Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išsausėjusi, šerpetojanti oda: kokių kremų ieškoti? Specialisto komentaras

Jau ne kartą rašėme apie veido odos ypatumus įvairiais metų laikais, apie būtiną kasdienę jos priežiūrą. Žinome, kad žiemą mūsų oda tikrai kenčia – ją veikia oro permainos: šaltis, vėjas, kondicionieriai patalpose. Dažnai šaltuoju sezonu oda išsausėja, ima šerpetoti. Kas lemia tokią jos būklę ir ką daryti, kad ją atstatytume?
Žiemą vargina išsausėjusi oda
Žiemą vargina išsausėjusi oda / Vida Press nuotr.

Priežastys, lemiančios odos sausumą

Veiksnius, lemiančius odos sausumą, galime suskirstyti į dvi dalis: išorinius ir vidinius. Kaip aiškino grožio terapeutė Rūta Mačiulytė-Šlevienė, žiemą mūsų oda praranda natūralų drėkinimąjį faktorių viršutiniame epidermio sluoksnyje. Jo netenkame, nes mažėja jį lemiančių sudedamųjų dalių, tokių kaip pieno rūgštis, šlapalas. Kadangi šaltuoju metų laiku mažai prakaituojame, ir tų minėtų medžiagų išsiskiria kur kas mažiau, tad ir drėgmė viršutiniame odos sluoksnyje nebeišsilaiko.

Vidiniai veiksniai, lemiantys odos sausumą, yra genetika, mitybos įpročiai, hormonų sistema, stresas, vartojami vaistai ir t. t.

Žiemą mūsų odai didelės įtakos turi aplinka, o ji – sausa: šildymas, oro kondicionieriai mašinoje, biure. Drėgmė iš odos išgaruoja į aplinką ir odoje nebelieka medžiagų, kurios sulaikytų drėgmę, todėl žiemą ir ji išsausėja, pradeda šerpetoti.

Odai taip pat kenkia karštas vanduo – jis ją išsausina. Todėl išsimaudžius, specialistės teigimu, reikėtų nedelsiant patepti odą drėkinamuoju kremu, kad ji atsistatytų. O maudantis pašnekovė patarė neprausti veido kūno prausikliais – naudokite specialų, atitinkantį jūsų odos tipą. (Apie veido prausiklius galite paskaityti čia.)

Daug skraidantiems žmonėms grožio terapeutė rekomenduoja visada su savimi turėti drėkinamąjį kremą ir nuolat jį naudoti, kad išlaikytumėte drėgmę odoje, nes lėktuvuose oras labai sausas.

Vida Press nuotr./Moteris tepasi kremu
Vida Press nuotr./Moteris tepasi kremu

Vidiniai veiksniai, lemiantys odos sausumą, pasak R.Mačiulytės-Šlevienės, yra genetika, mitybos įpročiai, hormonų sistema, stresas, vartojami vaistai ir t. t. „Pavyzdžiui, jei vartojate cholesterolį mažinančius vaistus, oda išsausėja automatiškai, nes negauna cholesterolio. Odai reikalingos omega-3 riebiosios rūgštys – jos yra odos lipidinio barjero pagrindas, todėl kartais ir rekomenduoju, jei oda labai sausa, pavartoti sviesto, žuvų taukų ir kitų omega-3 turinčių produktų“, – sakė pašnekovė.

Ji dar kartą akcentavo seną tiesą – rūpinantis oda svarbu ne tik išsirinkti gerą kremą, bet ir žiūrėti, ką valgote, atkreipti dėmesį, ar daug stresuojate. Odai taip pat reikalingas deguonis, todėl pašnekovė rekomenduoja bent valandą kasdien pasivaikščioti gryname ore. Tik žiemą būtina nepamiršti apsauginio kremo nuo šalčio.

Kokių medžiagų ieškoti kremuose?

Atsakymas, ką daryti, norint panaikinti odos sausumą ir šerpetojimą, vienintelis – drėkinti ir dar kartą drėkinti. Taigi naudoti drėkinamuosius kremus. R.Mačiulytės-Šlevienės teigimu, yra dvi drėkinamųjų kremų kategorijos. Tai reiškia, kad esant tokiai odos problemai, derėtų paieškoti drėkinamojo kremo, turinčio vienos ir kitos kategorijos medžiagų.

Esant labai sausai odai, reikėtų rinktis kremą, turintį abiejų kategorijų sudedamųjų dalių.

Pirmai kategorijai priskiriami kremai, turintys tokių medžiagų kaip aliejai, skvalenas, dimetikonas, vazelinas, kurios sulaiko vandenį ir neleidžia jam išgaruoti, t. y. padidina vandens kiekį viršutiniame epidermio sluoksnyje. Tokie kremai veikia kaip plastikinis maišelis, neleidžia vandeniui išgaruoti ir jis kaupiasi odoje, o ne išeina į išorę. Žinoma, jei užsidėję plastikinį maišelį ant odos ilgai jį laikysime, tai gero neatneš. Tačiau žiemą trumpam laikotarpiui tokį kremą naudoti reikalinga, kad odos viršutinis sluoksnis vėl prisipildytų vandens“, – sakė pašnekovė.

Antra kategorija – kremai, turintys drėgmę išlaikančių medžiagų, tokių kaip šlapalas, pieno rūgštis, hialurono rūgštis, glicerinas.

„Kaip ir minėjau, dėl to, kad neprakaituojame, šių medžiagų nebesusidaro arba susidaro labai mažai. Tos medžiagos absorbuoja vandenį, sujungia jį tiek iš išorės, tiek iš gilesnių sluoksnių ir išlaiko odoje. Tačiau, jei aplinka labai sausa ir nenaudojame apsauginių kremų, vanduo išgaruoja. Todėl žiemą, esant labai sausai odai, reikėtų rinktis kremą, turintį abiejų kategorijų sudedamųjų dalių“, – patarė grožio terapeutė.

Tokį kremą, turintį abiejų kategorijų sudedamųjų dalių, patariama naudoti ne daugiau kaip dvi savaites, o gal ir kur kas trumpiau. Kaip sakė specialistė, turite stebėti savo odą. Kai pajusite, kad ji atrodo gerai, sausumo ir šerpetojimo požymiai dingę, grįžkite prie įprastinės veido odos priežiūros ir įprasto drėkinamojo kremo, nes per ilgai naudojamas toks produktas gali padaryti ir žalos: oda pradės kimštis, gali pradėti raudonuoti, berti ir pan.

Ir dar kartą pabrėžiame specialistų žodžius – drėkinamasis kremas yra skirtas visiems metų laikams. Tik žiemą einant į lauką veidą reikėtų papildomai apsaugoti nuo šalčio – naudoti apsauginį kremą arba kreminę pudrą. R.Mačiulytė-Šlevienė rekomenduoja naudoti BB kremą, kuris turi ir SPF – apsaugos nuo saulės faktorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius