Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl jie geltoni? 30 atsitiktinių faktų apie 30-metį švenčiančius „Simpsonus“

Kai 1989 m. gruodžio 17 d. „Fox“, tuo metu dar gana nedidelis televizijos kanalas, parodė pirmąją „Simpsonų“ seriją, dar niekas negalėjo prognozuoti, kokio populiarumo sulauks šis serialas. Tačiau Simpsonų šeima sugebėjo rasti kelią į amerikiečių, o vėliau ir lietuvių širdis.
„Simpsonai“
„Simpsonai“ / Vida Press nuotr.

Portalas 15min šia proga kviečia susipažinti su 30-čia faktų apie „Simpsonus“. Tai nėra įdomiausių, keisčiausių ar panašiai atrinktų faktų topas – tiesiog 30 faktų, kurie turėtų būti įdomūs „Simpsonų“ gerbėjams.

1. Visi Simpsonų personažai turi po keturis pirštus tiek ant rankų, tiek ant kojų. Išskyrus Dievą. Dievas ir Jėzus, kuomet pasirodo „Simpsonuose“, turi po penkis pirštus.

Wikimedia Commons pav./Dievas seriale „Simpsonai“
Wikimedia Commons pav./Dievas seriale „Simpsonai“

2. Simpsonai yra geltonos spalvos, nes jų pagrindinis kūrėjas Mattas Groeningas norėjo, kad ryški spalva patrauktų kanalus perjunginėjančių TV žiūrovų dėmesį. Ir kad žiūrovai iš karto suprastų, kad mato būtent „Simpsonus“.

3. „Simpsonų“ kūrybinės grupės sutartyse nuo serialo kūrimo pradžios yra įtraukta sąlyga, kuri numato, kad „Fox“ televizija, kuri rodo serialą, negali kištis į serialo kūrimą – nurodinėti scenaristams, savo nuožiūra iškarpyti serijas ir t. t. Tai reiškia, kad serialo kūrėjai gali laisvai šaipytis iš „Fox“.

4. „Simpsonams“ išpopuliarėjus, daugelyje JAV mokyklų marškinėliai su Bartu ar jo citatomis buvo uždrausti, manant, kad jis yra blogas pavyzdys vaikams.

5. Per kelis skirtingus „Simpsonų“ sezonus išmėtyti trumpi klipai, kuriuose serialo personažas Rainieris Wolfcastle'as vaidina veiksmo filmų herojų Makbeiną, sudėti į vieną klipą sudaro rišlų kelių minučių trukmės minifilmą, kuris yra XX a. devintojo dešimtmečio veiksmo filmų parodija. Jį galite pamatyti žemiau.

VIDEO: McBain (The Full Movie, High Quality)

6. 1990 m. tuometinė pirmoji JAV ponia Barbara Bush pareiškė, kad „Simpsonai“ yra kvailiausias dalykas, kurį ji kada nors matė. Tada serialo kūrėjai Mardžės Simpson vardu jai parašė viešą laišką, kuriame Mardžė mandagiai prašo B.Bush nebūti tokia kategoriška ir sako, kad jos šeima labai stengiasi elgtis kuo geriau. Laiškas pasiekė tikslą – B.Bush atsiprašė ir pagyrė Mardžę kaip tinkamą pavyzdį visai šaliai.

7. Tai nebuvo vienintelis Simpsonų ir Bushų konfliktas. Pats JAV prezidentas George'as H.W.Bushas 1992 m. sausį pareiškė, kad jis norėtų, kad amerikiečių šeimos būtų labiau kaip Valtonai, o ne kaip Simpsonai („Valtonai“ buvo tuomet rodytas draminis serialas apie sunkiai gyvenančią šeimą). Į tai „Simpsonų“ kūrėjai atsakė sukurdami trumpą klipą, kuriame Bartas pareiškė: „Ei, mes esame visai kaip Valtonai. Mes irgi norime, kad Didžioji depresija baigtųsi“.

8. Springfildas, kuriame vyksta serialo veiksmas, nėra pagrįstas jokiu konkrečiu Springfildu JAV. Tiesa, M.Groeningas yra pripažinęs, kad tai, kad jis augo Springfildo mieste Oregone, lėmė miesto pavadinimo pasirinkimą. Springfildų JAV labai daug – gyvenvietės tokiu pavadinimu yra bent 29-ose valstijose. Tai buvo viena pagrindinių priežasčių, kodėl kūrėjai pasirinko tokį vardą – norėta, kad kuo daugiau žiūrovų galėtų tapatintis su seriale rodomu miestu.

9. Garsusis grafičių piešėjas Banksy yra sukūręs įvadinę dalį vienai „Simpsonų“ serijai, dažnai vadinamą viena labiausiai šokiruojančių serialo istorijoje. Tamsioje ir niūrioje scenoje vaizduojami vaikai, požeminėje gamykloje vergaujantys, kad kurtų įvairią „Simpsonų“ atributiką. Jį galite pamatyti žemiau.

VIDEO: Banksio sukurtas „Simpsonų“ intro

10. Barto geriausiam draugui vardas Malūnas (Milhausas anglų kalba) buvo parinktas, nes Milhausas yra JAV prezidento Richardo Nixono, kuris atsistatydino jam surengus apkaltą, antras vardas. O antrasis Malūno vardas „Simpsonuose“ yra Musolinis.

11. „Bitlas“ Paulas McCartney ir jo žmona Linda „Simpsonuose“ pasirodyti sutiko tik su sąlyga, kad Liza iki pat serialo kūrimo pabaigos išliks vegetare.

12. Houmeris, Mardžė, Liza ir Megė savo vardus gavo pagal M.Groeningo giminaičius. Plačiau apie tai skaitykite čia.

13. Serialo kūrėjai iš pradžių planavo po kurio laiko atskleisti, kad Houmeris ir klounas Traškis yra vienas ir tas pats asmuo – todėl jų figūros ir siluetai yra tokie panašūs. Visgi vėliau nutarta, kad ši idėja per daug komplikuota, ir jos buvo atsisakyta.

Youtube.com kadras/Houmeris ir Traškis
Youtube.com kadras/Houmeris ir Traškis

14. Barto Simpsono poprepo daina „Do The Bartman“ 1991 m. pakilo į JAV ir Jungtinės Karalystės topų viršūnes. Šią dainą prodiusavo Michaelas Jacksonas, kuris buvo didelis serialo gerbėjas. Video išvysti galėsite paspaudę šią nuorodą.

15. M.Jacksonas ir pats buvo pasirodęs seriale, 3-jame sezone. Tačiau jis buvo titruose įvardintas pseudonimu John Jay Smith. Seriale M.Jacksonas įgarsino psichiatrinės ligoninės pacientą, tikintį, kad yra M.Jacksonas.

Kadras iš serialo/Michaelo Jacksono įgarsintas personažas „Simpsonuose“ atrodė taip
Kadras iš serialo/Michaelo Jacksono įgarsintas personažas „Simpsonuose“ atrodė taip

16. Kai muzikos grupė „Judas Priest“ pasirodė „Simpsonuose“, ji titruose buvo neteisingai įvardinta kaip „death metal“ stiliaus grupė. Serialo kūrėjai nutarė atsiprašyti kūrėjų savitu būdu – kitos serijos pradžioje Bartas ant lentos rašė, kad „Judas Priest“ nėra „death metal“.

17. Lizos el. pašto adresas yra smartgirl63_\@yahoo.com, o Houmerio – ChunkyLover53@aol.com. Parašę šiais laiškas gerbėjai gali sulaukti automatinių atsakymų.

18. Vaikas, kuriam pirmosios „Simpsonų“ serijos pasirodymo dieną buvo tiek metų, kiek Lizai, dabar būtų maždaug tokio amžiaus, kaip Houmeris. Tiksliai pasakyti negalima, nes serialo personažų amžius bėgant laikui svyruoja – pavyzdžiui, Houmerio amžius skirtingose serijose svyravo tarp 34 ir 40 metų.

19. Pono Degėlos asistentas Kalvis pirmojoje serijoje, kurioje pasirodė, buvo juodaodis. Tai buvo animatorių netyčia padaryta klaida. Iš pradžių serialo kūrėjai svarstė ir kitose serijose Kalvį palikti juodaodžiu, bet vėliau kažkuris iš jų susiprato, kad juodaodis personažas, kurį nuolat žemina jo turtingas viršininkas, gali nebūti palankiai priimtas.

Kadras iš serialo/Juodaodis Kalvis „Simpsonuose“
Kadras iš serialo/Juodaodis Kalvis „Simpsonuose“

20. Kai Megė kiekvienos serijos pradžioje yra nuskenuojama, jos kaina yra 847 doleriai 63 centai – tiek, buvo skaičiuojama 1989 m., kainuoja mėnesį auginti kūdikį JAV. Po 20 serialo sezonų suma pasikeitė – iš pradžių prekės kainuoja 243 dolerius 26 centus, o nuskenavus Megę suma padidėja iki 486 dolerių 52 centų.

21. Vienoje praėjusio sezono serialo serijoje pasirodė subtili užuomina apie kalbas dėl „Simpsonų“ uždraudimo Lietuvoje. Šioje serijoje Liza klausia kitos šeimos narių, ką jie žino apie Lietuvą, ir vienas jų atsako: „Tai gana jautri tema“. Plačiau skaitykite šiame 15min straipsnyje.

22. Ir tai – ne vienintelis kartas, kai seriale buvo paminėta Lietuva. Vienoje garsiojo serialo „Simpsonai“ serijoje visa Simpsonų šeima apsilanko lietuvių kultūriniame centre. Plačiau skaitykite čia.

23. Vieną kartą paklaustas, koks yra jo tikslas kuriant „Simpsonus“, M.Groeningas su humoru atsakė: „Įžeisti kiekvieną tautą pasaulyje“. Kadangi tikrai ne visiems lietuviams patiko šalies pavaizdavimas seriale, galima sakyti, kad bent jau su lietuviais jam pavyko.

24. Pirmasis Megės Simpson ištartas žodis buvo „Tėveli!“ („Daddy!“). Jį įgarsino aktorė Elizabeth Taylor. O Megės čiulptuko garsą įgarsino pats M.Groeningas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Simpsonų“ kūrėjas Mattas Groening
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Simpsonų“ kūrėjas Mattas Groening

25. Garsusis Homerio nepasitenkinimą išreiškiantis garsas „d'oh“ buvo įtrauktas net į anglų kalbos žodyną. Jį serialo kūrėjai nusižiūrėjo iš senų Laurelo ir Hardžio filmų – tiesa, ten šis garsas buvo ištęstas, o Houmeris, taupant serialo laiką, jį ištaria greitai.

26. „Simpsonų“ serija, kurioje Bartas gauna dramblį, yra paremta tikrais įvykiais. 1956 m. populiarus JAV TV žaidimas „Teisinga kaina“ („The Price Is Right“) siūlė dramblį kaip papildomą prizą vietoje 4 tūkst. dolerių. Jie nesitikėjo, kad kas nors jį rinksis. Tačiau laimėjęs dalyvis pasirinko dramblį ir šis jam buvo pristatytas iš Kenijos. Kaip drambliui sekėsi vėliau, istorija nutyli.

27. Arabiškose šalyse kurį laiką buvo rodyta adaptuota „Simpsonų“ versija. Joje Homerio vardas buvo Omaras, jis gėrė ne alų, o mineralinį vandenį ir valgė jautieną, o ne kiaulieną. Nedas Flandersas nebuvo krikščionis, o scenos Mo tavernoje išvis buvo iškirptos. Vis dėlto ši versija nebuvo itin populiari ir parodžius vos 34 serijas jos rodymas buvo nutrauktas.

28. 2000 m. rodyta „Simpsonų“ serija išprognozavo, kad Donaldas Trumpas taps JAV prezidentu, 16 metų prieš tam iš tikrųjų nutinkant.

29. Keturiose serijose „Simpsonai“ pasirodė su kitų serialų veikėjais. Pirmasis toks serialas buvo „Kritikas“ („The Critic“), vėliau seriją, kurioje pasirodė Simpsonai, sukūrė „Pietų parko“ („South Park“) kūrėjai, dar vėliau Springfilde buvo apsilankę personažai iš „Futuramos“ („Futurama“) ir „Šeimos bičo“ („Family Guy“) serialų.

VIDEO: „Šeimos bičo“ personažai Springfilde

30. Vienas pagrindinių serialo kūrėjų Alas Jeanas yra sakęs, kad jei „Simpsonai“ kada nors baigsis, jis norėtų, kad paskutinė serialo scena būtų Simpsonų atvykimas į kalėdinę šventę Springfildo mokykloje, nes būtent taip prasidėjo pirmoji serialo serija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius