Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kineziologinis pleistras – mimikos raukšlėms mažinti: ką būtina žinoti ir kaip jį naudoti?

Kineziologinis pleistras, specialistų dažnai vadinamas kineziologiniu teipu, nėra naujiena. Anksčiau matydavome spalvotomis juostelėmis nuklijuotus sportininkų kūnus – nes pleistras naudojamas reabilitacijoje, padeda sumažinti spazmus ir skausmą. Jau keletą metų jis naudojamas ir grožio pasaulyje estetikos tikslais. Veido mankštos, savimasažo ir estetinio veido teipavimo specialistė Viktorija Baltramiejūnienė paaiškino, kas tai yra, ir parodė, kaip jį naudoti siekiant sumažinti veide esančias raukšles.
Viktorija Baltramiejūnienė
Viktorija Baltramiejūnienė / Aivaro Žydelio / 15min nuotr.

– Kas yra kineziologinis pleistras?

– Tai juostelė, kurios pagrindą sudaro medvilnė arba šilkas, ji, taikant specialią metodiką, yra padengta hipoalerginiais klijais. Atlieka tris funkcijas: limfodrenažinę, raumenų spazmų mažinimo ir lengvo tempimo bei tam tikrų veido vietų tvirtinimo (lifting efektas).

– Kada ir dėl ko jis buvo pradėtas naudoti?

– Kineziologinis pleistras iš pradžių buvo pradėtas naudoti kūnui sporto pasaulyje, reabilitacijoje. Buvo gauti puikūs rezultatai. Prieš kokius penkerius–septynerius metus mums buvo didelė nuostaba olimpinėse žaidynėse matyti spalvotomis juostelėmis nuklijuotus plaukikų kūnus – tai ir yra kineziologinis pleistras.

Atlieka tris funkcijas: limfodrenažinę, raumenų spazmų mažinimo ir lengvo tempimo bei tam tikrų kūno vietų tvirtinimo.

Jį taip pat naudoja logopedai tiek vaikų, tiek suaugusiųjų kalbėsenai gerinti. Nors nuomonė dvejopa, bet yra atliktų ir mokslinių tyrimų, kad šis kineziologinis pleistras gali būti naudojamas, jei yra veido nervų problemų.

– Kada kineziologinis pleistras pradėtas naudoti grožio industrijoje ir koks jo poveikis?

– Tai buvo pradėta daryti estetikos tikslais. Apie penkerius metus jis jau naudojamas JAV, plačiau pasaulyje – kokie treji metai.

Jis tikrai padeda mažinti mimikos raukšles. Taip pat yra skirtas paburkusiems veidui ir akims mažinti. Būna, kad žmogus labai lieknas, o veidas toks sunkus, paburkęs. Vadinasi, užsilaiko skysčiai, o kineziologinio pleistro procedūra padeda juos išvarinėti, išgręžti.

Dar vienas aspektas, jei yra kiek pasmukęs veidas, matyti, kad kai kurios veido vietos yra paslinkusios, arba žmogus labai greit numetė svorio ir veidas nukrito. Norint lifting efekto – t. y. pakelti audinius, pagal tam tikrą metodiką klijuojamas kineziologinis pleistras.

Aivaro Žydelio / 15min nuotr./Viktorija Baltramiejūnienė
Aivaro Žydelio / 15min nuotr./Viktorija Baltramiejūnienė

– Ar jis saugus naudoti? Ar galima kaip nors sau pakenkti?

– Kineziologinis pleistras nėra nekaltas dalykas. Reikia suprasti, kas jis yra, kaip veikia, žinoti, kaip taisyklingai ir kur klijuoti, būtina griežtai laikytis metodikos ir t. t. Noriu atkreipti dėmesį, kad reikia suprasti, kaip jį užklijuoti, nes galima prisidaryti ir žaizdų.

Kitas svarbus akcentas – kineziologinis pleistras gali tikti ne visiems. Užklijuotas jis turi tapti tarsi antra oda. Tačiau gali būti, kad jį užsiklijavę suprasite, jog jis jums visai nepatinka. Ir, jei pajusite, kad bandote jau keletą kartų, bet vis dar nepavyksta prisipratinti, jaučiatės nepatogiai, jums nemalonu, paraudimas po pleistro nedingsta ilgiau kaip vieną dieną, dėkite kineziologinį pleistrą į šoną, vadinasi, jis – ne jums. Tada lieka manualinės technikos.

Dar vienas svarbus niuansas, jei reguliariai naudojate šį pleistrą ir jį visada blogai užklijuojate, galite padaryti žalos odai – gali atsirasti žaizdelės. Odą traumuoti galite ir bet kaip nuiminėdami pleistrą nuo veido.

Nors klijai, kuriais šie pleistrai padengti, yra hipoalerginiai, vis tiek gali alergizuoti odą.

Kineziologinį pleistrą reikia po truputį jaukintis ir labai svarbu paruošti savo veidą, kad jis šią procedūrą priimtų. Kitaip tariant, reikia pripratinti veidą dirbti, odai nebijoti prisilietimų – daryti veido mankštą, savimasažą, kad oda taptų elastinga. Jei jūsų oda visiškai neelastinga ir klijuosite pleistrą, po jo gali likti jūsų nedžiuginsiantys raštai.

Kineziologinis pleistras gali tikti ne visiems.

Tas veido paruošimas yra labai svarbus, gaila, kad labai mažai apie tai kalbama. Todėl tik po metų pati galiu pasakyti, kaip naudoti pleistrą, kad tai yra smagus pagalbininkas, kad iš tiesų duoda rezultatus, kad jis yra fantastiškas dalykas, derinant su manualinėmis technikomis. Tačiau jį reikia suprasti ir labai gerbti.

Visiems, dar niekada to nebandžiusiems, siūlau pradėti nuo paties paprasčiausio ir nepavojingiausio varianto. Būtent tokį šiandien naudosiu ir aš, rodydama, kaip užsiklijuoti, norint sumažinti tam tikras veido mimikos raukšles.

– Kaip dažnai naudoti kineziologinį pleistrą ir kiek jį laikyti?

– Kalbėsiu konkrečiai apie kineziologinį pleistrą, kurį matysite vaizdo įrašuose. Pirmą kartą užklijuoti apskritimukai laikomi valandą. Po valandos nusiėmėte, pasižiūrėjote, kaip atrodo oda, ar jai viskas tiko ir patiko. Jei taip, vėliau jau galite užsiklijuoti trims valandoms. Jei viskas bus gerai, vėliau galėsite palikti ir visai nakčiai.

Pirmą kartą užklijuoti apskritimukai laikomi valandą.

Kol klijuojate pleistrą valandai, darykite tai du tris kartus per savaitę. Tai neturi būti kasdienis dalykas, nes odai irgi reikia leisti pailsėti, atsistatyti. Negalima tuo piktnaudžiauti.

Po poros savaičių, jei viskas gerai, galite pradėti palikti trims valandoms. Po keleto tokių kartų patys pajusite – jei viskas gerai, galėsite bandyti palikti visai nakčiai.

Bandymų klaidų tikrai bus. Kitas dalykas, nepamirškime, kad veidas irgi gyvena savo gyvenimą. Jei tam tikru metu oda yra jautresnė, jai gali nepatikti, ji gali nepriimti šio pleistro. Tada ir neklijuojate.

Taip pat jis neklijuojamas ant nudraskytų spuogų, papilomų, apgamų, žaizdelių. Jo negalima naudoti ir sergant onkologinėmis ligomis, jei sutrikusi limfinė, kraujagyslių, nervų sistema.

O jei neturite jokių bėdų ir norite tai išbandyti, nusivalykite veidą – oda turi būti švari ir sausa. Jei bus patepta aliejumi ar kremu, pleistras gali neprikibti.

Zona tarp ir virš antakių

Žemiau esantis vaizdo įrašas skirtas norintiems sumažinti vertikalias raukšles tarp antakių ir / ar horizontalias virš jų. Iš kineziologinio pleistro juostelės išsikirpkite apskritimų. Beje, patį kineziologinį pleistrą galite įsigyti bet kurioje sporto prekių parduotuvėje ar internetu, kai kuriose vaistinėse.

Prieš klijuojant apskritimą, pirmiausia reikia paruošti veido raumenis. Tai padaryti nesunku. Įstatykite pirštus į raukšles, įspauskite ir sukite 8 kartus palei laikrodžio rodyklę ir 8 prieš laikrodžio rodyklę – taip, kaip V.Baltramiejūnienė rodo vaizdo įraše. Šis pratimas padės suminkštinti, atpalaiduoti raumenis, tada galėsite klijuoti apskritimą.

VIDEO: Kineziologinis pleistras – raukšlėms tarp ir virš antakių mažinti

Kitas žingsnis – ištempkite odą tarp antakių taip, kad neliktų raukšlės, ir klijuokite apskritimą. Tik pasaugokite savo antakius – neužklijuokite ant jų, kad nuimant netektų nusiplėšti plaukelių.

Norint užklijuoti juostelės apskritimus virš antakių, irgi reikėtų suminkštinti raumenis. Į zoną virš antakių įremkite krumpliukus ir aštuonis kartus sukite palei laikrodžio rodyklę, o paskui tiek pat prieš laikrodžio rodyklę. Kaip taisyklingai tai daryti – žiūrėkite vaizdo įraše.

Tada vertikaliai ištempkite kaktos audinius taip, kad nesimatytų raukšlių, ir užklijuokite apskritimą. Tą patį padarykite ir virš kito antakio.

Užklijuotus pleistrus iš pradžių laikykite po valandą. Po keleto kartų galite bandyti didinti iki trijų valandų, o ilgainiui, jei viskas gerai, galite mėginti palikti ir visai nakčiai.

Centrinė veido dalis: nosies ir lūpų kampučiai

Norint pradėti raukšlių mažinimo procedūrą centrinėje veido dalyje, pirmiausia irgi reikia atpalaiduoti, suminkštinti raumenyną. Įremkite pirštus nosies kraštuose ir po 8 kartus spausdami pasukite juos palei, o paskui – prieš laikrodžio rodyklę.

Tada į priešingą pusę šiek tiek paspauskite nosį, kad ta vieta išsitemptų, ir klijuokite apskritimą. Tą patį veiksmą atlikite iš abiejų nosies pusių prie šnervių.

Kita centrinė veido dalis – lūpų kampučiai. Kaip vaizdo įraše rodo V.Baltramiejūnienė, iš pradžių suminkštinkite raumenyną įspausdami pirštus lūpų kampučiuose ir pasukiodami po 8 kartus į abi puses – palei ir prieš laikrodžio rodyklę.

Tada išpūskite vieną skruostą ir klijuokite apskritimą, paskui kitą – ir klijuokite apskritimą. Tik prieš klijuodami įdėmiai pasižiūrėkite, kurioje vietoje yra raukšlė – ji gali būti arčiau lūpų kampučio arba toliau, aukščiau ar žemiau. Svarbu ją ištempti ir būtent toje vietoje užklijuoti apskritimą.

VIDEO: Kineziologinis pleistras – raukšlėms centrinėje veido dalyje mažinti

Apatinė veido dalis: smakras ir lūpų kampučiai

Pradžia vėl tokia pati – būtina suminkštinti raumenyną. Taigi toje vietoje, kur yra raukšlė arba yra užsisukęs smakras, įstatykite pirštus, juos prispauskite prie kaulo ir pasukite 8 kartus palei laikrodžio rodyklę ir 8 kartus prieš laikrodžio rodyklę.

Kai raumenynas bus paruoštas veido procedūrai, padedančiai mažinti raukšles, dviem pirštais ištempkite smakro audinius arba užkiškite liežuvį, kad smakras išsitemptų, ir užklijuokite apskritimą.

Su lūpų kampučiais viskas daroma analogiškai. Įstatykite pirštus, išrikiavę juos nuo veido kontūro iki lūpų kampučių, ir įspauskite, pasukite 8 kartus palei laikrodžio rodyklę ir 8 kartus prieš ją.

Tada išpūskite apatinę veido dalį arba toje vietoje, kur kamputis nusileidęs, užkiškite liežuvį, kad ta veido dalis išsitemptų. Galite tai padaryti ir į pagalbą pasitelkę pirštus – tiesiog ištempkite audinius ir toje vietoje klijuokite apskritimą.

VIDEO: Kineziologinis pleistras – smakro ir lūpų kampučių raukšlėms mažinti

Kineziologinis pleistras, pasak V.Baltramiejūnienės, yra pagalbinė priemonė. Jei dėl kokių nors priežasčių jis jums netiks ar nepatiks, visada lieka nesudėtingos, bet, pasak specialistės, rezultatų duodančios veido mankštos ir savimasažas, kuriuos taip pat galite atlikti namuose (nuorodos žemiau).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius