vosylienė ir Vaida Kurpienė

Tarp sveikų patiekalų – bulvė su lupena

Vakaro svečiams sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė įvardijo dalį ant mūsų stalo sutinkamų patiekalų, kuriuos ji priskiria sveikai virtuvei – tai silkė, baltas keptas sūris bei lietuviškos sezoninės daržovės.

„Lietuvių mėgstama silkė yra netgi sveikesnė už lašišą. Joje yra daug omega 3 riebalų rūgščių, reikalingų mūsų smegenų veiklai, mažinti uždegiminius procesus organizme bei stiprinti imunitetą. Apskritai, žuvį lietuviams rekomenduojama valgyti bent 2 kartus per savaitę,“ – kalbėjo V.Kurpienė.

Justė Zinkevičiūtė pasakojo, kad lietuviška virtuvė jai tikrai nėra svetima. „Man atrodo, kad šaltibarščiai – tai patiekalas, kurį galime didžiuodamiesi pristatyti ir vaišinti užsieniečius. Vienas mano mėgstamiausių nacionalinės virtuvės patiekalų – kepti cepelinai, nors stengiuosi tuo nepiktnaudžiauti ir paragauti ne dažniau nei kartą per mėnesį“, – sakė Justė Zinkevičiūtė.

7 metus vegetare buvusi aktorė Ugnė Žirgulė pasakojo, kad lietuviška virtuvė yra jos kasdienės mitybos raciono dalis, o ant pietų stalo visada yra mėsos bei daržovių. Ugnės nenustebino ir tai, jog tradicinis patiekalas – silkė su bulve priskiriamas prie sveikų patiekalų.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Ugnė Žirgulė
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Ugnė Žirgulė

Pasak V.Kurpienės, kepta ant grotelių ar išvirta su lupena bulvė yra sveikesnė, nes joje yra daugiau vitaminų ir skaidulų. Žinoma, jei gaminame ne per ilgai ir išlieka bulvės standumas.

Naujovė ant pietų stalo gali būti primiršta ropė

Lietuviškos šakninės daržovės yra maistingos ir turtingos vitaminais, tačiau kai kurios salotos gali būti ir terra incognito: saliero šaknis, griežtis, nevirti burokėliai, žieminė bulvė (topinambas), įvairūs ridikai ir ropės. Šios primirštos daržovės gali būti tikras atradimas šiuolaikinėje tradicinėje virtuvėje.

„Manau, kad žmogui reikalinga valgyti tuos produktus ir iš jų pagaminamus patiekalus, kur jis gimęs ir augęs, tai reikalinga jo organizmo sistemai. Alerginiai susirgimai yra viena iš priežasčių, kad per dažnai mėgaujamės ir valgome patiekalus iš svetimų šalių. Ropė man buvo lietuviškos virtuvės atradimas, tai, kas primiršta, kas tradiciška, bet labai skanu“, – pasakoja „Sveikatos ABC“ laidos vedėja Rima Balanaškienė.

Dar vienas svarbus akcentas, ką reikia žinoti gaminant sveikiau, – tai augalinės kilmės produktų apdorojimas: „Reikia kepti, virti ar troškinti taip, kad grūdai būtų kietoki, o daržovės traškios – tinkamai paruoštuose produktuose išlieka daug daugiau vertingų medžiagų. Be to, jie ilgiau virškinami, tai reiškia, kad ilgiau jaučiamės sotūs.“

Būtina mūsų raciono dalis ir raugintos daržovės, kurios kupinos vitamino C ir gerųjų bakterijų bei gali padėti valyti kraujagysles nuo blogojo cholesterolio.

Daugiau renginio akimirkų – nuotraukų galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius