Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

15min gidas: Kalėdų dovana – kulinarinė knyga. Kokių naujienų pažėrė leidėjai?

Knyga – viena smagiausių, prasmingiausių ir šilčiausių Kalėdų dovanų. O jei žmogus, kurį apdovanosite, mėgsta suktis virtuvėje (o gal svajoja pamėgti ten suktis), nesuklysite išrinkę kulinarinę knygą. Praėjusių metų pabaiga buvo tuštoka – įdomių receptų knygų pasirodė mažai, tačiau šie metai jų pažėrė su kaupu. Nuo lietuviškai pirmąsyk prabylančio vieno populiariausių pasaulyje šefų iki šiltų šeimyniškų knygų-albumų ar pašėlusios knygos, kurios nuotraukos mūsų močiutes priverstų aikčioti.
Kulinarinės knygos
Kulinarinės knygos / 15min nuotr.

Kone visoms šiųmetėms receptų knygoms būdinga tai, jog jų autoriai atsigręžė į gaminimą namuose. Net patyrę šefai siūlo ne atkartoti restoranines fine dining vakarienes ar kurti konditerijos šedevrus iš įmantrių ingredientų, bet dalijasi paprasto, jaukaus maisto receptais.

Žinoma, jei renkate kulinarinę knygą dovanų, verta bent šiek tiek pašniukštinėti, koks to žmogaus santykis su maisto gaminimu. Ar jam labiau patiks receptai su iššūkiais, o gal gaminimo lygis toks, jog reikia pradėti nuo pradžiamokslio. Be abejo, jei kulinarinė knyga estetiška, pilna gražių nuotraukų, ji gali būti vartoma it albumas – pasigrožėti, „pavalgyti“ akimis. Tačiau paprastai šios knygos skirtos tam, kad pagal jose esančius receptus gimtų šis tas skanaus ir kvapnaus.

15min nuotr./Kulinarinės knygos
15min nuotr./Kulinarinės knygos

Šiame gide įvertinome tokias knygų lentynų naujienas:

  • Giedrė Barauskienė „Sodo istorijos“ (BALTO leidybos namai);
  • Deivydas Praspaliauskas „Maistas. Namų virtuvė“;
  • Yotam Ottolenghi „Simple. Paprasti ir lengvi receptai“ (Alma Littera);
  • Vylius Blauzdavičius „Ant ugnies“ (BALTO leidybos namai);
  • „Kaip per sviestą. Lengva ir greita kelionė į virtuvės olimpą su Running Vita“ (BALTO leidybos namai);
  • Ali Gadžijevas ir Patricija Gadžijeva „Ali ir Patricija. Receptai iš šeimos virtuvės“;
  • Jamie Oliver „7 idėjos. Paprasti receptai kasdienai“ (Alma Littera);
  • Renata Ničajienė „Sezoninė knyga 2022“ (kalendorius-planuoklė).

Giedrė Barauskienė „Sodo istorijos“

Mes ne(be)skirstome knygų į „vyriškas“ ir „moteriškas“, tiesa? Tačiau jei vis tik skirstytume, šią knygą būtų galima apibūdinti kaip itin moterišką, jautrią, švelniai nostalgišką... Ją be didesnių dvejonių galima rekomenduoti visiems vyrams, dvejojantiems, ką padovanoti žmonai, suaugusiai dukteriai, sesei ar mamai.

Knygos autorė Giedrė Barauskienė yra gerai žinoma maisto stilistė ir fotografė, receptų autorė, jos kūrybos galima rasti ir žurnalų puslapiuose, ir anksčiau išleistose knygose. Ši jos knyga itin asmeniška – autorė su skaitytojais dalijasi giminės, šeimos receptais, tačiau tas asmeniškumas nedaugžodžiaujantis, neįkyrus.

15min nuotr./Giedrė Barauskienė „Sodo istorijos“
15min nuotr./Giedrė Barauskienė „Sodo istorijos“

Receptai taip pat išlaiko gerą viduriuką tarp atpažįstamumo ir naujovės – galbūt kai ką jau būsite gaminę, valgę, tačiau dabar išbandykite tą patį patiekalą, kaip jį gamina autorė.

Pagaliau, jei vieną ar kitą dieną nebus ūpo gaminti, ši knyga puikiai tiks ir kaip įkvepiantis, kasdienybę praskaidrinantis skanių vaizdų albumas.

Deivydas Praspaliauskas „Maistas. Namų virtuvė“

Tai jau trečioji žinomo virtuvės šefo, restorano „Amandus“ šeimininko Deivydo Praspaliausko knyga, kuria, kaip jis pats teigė, yra labiausiai patenkintas. Joje autorius pasirodo kaip labai šeimyniškas, „naminis“ žmogus ir tai nestebina – knyga rašyta įsisiautėjus pandemijai, o jos įkvėpėja tapo mažytė autoriaus dukrytė.

Anksčiau profesionalūs virtuvės šefai rašydavo knygas, kurios neretai būdavo gerokai atitrūkusios nuo namų virtuvės, jie trokšdavo perduoti skaitytojui restoranines žinias, o dabar situacija akivaizdžiai pasikeitė. Ši šefo knyga ir yra puiki to iliustracija.

15min nuotr./Deivydas Praspaliauskas „Maistas. Namų virtuvė“
15min nuotr./Deivydas Praspaliauskas „Maistas. Namų virtuvė“

Receptų spektras platus – nuo sumuštinių ir makaronų iki naminės duonos bei sultinių.

D.Praspaliauskas dalijasi receptais, kuriuos tikrai nesunkiai atkartos visi, bent kiek prakutę virtuvėje. Receptų spektras išties platus – nuo sumuštinių ir makaronų iki naminės duonos bei sultinių. Taip, kai kuriems patiekalams gal ir prireiks įdomesnio ingrediento, retesnių prieskonių, tačiau tokiais receptais autorius užkabina ir visus, giliau besidominčius maisto gaminimu, ieškančius naujų derinių.

Tad ši knyga patiks ir D.Praspaliausko kaip šefo gerbėjams, jo restorano svečiams, ir įvairaus lygio namų virtuvių darbštuoliams ar darbštuolėms. Ji dar ir itin jaukaus formato, patogi vartyti, smagi ir estetiška.

Yotam Ottolenghi „Simple. Paprasti ir lengvi receptai“ (Alma Littera)

Galima sakyti, jog besibaigiantys metai lietuviškų kulinarinių knygų leidybai buvo ypatingi būtent dėl šios knygos. Ja lietuviškai pirmąsyk prabilo itin talentingas ir visame pasaulyje mėgstamas virtuvės šefas bei kulinarinių knygų autorius ir bendraautorius Yotamas Ottolenghi. Kilęs iš Izraelio, jis jau daug metų gyvena ir kuria Londone, o pastaraisiais metais ir „kepa“ vieną knygą po kitos.

Iš tiesų po to, kai parašė šią lietuviškai išleistą knygą „Simple“, jis išleido dar porą naujų, tačiau lietuvius pirmiausia nutarta supažindinti būtent su knyga, ko gero, dėl jos receptų paprastumo ir lengvumo.

15min nuotr./Yotam Ottolenghi „Simple. Paprasti ir lengvi receptai“
15min nuotr./Yotam Ottolenghi „Simple. Paprasti ir lengvi receptai“

Šis autorius yra tikras ryškių skonių, drąsių derinių virtuozas.

Tie, kas yra susipažinę su Ottolenghi receptų stiliumi, puikiai žino, kad epitetą „paprasta“ jiems pritaikyti keblu. Šis autorius yra tikras ryškių skonių, drąsių derinių virtuozas, jis neretai net sulaukia priekaištų dėl itin ilgo patiekalų ingredientų sąrašo. Žolelės, prieskoniai, įdomiausios daržovės, marinatai, didelė kaitra – tokie ir dar daugybė elementų apibūdina maisto gaminimą pagal Ottolenghi. Tad šioje knygoje pateikiami receptai yra (gana) paprasti tik vertinant kitų to paties autoriaus knygų ir receptų kontekste.

Ir vis tik siūlyčiau neišsigąsti ir bent jau pavartyti šią knygą. O jei pažįstate žmogų, kuris mėgsta drąsius derinius, negalvoja, kad maisto gaminimas yra laiko švaistymas, jam įdomu „medžioti“ retesnius ingredientus, ši knyga tiks idealiai.

Vylius Blauzdavičius „Ant ugnies“ (BALTO leidybos namai)

Šios knygos viršelis rėkte rėkia ir spinduliuote spinduliuoja, apie ką suksis kalba – mėsą, ugnį, gaminimą gamtoje ir skanų maistą. Jos autorius kai kam jau bus pažįstamas iš TV ekranų ar socialinių tinklų, o kai kas tik dabar su juo susipažins.

Vylius Blauzdavičius yra puikus mėsos žinovas ir grilio ekspertas, knygoje pateikti receptai puikiai tą ir atspindi. Žinoma, galima gūžtelėti pečiais – argi ne geresnis laikas tokiai knygai būtų šiltasis sezonas, kai griliai rūksta net balkonuose?

Galima juokauti, kad būtent žiemą mes perkame kalėdines dovanas, tačiau iš tiesų, kaip sako pats autorius, gaminti ant gyvos ugnies kuo puikiausiai galima ir žiemą ar rudenį. Kitas argumentas: didžioji dalis knygos receptų tinka ir jungsiantiems orkaites (nors autorius atvirai sako, kad skoninės savybės ir aromatai kiek nukentės).

15min nuotr./Vylius Blauzdavičius „Ant ugnies“
15min nuotr./Vylius Blauzdavičius „Ant ugnies“

Knygos įžangoje autorius trumpai papasakoja apie savo kelią į virtuvę, tiksliau, prie laužo ir grilio, o jau netrukus pilasi praktiniai patarimai – kaip išsirinkti mėsą, kaip ją paruošti, marinuoti, kokiais prieskoniais gardinti, kol galiausiai keliaujama prie receptų. Šie suskirstyti pagal mėsos tipą, o toliau rikiuojasi visa, kas tą mėsą lėkštėje gali papildyti – kepiniai, daržovės, vaisiai uogos, užtepai ir padažai.

Informatyvi, smagi, netgi kiek laukinė knyga su tvirtu charakteriu. Jei tik turite laužo, grilio, mėsos gerbėjų, nudžiuginsite ją padovanoję.

„Kaip per sviestą. Lengva ir greita kelionė į virtuvės olimpą su Running Vita“ (BALTO leidybos namai)

Šiai knygai ryškiai mėlynu viršeliu tinka epitetas „kitokia“, tačiau jis pasako ir viską, ir nieko. Kuo ji kitokia?

Jos autorė – keliautoja, kaip pati prisistato – laisvamanė, maisto gaminimo entuziastė ir instagramerė Vita Marija Murėnaitė. Pirmiausia ši knyga patraukia akį nuotraukomis ir grafiniais sprendimais, o jie išties crazy – keisti koliažai, sąmoningai „neskanios“ ar ironiškos nuotraukos, pavyzdžiui, autorė, panirusi ką tik iškeptame pyrage, ir pan. Vienus tikrai pakraupins, kitus be galo sužavės. O sužavės, ko gero, vadinamąją jaunąją kartą, sėdinčią instagrame, tiktoke ir kituose virtualaus bendravimo kanaluose.

15min nuotr./„Kaip per sviestą. Lengva ir greita kelionė į virtuvės olimpą su Running Vita“
15min nuotr./„Kaip per sviestą. Lengva ir greita kelionė į virtuvės olimpą su Running Vita“

Ši knyga taip pat labai asmeniška – autorė pasakoja apie savo patirtis, keliones, į pasakojimą įtraukia ir šeimą, ir draugus, o jos pačios veidas knygoje šmėžuoja nuolat, tačiau tai visai neerzina. Rašymo stilius šmaikštus ir gyvas, Vita prisistato kaip labai laisva ir drąsi mergina, o dar svarbiau, ji tikrai daug išmano apie maistą.

Žinoma, tam, kas virtuvėje patyręs daugiau, kai kurie pamokymai bus girdėti, receptai irgi klasikiniai ar dabar itin madingi, tačiau Vita akivaizdžiai taikosi į savo bendraamžius, savo sekėjus – gyvenančius po vieną ar poromis, ieškančius savęs studijose ir darbuose, neretai dar tik atrandančius kelią į virtuvę ar pridarančius ten visokių keistų dalykų.

Šią knygą mama ar tėtis galėtų dovanoti savo paauglei dukrai ar sūnui, draugai ją galėtų dovanoti draugams, o tada gal net kartu ką nors pagaminti. Linksma, gyva, bet kartu ir naudinga, ji greičiausiai dovanos gavėjo bus naudojama dažnai.

Ali Gadžijevas ir Patricija Gadžijeva „Ali ir Patricija. Receptai iš šeimos virtuvės“

Nuo šios knygos viršelio žvelgia idiliška šeima, o nuotaika alsuoja šiluma, netgi vasara. Tai šeimos receptų ir istorijų knyga, kurios autoriai – saldumynų meistras, verslininkas Ali Gadžijevas, puikiai pažįstamas ir iš TV ekranų bei kulinarinių projektų, ir jo žmona, verslo bendraturtė Patricija Gadžijeva.

Nors atrodytų, jog šioje šeimoje pirmu smuiku virtuvėje griežia Ali, istorijas knygoje – apie judviejų pažintį, vaikus, keliones, šventes ir mažus ritualus – pasakoja Patricija. Galima tik numanyti, jog Ali dalis yra šioje knygoje pateikiami receptai.

15min nuotr./Ali Gadžijevas ir Patricija Gadžijeva „Ali ir Patricija. Receptai iš šeimos virtuvės“
15min nuotr./Ali Gadžijevas ir Patricija Gadžijeva „Ali ir Patricija. Receptai iš šeimos virtuvės“

O receptai, priešingai, nei galbūt būtų galima tikėtis iš konditerio, patys įvairiausi, t.y. viskas, ką valgo šeima – pusryčių skanėstai, sriubos, picos, mėsos patiekalai, garnyrai, desertai... Visus juos iliustruoja gražios, skanios nuotraukos, taip ir skatinančios gaminti.

Tiesa, receptus, kurie sudėlioti knygoje, galima pavadinti klasikiniais ir saugiais – kone viskas jau kur nors matyta, išbandyta, tad ieškantys naujų iššūkių, netikėtų derinių, gali kiek nusivilti. Tačiau jei jums patinka asmeniškos knygos, idiliški vaizdai ir pasakojimai, o gaminti mieliausia būtent klasiką, drąsiai rinkitės ar rinkite dovanų savo artimam žmogui!

Jamie Oliver „7 idėjos. Paprasti receptai kasdienai“ (Alma Littera)

Tai jau n-toji žymiojo Jamie Oliverio knyga lietuviškai, akivaizdu, kad mūsuose jis turi išties nemenką gerbėjų būrį. Paties autoriaus pristatyti net nebeverta, o kuo gi nustebina ši knyga, ką reiškia tos „7 idėjos“?

Šią knygą Oliveris dedikuoja paprastumo ir greičio gaminant maistą šalininkams, kaip pats sako, rašydamas ją jis bene daugiausiai galvojo apie savo skaitytoją ir tikisi prie jo priartėjęs. Ko gero, šiais skubančiais laikais, dar ir kamuojamais pandemijos, greitis ir paprastumas yra itin aktualu.

15min nuotr./Jamie Oliver „7 idėjos. Paprasti receptai kasdienai“
15min nuotr./Jamie Oliver „7 idėjos. Paprasti receptai kasdienai“

Autorius sakosi pažvelgęs į pirkėjų maisto prekių krepšelius ir atrinkęs 18-ą produktų, kurie juose dažniausiai atsiduria – tai brokoliai ir vištiena, malta mėsa ir bulvės, saldžiosios paprikos ir bulvės... Akivaizdu, jog britiškos pirkimo aktualijos ne tokios jau tolimos lietuviškoms. Tad knygoje ir rasite 18 skyrių, kurių kiekviename receptai sukasi apie vieną konkretų produktą. Autorius siūlo pagal savo knygą gaminti 7 dienas per savaitę – kiekvienai dienai po idėją. Oliveris sudėlioja visai įdomią paprastų receptų mozaiką – čia ir klasikiniai greitukai su kokiu įdomesniu akcentu, ir valgiai su britiškais ar indiškais niuansais, ir Oliverio taip mėgstama Italija...

Knyga išties labai oliveriška, tad jo gerbėjams patiks, o tie, kam šis receptų autorius neprilipo, ko gero, ir toliau nelips.

Renata Ničajienė „Sezoninė knyga 2022“ (kalendorius-planuoklė)

Vienas dažniausių skundų, kuris nuskamba iš tų, kurie nėra griežtai paėmę į rankas savo maisto gaminimo rutinos – kaip suplanuoti, ką gaminti, ir kaip to plano laikytis? Ši knygų autorės ir tinklaraštininkės Renatos Ničajienės parengta knygelė padeda spręsti šią bėdą.

Žinoma, visų pirma – tai veiklų kalendorius, kiekvieną dieną galite joje susirašyti darbus ir planus. Tačiau stiprus akcentas yra būtent maisto gaminimas. Pavyzdžiui, startuojant kiekvienam mėnesiui rasite to mėnesio sezoninių ingredientų sąrašą, o ką jau kalbėti, kad kiekviena diena susieta su QR kodu, kurį nuskanavę pateksite į autorės maisto tinklaraštį, kuriame rasite konkretų receptą. Tad net galite rinktis – planuoti meniu patys, o gal kliautis autorės sufleravimu.

Ši nedidelė knygelė gali tapti ir savarankiška dovanėle, ir priedu prie kitos dovanos. Ji tiks aktyviems planuotojams ar dar tik svajojantiems tokiais tapti ir, žinoma, sezoninės mitybos gerbėjams.

15min nuotr./Renata Ničajienė „Sezoninė knyga 2022“
15min nuotr./Renata Ničajienė „Sezoninė knyga 2022“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius