Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 28

Vietos EP atsisakęs Šarūnas Marčiulionis: „Aš nenoriu būti oro pardavėjas“

Krepšininkas Šarūnas Marčiulionis surinko daug „taškų“ per rinkimus į Europos Parlamentą (EP). Tačiau praėjus dviem dienoms po rinkimų jis atsisakė penkerių metų kadencijos Briuselyje. Buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas 15min plačiau paaiškino savo sprendimo priežastis.
Šarūnas Marčiulionis
Šarūnas Marčiulionis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

32 987 balsai nulėmė Š.Marčiulioniui antrąją vietą „valstiečių“ sąraše Europos Parlamento rinkimuose sekmadienį, kuriuose Ramūno Karbauskio vadovaujama partija laimėjo du mandatus.

Tačiau Š.Marčiulionis netikėtai atsisakė savojo mandato.

„Pirmas dalykas – didelė atsakomybė prieš žmones, – antradienį 15min sakė 54 metų buvęs krepšininkas. – Įsivaizduoju, kad beveik 33 tūkst. lietuvių tiki mano veikla. Kiekvienas parlamentaras turi atlikti tam tikrą darbą. Nors oro pardavėjų yra daug, aš tokiu nenoriu būti. Nenoriu būti oro pardavėjas.

Visad buvau uolus mokinys, su 4,5 vidurkiu penkiabalėje sistemoje. Ir dabar jaučiu realią, o ne dirbtinę atsakomybę.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Bronis Ropė, Ramūnas Karbauskis ir Šarūnas Marčiulionis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Bronis Ropė, Ramūnas Karbauskis ir Šarūnas Marčiulionis

Š.Marčiulionis teigė tik pastarosiomis dienomis supratęs, kad savo pradėtus du projektus – buvusių atletų reintegracijos į darbo rinką ir vaikų fizinės sveikatos – gali tęsti tik Lietuvoje.

Aš supratau, kad bus problemų ir mano idėjos negalės skristi.

„Europinės politinės ekonominės turbulencijos lemia, kad tų dalykų Briuselyje šiuo metu negalėsiu padaryti. O aš noriu padaryti tai, kuo tikiu, – kalbėjo jis. – Mes nežinojome rinkimų ir europinės situacijos. Ten performuojami komitetai ir keičiasi tendencijos. Aš supratau, kad bus problemų ir mano idėjos negalės skristi.“

Su valdančiųjų politikų pagalba Š.Marčiulionis tikisi paleisti du projektus.

Vienu jis nori reintegruoti buvusius sportininkus į darbo rinką, pasitelkus analizes ir programas išmokyti lyderystės, būti stipriais ir kituose gyvenimo etapuose.

Antruoju – „vaikų salelių“ projektu Š.Marčiulionis norėtų, kad greta mokyklų atsirastų šiuolaikiškos pavėsinės, kuriose būtų įrengti treniruokliai, kad vaikai galėtų per pertraukas ir po pamokų sportuoti.

„Tai būtų alternatyva mygtukams, – aiškino buvęs NBA krepšininkas. – Dviejų projektų jungtis galėtų būti ir tokia – baigę karjerą atletai galėtų mokyti vaikus, nes šie patyrusių sportininkų žodį priimtų imliau. Juo labiau kad pradinių klasių fizinio paruošimo mokytojų stygius jaučiasi.

Šiuos projektus aš noriu įgyvendinti būtent Lietuvoje, su mūsų vaikais ir mūsų sportininkais. Norėčiau sujungti šiuos projektus, o vėliau galbūt paleisti ir į Europą.“

Aš nesiteisinu. Manau, kad kiekvienas iš 33 tūkst. supranta, kad pirmiau turiu padaryti darbą.

Jis dar kartą pabrėžė, kad šiuo metu savo idėjas gali vystyti tik Lietuvoje. „Po rinkimų išsiaiškinome, kad nebūtų įmanoma tai padaryti Europos Parlamente“, – sakė Š.Marčiulionis.

Jis tvirtino, kad jautė atsakomybę ir prieš savo komandą, į kurią jau telkia architektūros, sporto ir švietimo specialistus: „Jei darbai jau užkurti ir vyksta, nebūtų prasminga palikti viską ir išvažiuoti į Briuselį.“

Tarėsi ir su žmona

Apie abejones vykti penkerių metų kadencijai į Briuselį jis užsiminė dar sekmadienį, rinkimų naktį, kai jo vardo sporto bare „valstiečiai“ laukė rinkimų rezultatų.

„Rinkimų naktį tikrai daug svarsčiau ir analizavau. Visą dieną tariausi ir su žmona Laura, ieškodami optimalaus sprendimo, – sakė Š.Marčiulionis. – Aišku, yra ir šeima, vaikai. Penkerius metus reikėtų daug ko atsisakyti – tai jau kita medalio pusė. Tačiau pagrindinė priežastis buvo kita.

FIBA nuotr./Šarūnas Marčiulionis
FIBA nuotr./Šarūnas Marčiulionis

Aš nesiteisinu. Manau, kad kiekvienas iš 33 tūkst. supranta, kad pirmiau turiu padaryti darbą.

Vis akcentavau ir kalbėjau apie du projektus, o galiausiai paaiškėjo, kad jie negali būti kitoje terpėje, tik Lietuvoje. Negaliu Briuselyje ateiti ir pasakyti „labas, aš noriu komitetą registruoti“. Jei projektas bus sėkmingas ir plėsis, per praktiką ir darbus jis praskins kelią.“

Ar tai darysiu kaip politikas, visuomenės veikėjas ar kaip buvęs krepšininkas – tai jau nėra svarbu.

Jis tikisi, kad Seime dirbantys žmonės padės tai įgyvendinti, nes jau turi R.Karbauskio, Švietimo ir sporto ministerijos, Lietuvos sporto federacijos sąjungos palaikymą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis Šarūnas Marčiulionis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis Šarūnas Marčiulionis

Šarūno Marčiulionio politinė ateitis? Per karjerą keturiems NBA klubams atstovavęs ir su Lietuvos rinktine du olimpinius bronzos medalius bei Europos čempionato sidabrą laimėjęs krepšininkas teigė, kad etiketės jo nedomina.

„Pavadinimo klijuoti nereikia. Arba darbą padarysiu, arba ne. Aš tai pasižadėjau ir matau įdomių galimybių. Esu labai entuziastingai nusiteikęs tęsti, kad padėčiau buvusiems sportininkams ir vaikams. Ar tai darysiu, kaip politikas, visuomeninės veikėjas ar kaip buvęs krepšininkas – tai jau nėra svarbu“, – sakė jis.

Š.Marčiulionio mandatas turėtų atitekti Stasiui Jakeliūnui, kuris EP rinkimuose po reitingavimo iš aštuntos pozicijos šoktelėjo į trečiąją.

S.Jakeliūnas antradienį tvirtino, dar nėra galutinai nusprendęs, ar Seimą keis į EP, o Š.Marčiulionis neturėjo nieko prieš, kad jo vieta atitektų pastaruoju metu įvairius tyrimus atliekančiam ekonomistui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas

„Ekonominė situacija Europoje sudėtinga, manau, kad žmogus su tokia patirtimi, kaip ponas Jakeliūnas, kaip tik šiuos dalykus išmano“, – dėstė Š.Marčiulionis.

Jis pats patikino, kad į partiją LVŽS pats nesibeldžia ir kvietimo į ją taip pat nėra sulaukęs: „Apie tai kalbos nei buvo, nei dabar yra.“

R.Karbauskis nudžiugo

Valdančiosios LVŽS lyderis R.Karbauskis antradienį nurodė, kad džiaugiasi Š.Marčiulionio sprendimu atsisakyti darbo EP ir imtis iniciatyvų Lietuvoje.

„Labai džiaugiuosi, kad šis žmogus, įvertindamas visa tai, ką gali padaryti Lietuvai, renkasi šį variantą. Jis visai neseniai pradėjo projektus Lietuvoj kartu su mūsų europarlamentarais. Jis pasakė aiškiai, kad Lietuvoj bus naudingesnis. Toks jo sprendimas“, – žurnalistams Seime antradienį komentavo jis.

Man akivaizdu, kad jis ir toliau bus mūsų komandos narys ir mes kartu su juo veiksime Lietuvos labui.

Klausiamas, kada Š.Marčiulionis pasakė savo sprendimą nedirbti EP, politikas laiko tiksliai nepasakė: „Jis pasakė tai tada, kada pasakė.“

R.Karbauskis tikino, kad buvęs krepšininkas atsisakyti EP nario mandato nutarė pats. Tiesa, anot politiko, su Š.Marčiulioniu LVŽS dirbs ir toliau.

„Aš manau, kad niekas negalėtų už Š.Marčiulionį priimti sprendimo. Aš labai gerbiu šį žmogų. Man akivaizdu, kad jis ir toliau bus mūsų komandos narys ir mes kartu su juo veiksime Lietuvos labui“, – dėstė LVŽS lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius