-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar jau ragavot nesaldžių vaflių? Išsikepkit paskanintų cukinija ir sūriu – nustebsit!

Nors vafliai daugeliui pirmiausiai siejasi su desertu, tai gali būti ir nesaldus patiekalas, puikiai tinkantis pusryčiams ar vakarienei. Tokius vaflius ypač tinka paskaninti daržovėmis, tarkime cukinijomis, kurios yra neutralaus skonio, tačiau suteikia vafliams drėgmės. Kaip tik šį savaitgalį minimos Tarptautinės vaflių dienos proga – būtent cukinijomis paskanintų vaflių receptas.
Nesaldūs vafliai
Nesaldūs vafliai / Vida Press nuotr.

Kartais cukinijas, kaip ir agurkus, šiek tiek nuvertiname, o iš tiesų jos turi labai nemažai naudų. Prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė vardija, kokių medžiagų gali gauti organizmas, jei dažniau jas valgysime: „Cukinijos aprūpina organizmą kaliu, fosforu, magniu, kalciu, geležimi, taip pat vitaminais C, A, E, B6 ir B2. Be to, cukinijos vertingos dėl karotinoidų: liuteino, zeaksatino, beta karoteno, beta kriptoksantino. Tai itin svarbu norintiems kuo ilgiau išsaugoti gerą regėjimą arba pristabdyti akių ligų – katarkatos, glaukomos – progresavimą.“

Tradiciškai manome, kad karatinoidų gausu tik morkose, tačiau jų yra ir cukinijose. „Liuteinas ir zeaksatinas saugo akis nuo kenksmingų saulės spindulių poveikio. Be to, beta karotenas, kaip antioksidantas, saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, padeda išlaikyti odos elastingumą, stiprina imunitetą. Kripkoksantinas, kurio randama cukinijose, gali būti naudingas siekiant išvengti vėžio“, – sako gydytoja dietologė.

123RF.com nuotr./Cukinijos
123RF.com nuotr./Cukinijos

Viena universaliausių daržovių

Gamindami mėsos maltinukus galite į juos įtarkuoti cukinijos – bus sultingesni.

Vasariniu moliūgu dar vadinamos cukinijos tikrai nepretenzingos – iš jų galima pagaminti daugybę nebrangių patiekalų. Pasak kulinarijos technologės Linos Barčaitės, cukinijas galima panaudoti labai įvairiai: „Iš šių daržovių pasigaminsite įvairiausių troškinių, salotų, suktinukų, apkepų su daržovėmis, ryžiais ar sūriu. Taip pat galima išsivirti sriubų, išsikepti blynelių, įmaišyti į pyrago ar keksiukų tešlą. Pabandykite išsikepti ir lazaniją, pakeitę makaronų lakštus plonai pjaustytomis cukinijų juostelėmis, o į tarkį įdėję smulkintų cukinijų – gardžiuositės sveikatai palankesniu bulvių apkepu. Na, o gamindami mėsos maltinukus galite į juos įtarkuoti cukinijos – bus sultingesni.“

Vida Press nuotr./Keptos cukinijos
Vida Press nuotr./Keptos cukinijos

Be to, gardūs ir cukinijų makaronai, o jų pasigaminti labai paprasta – tereikia specialia spiraline pjaustykle ar daržovių skustuku pripjaustyti siaurų ilgų cukinijų juostelių. „Jos skanios ir termiškai neapdorotos, su prieskoniais, o jei norėsite virti ar kepti, užteks vos kelių minučių“, – pataria L.Barčaitė.

Tarptautinės vaflių dienos proga kulinarė kviečia iš cukinijų išsikepti vaflių – jais tikrai nustebinsite šeimą ir draugus.

Nesaldūs vafliai su cukinijomis

Ingredientai:

  • 2 cukinijos;
  • 500 g rikotos sūrio;
  • 4 kiaušiniai;
  • 2 šaukštai tarkuoto parmezano;
  • 8 šaukštai miltų;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 200 g pomidorų;
  • šakelė baziliko;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Cukinijas sutarkuokite burokine tarka. Įberkite žiupsnelį druskos, išmaišykite. Sutarkuotas cukinijas sukrėskite į sietelį ir lengvai nuspauskite skystį.

2. Dubenyje sumaišykite tarkuotas cukinijas, rikotos sūrį, du kiaušinius, miltus, parmezaną, tarkuotą česnaką, druską, alyvuogių aliejų, smulkintą baziliką. Užmaišytą tešlą palikite pastovėti 10–15 minučių.

3. Kepkite cukinijų vaflius vaflinėje apie 5–10 minučių.

4. Cukinijų vaflius patiekite su keptais kiaušiniais, pomidorais. Papuoškite bazilikų lapeliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius