TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti

Vargina paakių maišeliai? Štai priežastys, dėl kurių atrodote paburkę

Visiems yra tekę pabusti su paburkusiosiomis akimis, o kai taip nutinka, norime, kad patinimas kuo greičiau išnyktų.
Paburkę paakiai
Paburkę paakiai / Shutterstock nuotr.

Kaip rašoma women.com, deja, atsikratyti paburkimo nėra taip paprasta, kaip užsitepti paakių kremą ar kaukę. Be to, vieno sprendimo, kaip panaikinti patinusius paakius, nėra – tai ilgas sąrašas, į kurį galite atsižvelgti, kad jūsų akys atrodytų gaiviai ir žvaliai.

Štai keletas dažniausių priežasčių, kodėl akys būna patinusios ir ką galite padaryti, kad to išvengtumėte.

Jūs neišsimiegate

Dažniausiai akys paburksta, jeigu nepavyksta kasnakt išmiegoti rekomenduojamų 7–9 valandų. Dėl miego trūkumo paakiai gali patinti ir patamsėti. Sertifikuotas dermatologas daktaras Anaras Mikailovas „Mbglifestyle“ paaiškino, kad taip yra dėl to, jog sutrikus miegui gali suaktyvėti skysčių susilaikymą skatinantys hormonai. Dėl to patinsta įvairios kūno vietos, įskaitant ir akis. „Be to, miego trūkumas reiškia, kad mažiau limfos skysčių išvalo toksinus ir atliekas, todėl susikaupę skysčiai sukelia paburkimą“, – pridūrė jis.

Akivaizdu, kad norėdami kovoti su miego trūkumo sukeltu akių paburkimu, turite laikytis nuoseklaus miego grafiko, tačiau kaip trumpalaikį sprendimą Amerikos oftalmologijos akademija siūlo šaltą kompresą. Taip pat galite šiek tiek pakelti pagalvę – tai turėtų užkirsti kelią problemai.

Valgote per daug sūraus maisto ar vartojate alkoholį

Kai vartojate per daug greitojo maisto arba druskos, greičiausiai nieko keisto, kad kitą dieną jūsų akys – ir visa kita veido dalis – atrodys paburkusi. „Kai valgote maistą, kuriame yra daug druskos, jūsų organizmas ją sulaiko ir todėl paburkstate, ypač – paakių srityje“, – „Allure“ nurodė dermatologė Michele Green. Alkoholis pasižymi tuo pačiu poveikiu, o dermatologė Dr. Judy Hu „Dermstore“ paaiškino, kad jis taip pat „sukelia kraujagyslių išsiplėtimą, o išsiplėtus kraujagyslėms gali kauptis skysčiai“.

Turėdami tai omenyje, tikriausiai jau žinote atsakymą, kaip gydyti maisto ir alkoholio sukeltą paburkimą: gerti vandenį – ir kuo daugiau. O dar geriau – įvertinti savo gyvenimo būdą ir atsisakyti alkoholio, nes saugus jo kiekis – neegzistuoja.

Genai ir bėgantis laikas

Gerai pažvelkite į savo šeimos narius ir pažiūrėkite, ar dauguma jų taip pat turi paburkusius paakius. Jei taip, tikėtina, kad ir jūsų problema susijusi su genetika nei su bet kokia kita priežastimi. Tokiu atveju su nuolatiniu akių paburkimu nieko nepadarysite, nebent griebtumėtės odos užpildų ar kitų ilgalaikių sprendimų. „Paprastai tariant, dėl paakių maišelių kalti riebalai“, – „Real Simple“ sakė akių chirurgas daktaras Brianas Brazzo. – Su amžiumi tai dar labiau pablogėja – metams bėgant tos riebalų sankaupos šiek tiek padidėja ir nusileidžia žemyn, nes oda praranda elastingumą, todėl jos tampa labiau pastebimos.“

Amžius taip pat gali turėti įtakos, tad šie pokyčiai kartu su saulės žala ir odos stangrumo praradimu nulemia maišelių po akimis bei smulkių raukšlių atsiradimą šioje zonoje.

Nors dėl genetikos ar amžiaus atsiradusio paburkimo negalite kontroliuoti, veido masažas gali padėti suvaldyti patinimą. Pasitelkę mėgstamą akių kremą, atlikite vadinamąjį limfodrenažinį masažą. „Švelniai, bet stipriai spausdami imituokite „J“ formos judesius per veidą“, – sakė dermatologas Anaras Mikailovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius