-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 04 06

K.Maksvyčio euforija maišėsi su kartėliu: „Trenerio darbas kartais mazochistinis“

Visa „Žalgirio“ arena nuščiuvo. 15 tūkst. žaliai-baltų širdžių plakimas padažnėjo dukart, kai Wade'o Baldwino paleistas kamuolys amžinybę laikėsi ore, pamažu leisdamasis link „Žalgirio“ krepšio. Bet visas rungtynes lanką daužęs Tel Avivo „Maccabi“ lyderis tinklelio nesujudino ir paskutinę sekundę. „Žalgiris“ 68, „Maccabi“ 67. Kelionė link atkrintamųjų tęsiasi.

Nuo 2020 m. sausio 2-osios „Žalgiris“ nebuvo nugalėjęs Tel Avivo krepšininkų, bet ketvirtadienio vakarą buvo būtina nutraukti penkių pralaimėjimų seriją tam, kad kauniečiai išlaikytų realius šansus patekti į Eurolygos atkrintamąsias varžybas.

Trečią kartą iš eilės Kazys Maksvytis į kovą kilo su prieš tai dusyk pasiteisinusiu lengvu, bet mobiliu starto penketu – Isaiah Tayloru, Ignu Brazdeikiu, Edgaru Ulanovu, Arnu Butkevičiumi ir Rolandu Šmitu.

Pyko „Žalgirio“ treneris, kai jo auklėtiniai du kartus nespėjo sugrįžti arba neišsirinko ginamųjų greitajame „Maccabi“ puolime, braškėjo ir kauniečių pikenrolo gynyba, o prieš rungtynes kukliais plojimais pasveikintas į Kauną sugrįžęs Joshas Nebo dėjimais rinko 6 taškus per kėlinį.

Užtat svečių lyderiai Lorenzo Brownas ir Wade'as Baldwinas dažniau klydo, negu rinko taškus. Apskritai „Žalgirio“ žaidėjai iš vienos mažiausiai klystančių Eurolygos ekipų per pirmąjį kėlinį pavogė 4 kamuolius ir smaginosi taškais greitose atakose, kai ne taip gerai veikė pozicinis puolimas ir nekrito tritaškiai.

Beveik nepataikė pirmame ketvirtyje tolimų metimų ir „Maccabi“, tačiau „pramušė“ svečiai antrame kėlinyje, kai iš viso suvarpė „Žalgirio“ krepšį šešis kartus, o vienu metu nurūko į priekį 29:22.

Iš įsiūčio netvėręs K.Maksvytis išrašė velnių už nesusipratimus komandinėje gynyboje ir Tomui Dimšai, ir Isaiah Taylorui, bet aktyvi asmeninė gynyba ir perdavimų linijų skaitymas leido žalgiriečiams laikytis prie pat „Maccabi“ – septynis kamuolius per du kėlinius perėmę žalgiriečiai įpusėjus mačui atsiliko 42:45.

Lyg sužeisti žvėrys po ilgosios pertraukos į aikštę sugrįžę žalgiriečiai geriausią pastarojo mėnesio Eurolygos puolimą pavertė į dulkes.

Ištaisę gynybinių rotacijų nesklandumus ir toliau plėšdami iš varžovų vieną kamuolį po kito, kauniečiai greitai iškišo nosį į priekį rezultato lentelėje, o Kevarriusas Hayesas galbūt gražiausiu sezono dėjimu Nemuno salos areną pasiuntė į ekstazę.

Per pirmuosius du kėlinius praleidę 45, trečiajame „Maccabi“ ekipai žalgiriečiai leido sukrapštyti vos 7 taškus.

Neramiai ketvirtajame kėlinyje į švieslentėje tirpstantį laiką žvilgčiojo K.Maksvytis, kai „Žalgiris“ titaniškomis pastangomis bandė krautis persvarą prieš oponentus, bet Wade'o Baldwino kosminiu tritaškiu iš pusės aikštės ir Jake'o Coheno dvitaškiu su pražanga „geltonieji“ laikėsi įsikibę į žalius šeimininkų marškinėlius.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Tel Avivo „Maccabi“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Tel Avivo „Maccabi“

„Žalgirio“ arenos stogą ketvirtojo kėlinio viduryje kėlė ne mažiau už K.Hayeso įspūdingas Arno Butkevičiaus skrydis, bet „Maccabi“ šešiais taškais iš eilės veržėsi į priekį priešpaskutinę rungtynių minutę 67:65.

Tuomet prasidėjo tikras nervų karas.

Edgaras Ulanovas metimu iš po krepšio po I.Tayloro prasiveržimo ir perdavimo rezultatą išlygino, o tas pats I.Tayloras likus 21 sek. išprovokavo varžovo pražangą ir stojo mesti baudų.

Sudrebėjo amerikiečio ranka pirmuoju mėginimu, bet po antrojo metimo 15 tūkst. „Žalgirio“ sirgalių atsiduso – jis buvo tikslus ir išvedė kauniečius į priekį 68:67.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Isaiah Tayloras
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Isaiah Tayloras

Galiausiai, „Žalgirio“ sezono likimas pakibo ant paskutinės „Maccabi“ atakos.

Iniciatyvos ėmėsi rezultatyviausias pastarųjų mėnesių Eurolygos krepšininkas W.Baldwinas, atakavęs ir įveikęs A.Butkevičiaus gynybą, bet paskutinę akimirką amerikiečio kelyje išdygo K.Hayesas, sutrukdęs „Maccabi“ lyderiui atlikti metimą – jis buvo netikslus.

„Žalgirio“ arena paskendo euforijoje.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Tel Avivo „Maccabi“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Tel Avivo „Maccabi“

Kauno klubo sirgaliai puolė vienas kitam į glėbį, kai kurie kone lipo ant žiniasklaidai skirtų stalų, o garsas prilygo geriausiam roko koncertui.

Tryliktą pergalę savų sirgalių akivaizdoje iškovojęs „Žalgiris“ tęsia įspūdingą kelionę Eurolygos atkrintamųjų link – kitą savaitę kauniečiai bandys užsikabinti už ketvirtfinalio traukinio Miunchene.

„Puiki pergalė, sveikinimai sirgaliams. Žinoma, būtų buvę geriau laimėti dviem taškais („Maccabi“ pirmąsias rungtynes laimėjo 84:83 – aut. past.), bet imame šitą pergalę. Laimėjome šias rungtynes dėl gynybos. Pakeitėme savo gynybą antroje pusėje, galbūt buvome pernelyg statiški puolime, bet laimėjome dėka gynybos. Nusipelnėme šios pergalės, sveikinimai komandai ir sirgaliams“, – po dramatiško triumfo kalbėjo K.Maksvytis.

– Koks jausmas buvo nuaidėjus finalinei sirenai?

– Iš tikrųjų pasakyti? „Oi, gaila, kad ne du taškai“ (šypsosi). Tas trenerio darbas kartais mazochistinis. Atrodo, gerai, bet norėjosi dar geriau. Viską lėmė paskutinė ataka, varžovai laikė kamuolį iki pabaigos, nes vieno taško skirtumas jiems gerai, jie turi geresnį bendrą taškų santykį. Mes pasiimame tą pergalę, mes vis dar esame lenktynėse. Jausmas geras.

Tas trenerio darbas kartais mazochistinis. Atrodo, gerai, bet norėjosi dar geriau.

– Ar jautėsi, kad žaidėjai buvo paveikti rungtynių įtampos antroje pusėje puolime?

– Žaidėme gana statiškai. Perlaikydavome kamuolį, galiausiai, likus 3-4 sekundėms atiduodavome kamuolį Arnui Butkevičiui. Kažkiek taip išėjo ir iš to, kad laikėme daugiau gynybinio plano žaidėjus, kad liktume rungtynėse gynybos dėka. Varžovai keitėsi, reikia pripažinti, kad jie stipriai pagerinę savo gynybą. Jeigu vienu metu buvo vieni iš paskutinių, tai dabar gana solidžiai gynėsi, darė mažai klaidų ir buvo sunku surasti kelių link krepšio.

– Kaip reagavote po taiklaus Wade'o Baldwino metimo iš trijų ketvirtadalių aikštės?

– Buvo keletas tokių nesėkmingų situacijų mums – ir Baldwino metimas, ir Polonaros paimtas ir prarastas kamuolys bei praleistas dvitaškis su pražanga. Buvo keletas tokių nesėkmingų situacijų mums, bet ačiū Dievui, kad išlikome. Tokių metimų mažai esu matęs.

– Kaip pakomentuotumėte Arno Butkevičiaus dėjimą per du žmones?

– Mačiau tą situaciją, link Arno bėgo Nebo, tai pasidarė įdomu, kuo čia viskas baigsis, bet Arnas buvo greitesnis ir sprogstamas, o Nebo nespėjo nublokuoti. Pridavė energijos ir arenai, ir jam pačiam, nors visas rungtynes dirbo sunkų darbą. Po tokių metimų visi gauna papildomos energijos.

– Šįvakar perėmėte 9 kamuolius, 7 iki ilgosios pertraukos. Tos aktyvios rankos ir rankų kišimas bandant perimti yra gana retas, ar tai buvo akcentas?

– Manau, kad pirmoje pusėje buvome gana susikaustę. Turėjome planą nesikeisti ginamaisiais, stabdyti jų gynėjus, turėti aktyvias rankas, bet klydome paprastose situacijose. Antroje pusėje šiek tiek pakeitėme savo gynybą, kad nebūtume tokie nuspėjami. Pabandėme keitimąsi ginamaisiais. Nors tai atrodė nelogiška pagal planą prieš rungtynes, nes buvome nusimatę, kad versime juos dalintis kamuoliu. Keitimasis jiems yra parankus turint tokius perimetro žaidėjus. Bet pakeitėme tą planą ir antroje pusėje kaitaliojome gynybas. Tas jiems šiek tiek nepatiko. Kažkur dingo mūsų susikaustymas. Pirmoje pusėje darėme daug mentalinių klaidų, buvo geras kojų darbas, bet buvo blogas fokusas. Turbūt iš įtampos, nežinau. Bet mes esame patenkinti, kaip komanda dirba šiuo metu.

– Baigėte reguliarųjį sezoną namuose su 13 pergalių ir 4 pralaimėjimais. Ką tai pasako apie komandą?

– Mažai (šypsosi). Pasako, kad turim gerą areną, gerus žiūrovus. Šiandien buvo eilinė gera diena. Komanda gerai žaidžia palaikoma savų žiūrovų, gerai palaiko mus. Visiems nuo to gerai.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Tel Avivo „Maccabi“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Tel Avivo „Maccabi“

– Arnas Butkevičius sakė, kad yra ypatingai pavargęs po tokių rungtynių. Kaip jums jo gynyba, ypač lemiamu metu?

– Žiūrint varžovų lyderių vidurkį, 16-17 taškų, daug rezultatyvių perdavimų, tai manau, kad šitą pavyko pristabdyti (Lorenzo Brownas pelnė 11, Wade'as Baldwinas – 12 taškų – aut. past.). Arnas didesnę rungtynių dalį buvo su Baldwinu. Paskutinėje atakoje turėjome keistis ginamaisiais, bet varžovai laikė kamuolį iki galo. Labai nebloga buvo komandinė gynyba, nes tiek Arno gynyba, tiek ir Hayesas gerai komunikavo su Šmitu, Hayesas atėjo į pagalbą, Šmitas pasiliko prie pirmo perdavimo. Susigynėme ir išėjo gera komandinė gynyba. Berods, sezono pradžioje sakiau, kad mes dažniausiai laimime rungtynes, kai reikia apsiginti lemiamoje atakoje. Jeigu pridėti, kiek mes atakų neužpuolėme, kai reikėjo, tai tas santykis turbūt yra dar didesnis. Laimėjome, sakyčiau, tokiu „Žalgirio“ šio sezono veidu – tokia gynybinė pergalė.

– Buvo ir dar vienas neprastas dėjimas – K.Hayeso. Jeigu reikėtų sureitinguoti tuos dėjimus, kaip jie atrodytų jūsų lentelėje?

– Vienas pirmoje, kitas antroje vietoje (šypsosi). Kevarriusas kiek lėčiau įėjo į rungtynes, bet labai gerai prisidėjo prie komandos antroje pusėje. Abu geri. Arnas galbūt mažesnis, efektingesnis per jų blokų karalių, per gynybinį žaidėją.

– Paskutinėje atakoje gynyboje išėjote be gynėjų, su gynybiniu penketu. Ar galima šią „Žalgirio“ savybę laikyti šio sezono komandos atviruku?

– Manau, kad taip. Mes kažkiek turime būti kitokesni, jeigu norime žaisti su topinėmis komandomis. Puolime bandome small-ballą žaisti netradiciniu penketu, bandyti, kad varžovai prie mūsų taikytųsi, išnaudoti stiprybes. Na, o gynyboje namie bent tris rungtynes prisimenu, kuriose taip apsigynėme lemiamu metu. Manau, kad galima.

– Dar vienas kovotojas – Rolandas Šmitas – trečiose rungtynėse iš eilės renka dviženklį naudingumą. Ką galime apie jį ir jo kovą pasakyti, ar tai susiję su jo ėjimu į centro poziciją startiniame penkete?

– Pirmiausia, kažkiek daugiau žaidybinio laiko gauna mūsų lyderiai. Įėjome į tokį atkrintamųjų režimą, nebežiūrime, kad išdalintume po lygiai minutes, žaidžia tie, kuriems geriausiai tą dieną einasi. Rolandas labai didelis kovotojas, stiprus kontakto žaidėjas. Turbūt nė vienas nenorėtų prieš jį stovėti, prieš jo alkūnes, tiek puolime, tiek gynyboje. Jis šiek tiek pakelia mūsų agresyvumo lygį ir nustato neblogą toną.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Tel Avivo „Maccabi“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Tel Avivo „Maccabi“

– Grįžtant prie perimtų kamuolių temos, iki rungtynių su „Monaco“ buvote vieni paskutinių Eurolygoje pagal perimtus kamuolius su 5,6 vidurkiu, bet per pastarąsias trejas rungtynes 29 perimti kamuoliai (9,7), kas būtų Eurolygos pirma vieta. Ar tai tiesiog sutapimas, ar agresyvesnė asmeninė gynyba ir perdavimų linijų skaitymas?

– Jeigu išimtume šiandien pirmus du kėlinius, kalbant apie komandinę gynybą, sakyčiau, kad turėjome neblogas trejas gynybines rungtynes. Statistika tų dalykų nerašo, bet yra daug kamuolio lietimų, daug agresijos gynyboje, daug perimtų kamuolių. Gynyba yra pagerėjusi. Tą lemia ir fizinis parengtumas, agresija. Mes neturime kito kelio ir kabinamės į atkrintamąsias.

– Stambule įvyko jums nepalankus rezultatas – „Fenerbahče“ laimėjo prieš „Anadolu Efes“. Vis dar nesate savo likimo kalviai, kiek žvalgotės į kitas arenas?

– Nieko naujo nepasakysiu – visų pirma turime padaryti savo darbą. Gaila, bet turėsime laukti ir kitų komandų rezultatų. Jeigu iškovosime pergalę, pagal tikimybių teoriją turėtų sukristi mums. Mūsų pagrindiniai konkurentai vieni žaidžia išvykoje, kiti su stipriais varžovais. Bet pirmiausia turime padaryti savo darbą – laimėti išvykoje, o tada tikėtis, kad krepšinio dievai nuo mūsų nenusisuks.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

– Kaip atrodo „Žalgirio“ komandos atsistatymo rutina ir kokiais būdais žaidėjai grįžta į formą po tokių sunkių rungtynių?

– Dažniausiai būna arba laisva diena, arba atsistatymo treniruotė. Rytoj turėsime laisvą dieną. Dažniausiai per atsistatymo treniruotę stengiamės kažkiek išprakaituoti, čia jau fizinio rengimo treneriai atlieka gerą darbą. Kažkiek mums padeda, kad galime pataupyti savo žaidėjus kai kuriose LKL rungtynėse. Be abejo, nauja sistema, kiti žaidėjai nėra žaidę tokiais krūviais, tiek minučių per visą savo karjerą. Manau, kad komanda neblogai prie to prisitaikė.

– Potencialiai įmanoma patekti į atkrintamąsias ir su 19 pergalių. Ar tai sufleruoja jums apie įkrintamąsias Eurolygoje, ar norėtumėte išvysti jas?

– Negalvojam kol kas, kas būtų, jei būtų. Bandysime laimėti rungtynes ir tikėsimės sau palankaus rezultato.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius