Tiesiogiai
15min be reklamos
2022 09 19, 20:09

15 įdomių baklažanų patiekalų: nustebsite, kokių skanėstų galima paruošti

Blizgia odele akį traukiantys baklažanai parduodami visus metus, tačiau būtent ankstyvą rudenį pasipila tiek daug jiems į kompaniją tinkančių kitų šviežių daržovių – cukinijos, paprikos, pomidorai, bulvės... Be to, šaltuoju sezonu drąsiau kaisti keptuvę ar orkaitę, o baklažanai juk dažniausiai ir yra kepami, valgyti juos virtus (na, nebent garuose) ar termiškai visai neapdorotus kažin, ar verta ir skanu.
Troškinys su baklažanais
Troškinys su baklažanais / Vida Press nuotr.

Receptas: Baklažanų ir obuolių užtepėlė

Receptas: Cukinijų ir baklažanų blyneliai su varške
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 92
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Bulvės: 1.00 vnt. (didesnė)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Miltai: 3.00 valg. š. (2-3)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (ir kremui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (ir kremui)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (krapai, petražolės ar čiobreliai ir kremui)
Varškė: 200.00 g (kremui)
Jogurtas: 5.00 valg. š. (kremui 4-5 valg. š. natūralus)
Kaip gaminti

1. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite kubeliais. Bulvę sutarkuokite, česnaką susmulkinkite ir sumaišykite su cukinijų ir baklažanų kubeliais. Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, pipirus, žalumynus ir šiek tiek pasūdykite. Viską gerai išmaišykite ir kepkite nedidelius blynelius.

2. Varškę sumaišykite su jogurtu, paskaninkite žalumynais, pipirais ir druska. Tiekite karštus blynelius su varškės kremu.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

Receptas: Grybais įdaryti baklažanai

Receptas: Baklažanų „šniceliai“
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 60
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 g (vidutinio dydžio, supjaustyti išilgai apie 1–1,5 cm riekėmis)
Druska: 1.00 valg. š. (rupios)
Miltai: 0.50 st.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pienas: 60.00 ml
Džiūvėsiai: 3.00 st. (maltų; arba panko – jie traškesni)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (nutarkuotos)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (šviežių arba džiovintų)
Petražolės: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Česnakai: 2.00 skiltelės (didelės, susmulkintos)
Aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Čili paprikos dribsnių: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.

2. Supjaustytas baklažano riekes išdėliokite ant kepimo skardos (gali prireikti dviejų) ir iš abiejų pusių apibarstykite jas rupia druska. Palikite pastovėti apie 20 min.

3. Per tą laiką pasiruoškite 3 dubenis: viename sumaišykite miltus su trupučiu druskos ir žiupsniu pipirų. Kitame suplakite kiaušinius ir sumaišykite juos su pienu. Trečiame dubenyje sumaišykite džiūvėsius, citrinos žievelę, raudonėlius ir petražoles, česnakus ir čili bei šiek tiek druskos ir pipirų.

4. Popieriniu rankšluosčiu nubraukite nuo baklažanų riekelių druskos perteklių. Pabarstykite abi puses miltais ir kiekvieną jų pavilgykite kiaušinio plakinyje, tada įspauskite abi puses į džiūvėsių mišinį, kad kuo daugiau pastarųjų priliptų.

5. Įkaitinkite gilią keptuvę, įpilkite aliejaus. Kepkite baklažanų puseles iš abiejų pusių maždaug po 3–4 minutes, arba kol gražiai paruduos. Išimkite baklažanų riekeles ir klokite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Taip iškepkite visus likusius baklažanų šnicelius.

6. Pašaukite baklažanus į orkaitę ir kepkite apie 10 minučių, arba kol šniceliai bus minkštučiai viduje ir labai traškūs išorėje.

7. Patiekite su bulvių koše ir daržovėmis.

Suskleisti
Receptas: Baklažanų-jautienos kroketai
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 200.00 g (maltų)
Faršas: 200.00 g (jautienos)
Vanduo: 100.00 ml
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 0.50 l (kepimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (maltai mėsai)
Kaip gaminti

1. Svogūną susmulkinti. Neluptą baklažaną taip pat supjaustyti smulkiais kubeliais.

2. Į keptuvę įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus, suberti svogūnus ir pakepinti, kol suminkštės. Tada suberti baklažanus ir pakepinti. Kai keptuvė išsausėja, įpilti 100 ml vandens, įberti druskos, sumažinti kaitrą ir patroškinti daržoves 3-5 min.

3. Į didesnį dubenį sudėti faršą, įberti 4-5 valg. šaukšt. džiuvėsėlių, įmušti kiaušinį, įberti maltos mėsos prieskonių, sudėti troškintas daržoves ir viską gerai išmaišyti.

4. Pašlapinti rankas ir iš gautos masės formuoti rutuliuko formos kroketus. Ant lėkštės paberti džiuvėsėlių ir juose apvolioti baklažanų kroketus.

5. Prikaistuvyje įkaitinti alyvuogių aliejų (įpilti aliejaus tiek, kad gerai apsemtų kroketus) ir jame apskrudinti baklažanų kroketus. Išimtus iš puodo sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių, ir pabarstyti druska.

6. Patiekti, kaip karštą užkandį. Skanūs ir atvėsę.

Suskleisti
Receptas: Baklažanų užtepėlė „babaganoush“
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (ir dar šiek tiek patiekimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (didelis)
Jogurtas: 1.00 valg. š. (graikiško; nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių (su vėju) arba 220 laipsnių (be vėjo).

2. Baklažaną subadyti peiliu ir apšlakstyti trupučiu alyvuogių aliejaus. Įvyniojus į foliją kepti apie valandą arba kol baklažanas taps visiškai minkštas ir iškepęs.

3. Šaukštu išskobti baklažano vidų ir gautą masę sutrinti elektriniu trintuvu kartu su tahini, alyvuogių aliejumi ir druska. Galima šaukštu įmaišyti ir graikiško jogurto – tuomet gausite švelnesnio skonio „babaganoush“.

4. Patiekti apšlaksčius alyvuogių aliejumi ir sezamų sėklomis. Puikiai tinka šviežia kalendra.

Suskleisti
Receptas: Aromatingas marokietiškas baklažanų troškinys „tagine“
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 12
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (didesnis)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt. (susmulkintas)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Pomidorai: 1.00 vnt. (nuluptas ir supjaustytas)
Šafranas: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Sultinys: 125.00 ml (arba vandens)
Mėtos: 2.00 žiupsnelis (patiekimui)
Kaip gaminti

1. Baklažanus supjaustykite maždaug 1 cm pločio griežinėliais ir tuos griežinėlius perpjaukite pusiau. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir iš abiejų pusių apkepinkite baklažano riekeles, kol jos šiek tiek apskrus, bet liks kietokos.

2. Kitame puode (arba tagine inde, arba troškintuve) pakaitinkite likusį šaukštą aliejaus ir apkepinkite svogūnus. Kai jie suminkštės, suberkite česnakus ir dar trumpai pakepinkite. Tada supilkite citrinos sultis, sudėkite pjaustytą pomidorą, įberkite papriką, šafraną cukrų, pagardinkite druska ir pipirais (galite ir aitriąja paprika), sudėkite džiovintus abrikosus, supilkite sultinį ir užvirinkite. Sudėkite apkepintus baklažanus, juos švelniai panardinkite į skystį ir uždengę troškinkite ant nedidelės ugnies apie 15-20 minučių, kol baklažanai bus minkšti. Tada atidengę puodą dar patroškinkite kelias minutes, kad padažas šiek tiek sutirštėtų, nugaruotų.

3. Patiekite su kuskusu, pagardinkite jogurtu ir mėtų lapeliais.

Suskleisti
Receptas: Paprikų ir baklažanų troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 22
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (geltonosios)
Baklažanai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Pomidorų padažas: 0.75 st. (naminio)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (lapelių)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintų)
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir kepkite su aliejumi, kol suminkštės.

2. Baklažaną supjaustykite griežinėliais. Užberkite ant kiekvieno griežinėlio šiek tiek druskos ir palikite pusvalandžiui pastovėti. Griežinėlius nuplaukite, nusausinkite, iš abiejų pusių aptepkite alyvuogių aliejumi, dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol iškeps.

3. Papriką padalinkite pusiau, išimkite sėklalizdžius ir kepkite orkaitėje, kol odelė pajuoduos (galite kepti kartu su baklažanais). Iškepusias paprikas įdėkite pusvalandžiui į sandarų indą (lengviau lupsis odelė), išėmę nulupkite odelę.

4. Iškepusias paprikas ir baklažaną supjaustykite stambiais gabalėliais, sudėkite į keptuvę su svogūnais. Supilkite ant daržovių pomidorų padažą, pagardinkite druska, pipirais ir pašildykite. Įmaišykite raudonėlius ir petražoles.

Suskleisti
Receptas: Tirštas lęšių ir baklažanų troškinys su pomidorais ir raudonėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 11
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (didelis, supjaustytas kubeliais)
Čiobreliai: 2.00 žiupsnelis
Baklažanai: 2.00 vnt. (nedideli, supjaustyti piršto dydžio pagaliukais)
Pomidorai: 200.00 g (vynuoginių)
Lęšiai: 180.00 g (greitai išverdančių žaliųjų lęšių (ant pakuotės ieškokite užrašo „Puy lentils“), perskalautų šaltu vandeniu)
Daržovių sultinys: 500.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Vynas: 80.00 ml (galite keisti pora šaukštų baltojo vyno acto)
Jogurtas: 100.00 g (natūralaus; arba grietinės; patiekimui)
Aitriosios paprikos dribsniai: 4.00 žiupsnelis (patiekimui)
Raudonėliai: 2.00 žiupsnelis (patiekimui)
Kaip gaminti

1. Į platų puodą aukštais kraštais įpilkite porą šaukštų aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės kaitros. Suberkite svogūnus, česnakus, didelį žiupsnį druskos ir čiobrelius, kepkite 7–8 min. dažnai pamaišydami, kol svogūnai suminkštės ir taps rusvi. Perdėkite į nedidelį dubenėlį.

2. Baklažanų juosteles ir pomidoriukus sudėkite į nemažą dubenį, įpilkite likusį šaukštą aliejaus, įberkite ketvirtį šaukštelio druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite.

3. Užkaiskite tą patį puodą, kuriame kepėte svogūnus, ir, kai įkais, suberkite baklažanus bei pomidoriukus, kepkite 8–10 min. ant vidutinės ugnies, kol baklažanai ims skrusti, o pomodoriukų odelė pajuoduos, ims išsiskirti sultys. Tuomet į puodą suberkite jau pakepintų svogūnų mišinį, supilkite lęšius, sultinį, vyną (arba actą), 450 ml vandens, 2/3 šaukštelio druskos, viską užvirkite ir leiskite virti apie 40 min., kol lęšiai išvirs, bet vis dar bus išlaikę šiek tiek tvirtumo.

4. Patiekite troškinį šiltą ar kambario temperatūros su šaukštu grietinės/jogurto, pabarstę aitriosios paprikos dribsniais ir raudonėlio lapeliais.

Suskleisti
Receptas: Gardusis baklažanų apkepas
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 58
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (pagrindui)
Cukrus: 2.00 arbat. š. (pagrindui)
Druska: 1.00 valg. š. (1 valg. š. - pagrindui ir žiupsnelis - pagal skonį - įdarui)
Miltai: 200.00 g (pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (pagrindui)
Baklažanai: 3.00 vnt. (įdarui)
Paprikos: 2.00 vnt. (saldžiosios - įdarui)
Pievagrybiai: 10.00 vnt. (įdarui)
Sūris: 100.00 g (kietasis - įdarui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (įdarui)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 valg. š. (įdarui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Aliejų pakaitinkite ir sudėkite išspaustą česnaką, suberkite druską ir Provanso žoleles. Palikite kelioms minutėms pastovėti.
  2. Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius.
  3. Baltymus išplakite su druska ir cukrumi iki standžių putų.
  4. Į baltymus dėkite po vieną kiaušinio trynį ir maišykite.
  5. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir gerai išminkykite tešlą.
  6. Tešlą iškočiokite ir išklokite kepimo indą taip, kad kraštai šiek tiek užsiriestų į vidų.
  7. Griežinėliais supjaustykite baklažanus, apiberkite druska ir palikite kelias minutes. Atsiradusį skystį nupilkite, baklažanus nuplaukite ir nusausinkite.
  8. Nedideliais gabalėliais supjaustykite saldžiąsias paprikas, baklažanus ir pievagrybius.
  9. Daržoves, tarkuotą sūrį ir pievagrybius sumaišykite su aliejumi ir viską sukrėskite į tešla išklotą kepimo indą.
  10. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
         cleardot.gifReceptą atsiuntė Rasa J.
Suskleisti

Receptas: Baklažanų, paprikų ir pomidorų troškinys

Receptas: Pomidorų ir baklažanų apkepas

Receptas: Kiauliena su pupelėmis ir baklažanais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 43
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 400.00 g (malta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 75.00 g
Baklažanai: 125.00 g
Pupelės: 200.00 g
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 100.00 ml
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaip gaminti

1. Kiaulieną apkepinkite keptuvėje su prieskoniais.

2. Mėsai apkepus, sudėkite pjaustytą svogūną, baklažanus, susmulkintas česnako skilteles ir išvirtas pupeles. Įpilkite daržovių sultinio ir dar viską patroškinkite bei įdėkite pomidorų padažo (aš dėjau pomidorų padažą su aitriąja paprika, kad būtų aštriau).

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti

Receptas: Itališkas baklažanų apkepas „parmigiana“

Receptas: Sotus daržovių pyragas su kopūstais, baklažanais, cukinijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.9 / 22
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 250.00 g (arba margarino, šalto; tešlai)
Miltai: 2.00 st. (tešlai)
Kefyras: 1.00 st. (tešlai)
Soda: 0.50 arbat. š. (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (po 0,5 šaukštelio tešlai ir įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (viršui aptepti)
Salierai: 1.00 vnt. (nedidelis gumbas arba didesnio gabaliukas; įdarui)
Cukinijos: 1.00 vnt. (maža; įdarui)
Baklažanai: 1.00 vnt. (mažas; įdarui)
Porai: 0.50 vnt. (įdarui)
Kopūstai: 200.00 g (įdarui)
Morkos: 1.00 vnt. (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (įdaro daržovėms pakepinti)
Kaip gaminti

1. Ant lygaus paviršiaus suberkite miltus, padarykite juose duobutę ir į ją per burokinę tarką sutarkuokite sviestą (ar margariną), suberkite druską, su kefyru sumaišytą sodą. Kapokite viską plačiu peiliu, kol ingredientai susijungs, tada greitai viską suminkykite į vientisą tešlą.

2. Gautą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite bent valandai į šaldytuvą (galite laikyti ir pernakt).

3. Paruoškite įdarą. Per burokinę tarką sutarkuokite morką ir salierą, baklažaną ir cukiniją supjaustykite smulkiais šiaudeliais, kopūstą – plonomis juostelėmis (galite dėti ir kitų patinkančių daržovių, tik svarbu, kad jos nebūtų itin sultingos, sausesnės tinka labiau). Visas daržoves pakepinkite įkaitintoje keptuvėje, kol šiek tiek suminkštės, pakvips, kepindami gardinkite pipirais, druska, jei norite, ir patinkančiomis žolelėmis (tinka raudonėliai, čiobreliai, petražolės).

4. Apvalų ar keturkampį kepimo indą patepkite riebalais. Iš šaldytuvo ištrauktą tešlą padalykite į dvi dalis: 2/3 (apačiai) ir 1/3 (viršui). Didesniąją dalį iškočiokite ir išklokite kepimo formos dugną bei šonus. Krėskite ant viršaus įdarą, išlyginkite.

 

5. Iškočiokite ir likusią tešlą, supjaustykite plačiomis juostelėmis ir apdėliokite jomis pyrago viršų. Patepkite paplaktu kiaušiniu.

6. Dėkite pyragą į iki 180°C laispnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 35–45 min., – kol viršus paruduos, o daržovės bus akivaizdžiai iškepusios.

7. Leiskite kiek pravėsti ir valgykite. Pyragas skanus ir atvėsęs.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką