Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 įdomių faktų apie ciberžolę: kodėl verta ja poruoti su pipirais ir kaip ruošti „auksinį pieną“

Ciberžolės milteliai – pigus ir populiarus prieskonis, kurį daugelis jau įgudo naudoti. Dažnai šių geltonų miltelių beriama į ryžių patiekalus, troškinius, sriubas. Kiek sunkiau įsigyti šviežios ciberžolės, kuri patiekalams suteikia dar įdomesnį skonį ir yra kupina naudingų medžiagų. Štai keliolika faktų apie prieskonį, kuris, ko gero, įsikūrė ir jūsų virtuvės spintelėje.
Malta ciberžolė
Malta ciberžolė / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.
  • Ciberžolės gimtinė yra pietų Azijos regionas – tokios šalys, kaip Malaizija, Indija. Būtent Indijoje užauginama daugiausiai ciberžolės šaknies pasaulyje, tačiau čia jos daugiausiai ir suvartojama (net apie 80 proc.).
  • Ciberžolė priklauso tai pačiai augalų šeimai, kaip ir imbieras. Šviežios imbiero ir ciberžolės šaknys išoriškai netgi kiek panašios, tik ciberžolės gerokai smulkesnės. Tačiau viskas paaiškėja šaknį perpjovus – jei imbieras švelniai gelsvas, tai ciberžolė – ryškiai oranžinė.
  • Kai ciberžolė Viduramžiais pasiekė į Europą, ji net buvo vadinama „indiškuoju šafranu“. Tokį palyginimą lėmė abiejų prieskonių suteikiama ryški spalva, nors jų aromatai ir skoniai skiriasi. Šiais laikais ciberžolė ir šafranas yra tarsi skirtinguose poliuose – šafranas itin brangus, o ciberžolė pigi ir visiems prieinama.
„Fotolia“ nuotr./Ciberžolė
„Fotolia“ nuotr./Ciberžolė
  • Ciberžolė neretai vadinama superprieskoniu, nes turi daugybę sveikatai naudingų medžiagų. Visų pirma, joje yra medžiagų, veikiančių kaip antioksidantai, taip pat turinčių priešuždegiminį poveikį. Tyrimais įrodyta, jog šis prieskonis padeda pagerinti virškinimą, valo organizmą, skatina gyti žaizdas, turi teigiamą poveikį odos būklei, jis taip pat padeda sumažinti blogojo cholesterolio lygį kraujyje. Ir tai tik dalis ciberžolėje esančių medžiagų teigiamų naudų.

Suaugusiam žmogui per dieną rekomenduojama suvartoti apie 0,5 arbatinio šaukštelio ciberžolės miltelių.

  • Pagrindinė veiklioji medžiaga, kurios yra ciberžolėje, vadinama kurkuminu (jos yra net apie 3 proc.). Rasite daugybę maisto papildų, kurie reklamuojami kaip turintys kurkumino. Tačiau paprastas būdas jo gauti – skaninti patiekalus ciberžolės milteliais ar šviežia šaknimi. Suaugusiam žmogui per dieną rekomenduojama suvartoti apie 0,5 arbatinio šaukštelio ciberžolės miltelių.
Fotolia nuotr./Ciberžolės milteliai
Fotolia nuotr./Ciberžolės milteliai
  • Norint gauti kuo daugiau naudos iš ciberžolėje esančio kurkumino, šį prieskonį rekomenduojama derinti su juodaisiais pipirais. Nustatyta, jog pipiruose esanti medžiaga, vadinama piperinu, padeda geriau įsisavinti kurkuminą. Įsisavinimą taip pat stiprina ciberžolės naudojimas su žaliąja arbata ir su riebalais.
  • Ajurvedinėje medicinoje ciberžolė naudojama jau daugiau kaip 5000 metų. O Azijoje bei Vakaruose atlikti įvairiausi moksliniai tyrimai išties patvirtina teigiamą ciberžolės poveikį sergant net keliomis dešimtimis ligų.
  • Ciberžolė yra daugybės tradicinių prieskonių mišinių sudedamoji dalis. Bene žymiausias jų – vadinamieji kario milteliai. Priklausomai nuo šalies ar net jos regiono, kario miltelių sudėtis gali kisti, tačiau ciberžolės bus visada. Dar vienas populiarus mišinys su ciberžole – vidurio Azijoje, Maroke mėgstamas Ras el Hanout, kurį iš viso sudaro net 12-a prieskonių.
Nidos Degutienės nuotr. /Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
Nidos Degutienės nuotr. /Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
  • Ciberžolės miltelius, kaip ir daugelį prieskonių, geriausiai laikyti šviesai nepralaidžiame indelyje, ten, kur sausa (tikrai ne virš viryklės ar kitų vietų, kur daug garų). Milteliai išlieka geri apie metus, tad patikrinkite etiketę ant pakuotės. Šviežias ciberžolės šaknis verta sudėti į popierinį maišelį ir dėti į šaldytuvą, kur ši gėrybė gera išbus 2–3 savaites.

Ciberžolės šaknis dažo stipriai, tad ją lupant, pjaustant ar tarkuojant dėvėkite pirštines.

  • Šviežia ciberžolės šaknis yra ryškiai oranžinė, o štai milteliai – intensyvios geltonos spalvos. Šis augalas ilgus šimtmečius buvo naudojamas kaip audinio dažiklis, suteikiantis švelnią gelsvą spalvą. Ciberžolės šaknis dažo išties stipriai, tad ją lupant, pjaustant ar tarkuojant verta dėvėti pirštines.
Morkų sriuba
Receptas: Šalta morkų sriuba su imbieru ir ciberžole
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Kokosų aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 3.00 vnt. (maži susmulkinti)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 vnt. (apie 2,50 cm ilgio gabaliukas, nuluptas ir sutarkuotas)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (maltos)
Morkos: 700.00 g
Vanduo: 4.00 st.
Kokosų pienas: 0.25 st.
Petražolės: 1.00 žiupsnelis (smulkiai kapotų)
Kaip gaminti

1. Pakaitinkite kokosų aliejų vidutinio dydžio keptuvėje. Sudėkite svogūnus, česnakus, imbierą bei pipirus ir 1-2 minutes kepkite. Sudėkite smulkiai supjaustytas morkas, pipirus, cinamoną, ciberžolę ir kepkite dar 1-2 papildomas minutes. Supilkite vandenį ir užvirkite.

2. Sumažinę ugnį virkite apie 25-30 minučių tol, kol morkos suminkštės.

3. Supilkite sriubą į trintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.

4. Padėkite sriubą į šaldytuvą ir šaldykite apie 3-4 valandas.

5. Patiekiant sriubą, papuoškite ją apšlakstydami kokosų pienu, petražolėmis bei žiupsneliu druskos ir pipirų.

Suskleisti
Troškinti kopūstai
Receptas: Ciberžole nuspalvinti, prieskoniais pagardinti troškinti kopūstai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt. (supjaustytas labai plonais šiaudeliais (panašiai kaip rauginimui))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.50 arbat. š.
Cukrus: 1.50 arbat. š.
Obuolių actas: 100.00 ml (kokybiško)
Kalendros sėklos: 2.00 arbat. š.
Kuminai: 2.00 arbat. š. (nemaltų)
Krapai: 1.00 valg. š. (kapotų šviežių; patiekimui (nebūtinai))
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę ir pakepinkite kalendros ir kumino sėklas – turi pakvipti, tik jokiu būdu nesudeginkite. Suberkite į plokščią lėkštelę ir palikite atvėsti.

2. Keptuvę pavalykite, supilkite aliejų, suberkite kopūstus, ciberžolę ir pusę kiekio druskos, išmaišykite, tada pridenkite dangčiu ir patroškinkite maždaug 9–10 min. Kelis kartus atidenkite keptuvę ir pamaišykite, svarbu stebėti, kad kopūstai nepradėtų svilti.

3. Nudenkite nuo keptuvės dangtį ir supilkite actą, suberkite cukrų, pakepintas sėklas, įpilkite 3 šaukštus vandens ir troškinkite jau atidengę, retkarčiais pamaišydami, kol skystis visiškai išgaruos, o kopūstai bus išsitroškinę, tačiau vis dar šiek tiek standūs.

4. Nuimkite nuo ugnies, atvėsinkite, perdėkite į dubenį ir dėkite į šaldytuvą, kad visai atvėstų.

5. Prieš patiekdami galite pabarstyti kapotais šviežiais krapais.

Suskleisti
  • Ciberžolė pasižymi aitroku, švelniai karstelėjusiu skoniu, su apelsino ir imbiero poskoniais. Tai prieskonis, itin mėgstamas dėl savo universalumo. Jis puikiai dera su daržovėmis, ryžiais, paukštiena, žuvimi, jūros gėrybėmis, net kiaušiniais ar pieno produktais.
  • Jei mėgstate patiekalus, kuriuose naudojamas kokosų „pienas“, absoliučiai daugeliu atveju ciberžolė itin tiks. Būtinai išbandykite! Dar vienas triukas – paskaninkite ciberžolės žiupsneliu omletą (įberkite į plakinį). Jis bus gražiai geltonas, net jei kepate iš „išblyškusių“ kiaušinių.
Vida Press nuotr./Gėrimas su ciberžole
Vida Press nuotr./Gėrimas su ciberžole
  • Ciberžolė tinka ne tik rimtiems, bet ir saldiesiems patiekalams. Tarkime, jos galima berti į kepamą granolą, nuspalvinti keksiukus ar sausainių tešlą. Berkite nedaug, kad skonis jaustųsi itin švelniai, o pirmu smuiku grotų spalva.
  • Pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo gėrimas, vadinamas „auksiniu pienu“. Auksiniu jis tampa būtent dėl ciberžolės. Įprastai šis gėrimas ruošiamas iš augalinio pieno, paskaninamas ciberžole (kartais beriame ir žiupsnį pipirų) bei pasaldinamas klevų sirupu ar medumi. Šio gėrimo išsamų receptą rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius