Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ekspertas patarė, kuo desertuose keisti „nuodėmingus“ ingredientus. Receptai

Sviestas cukrus, balti miltai – šių ingredientų dalis žmonių vengia ar net paniškai bijo, nors nuo senų laikų jie naudoti daugybei klasikinių desertų ruošti. Su veganizmo banga, sveikesnio maisto paieškomis, atsirado daugybė kartais „nuodėmingais“ vadinamų ingredientų pakaitalų. Anot konditerijos eksperto, šiuolaikiniai desertai tikrai nebūtinai turi būti riebūs ar kupini cukraus.
Sveikuoliški kakaviniai sausainiai
Sveikuoliški kakaviniai sausainiai / Vida Press nuotr.

Kaip teigia pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, norint gaminti sveikesnius desertus tereikia žinoti kelias taisykles, kurios padės jais mėgautis be jokio sąžinės graužimo. Be to, svarbu atkreipti dėmesį į kai kurių produktų sezoniškumą. Pavyzdžiui, rudenį pyragus, tortus, keksiukus ar tartaleles gardinti sezoniais vaisias – obuoliais, kriaušėmis, svarainiais, mandarinais, klementinais ar netgi moliūgais, morkomis.

„Vaisiai ar uogos ne tik papuoš konditerinį gaminį, bet ir suteiks natūralaus saldumo. Gaminant rudeniškus saldėsius nepamirškite panaudoti šviežių vietinių ūkininkų užaugintų vaisių, tokių kaip obuoliai. Jie puikiai tinka ne tik tradiciniams pyragams, juos galima įdaryti saldžiais įdarais, pavyzdžiui, karamele, o norintys pasigaminti skanų ir sveiką obuolių desertą juos gali tiesiog iškepti orkaitėje ar kepsninėje ir pagardinti ledais ar plakta grietinėle bei cinamonu“, – teigia konditerijos ekspertas.

Vida Press nuotr./Kepti įdaryti obuoliai
Vida Press nuotr./Kepti įdaryti obuoliai

T.Lauvray dalijasi ir dar keliomis taisyklėmis, kurios padės sukurti skanius ir vertingus desertus.

Pakeiskite kvietinius miltus. Kepinius galima kepti ne tik iš tradicinių kvietinių ar ruginių miltų, bet juos keisti migdolų, kokosų, žemės riešutų miltais. Jie turi daug skaidulų, baltymų, mažai angliavandenių. Šie miltai pasižymi ne tik organizmui naudingomis savybėmis, bet ir turi savitą skonį. Pavyzdžiui, migdolų miltuose jaučiamas prieskonis, kuris kartais šiek tiek primena marcipanus. Kokosų miltų skonis taip pat yra egzotiškas ir šiek tiek saldus. Žemės riešutų miltams, anot konditerijos eksperto, būdingas savitas riešutų skonis.

Šventinis šokoladinis migdolų pyragas
Receptas: Šventinis šokoladinis migdolų pyragas
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.5 / 22
Receptas
Ingredientai
Juodasis šokoladas: 180.00 g (labai geros kokybės (70 proc. kakavos), sulaužyto gabalėliais)
Sviestas: 150.00 g (supjaustyto kubeliais)
Likeris: 1.00 valg. š. (migdolų, pvz., „Amaretto“)
Cukrus: 200.00 g (galite mažinti iki 150 g)
Kiaušiniai: 7.00 vnt. (iš jų 5 kiaušiniai atskirai tryniai ir baltymai)
Migdolų miltai: 180.00 g
Kakava: 50.00 g (ir dar šiek tiek pabarstymui)
Vanilės lazdelė: 1.00 vnt. (tik iškrapštytos sėklos; arba šaukštelis labai geros vanilės pastos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Pastaba: Jūs galite nusipirkti jau sumaltų migdolų arba susimalkite riešutus patys. Kuo smulkiau bus sumalti migdolai, tuo lygesnė bus pyrago tekstūra. Maldami patys specialiai galite sumalti šiek tiek stambiau, tada pyragas turės šiokių tokių gabalėlių, kurie savotiškai žavūs! Jei neturite (ar dėl kokių priežasčių nenorite naudoti migdolų), pakeiskite migdolus maltais lazdyno riešutais.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 150°C. Torto formą su nusegamais kraštais (20 cm skersmens) ištepkite sviestu, dugną išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Sudėkite į metalinį dubenį šokoladą, sviestą ir supilkite likerį. Šį dubenį statykite ant puodo, kuriame lėtai verda vanduo, taip, kad dubens apačia jokiais būdais neliestų verdančio vandens, o tik šiltų nuo garų. Pamaišydami kaitinkite, kol šokolado masė ištirps. Nukelkite nuo kaitros ir padėkite į šalį, kad atvėstų.

3. Į elektrinio kombaino indą įmuškite du kiaušinius, supilkite 5 kiaušinių trynius (baltymus atidėkite – jų prireiks), suberkite cukrų, ir plakite, kol cukrus visiškai ištirps, o masė taps puri, balkšva. Pamažu įmaišykite migdolų miltus, kakavą ir vanilę. Tada supilkite tirpintą šokoladą ir sumaišykite, kad masė būtų vienalytė.

 

4. Kitame inde (idealu, jei turite du kombaino maišymo indus – tada pakaks tik sumontuoti kitą švarų dubenį) iki standumo suplakite atidėtus baltymus su žiupsneliu druskos. Labai atsargiai dalimis plaktus baltymus įmaišykite į šokoladinę tešlą (šokolado masė bus labai tiršta ir sunki, bet vis vien stenkitės labai atsargiai įmaišyti baltymus taip, kad jie nesubliūkštų).

5. Visą masę supilkite į paruoštą kepimo formą, ir kepkite 40–45 minutes, arba kol pyragas iškeps, bet dar bus šiek tiek drėgnas viduje. Palikite pyragą formoje visiškai atvėsti.

6. Prieš patiekiant pabarstykite kakava, galite patiekti su ledais arba plakta grietinėle.

Suskleisti

Naudokite kokybišką šokoladą. Šokolado savo desertuose atsisakyti tikrai nereikia. Tiesiog pakeiskite baltąjį ar pienišką šokoladą vertingesniu – juoduoju. Norėdama pasirinkti geriausią šokolado versiją atsidžiai skaitykite šio ingrediento etiketes – ieškokite tamsaus šokolado, kuriame yra 70 proc. ar daugiau kakavos.

Vietoje cukraus – natūralūs saldikliai. Pasak T.Lauvray, jei siekiate sveikiau maitintis, desertus saldinti galima natūraliu, šviežiu medumi. Cukrų taip pat pakeisti galima ir agavų sirupu – jis suteikia saldumo ir turi gana neutralų skonį. Dar vienas mėgstamas ingredientas yra klevų sirupas, kuris gaminiams taip pat suteikia švelnaus, bet kartu ir intensyvaus skonio. Jeigu norima visiškai atsisakyti saldiklių, desertus galima saldinti džiovintomis uogomis ar vaisiais.

Medaus sausainiai
Receptas: Medaus sausainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 9
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.00 st. (po ½ st. kvietinių ir ruginių)
Medus: 100.00 g
Kakava: 100.00 g
Sviestas: 125.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Riešutai: 50.00 g (smulkinti)
Razinos: 2.00 valg. š.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti
  1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir gvazdikėliais. Sviestą išsukite su medumi, įmuškite kiaušinį ir maišydami po truputį suberkite miltus, kakavą ir riešutus.
  2. Nedidelius tešlos blynelius šaukšteliu dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, ant kiekvieno galite uždėti razinų arba apibarstyti aguonomis, sezamais, mėgstamais riešutais.
  3. Kepkite 200`C karštumo orkaitėje 10–12 min.
  4. Kai atvės, apšlakstykite lydytu juoduoju šokoladu. Palaukite, kol jis sustings ir… Skanaus!
Suskleisti

Ledus gaminkite iš vaisių. Jei esate šaldytų desertų gerbėjai, ledus taip pat galite pasigaminti sveikai. O tam nereiks nei daug laiko, nei pastangų. Dubenėlį skanių ledų pasiruošite naudodami paprasčiausius bananus. Tiesiog užšaldykite juos per naktį ir sutrinkite trintuvu, įmaišydami kakavos miltelių, vanilės, agavų ar klevų sirupo. Gautus ledus galite pagardinti mėgstamais vaisias, juodojo šokolado gabaliukais ar riešutais.

Veganiški bananų ledai
Receptas: Ledai iš vieno ingrediento „nicecream“
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.0 / 41
Receptas
Ingredientai
Bananai: 3.00 vnt.
Kaip gaminti

Prieš imantis šio itin paprasto gamybos proceso, noriu įspėti: bananų ledams gaminti prireiks GALINGO elektrinio maišytuvo arba virtuvinio kombaino! Ir nė nemėginkite rizikuoti su kokiu nors silpnučiu kokteilių plaktuvu, nes rizikuojate prietaisą sugadinti.

Tai štai kaip gaminami tie bananų ledai: visų pirma, kai tik ant stalo pamatysite sunokusius bananus, nieko nedelsdami juos nulupkite, supjaustykite gabalėliais, dėkite į produktų šaldymui tinkamą polietileno maišelį (geriausia – su zip-lock uždarymu) ir kiškite į šaldiklį. Kai tik vėl pamatysite ant stalo visų stumdomus sunokusius bananus, ir vėl padarykite tą patį. Tad maišelį su bananais galite pildyti nuolat.

Kai jau susiruošite gaminti ledus, suberkite sušaldytus bananus į galingo virtuvinio kombaino arba galingos kokteilinės (blenderio) indą ir smulkinkite, kol gausite tirštą, kremo konsistencijos masę. Jei matote, kad kombainas „springsta“ ir spyriojasi, įpilkite keletą šaukštų kokosų pieno arba kitokio skysčio.

Štai ir viskas, bananų ledai pagaminti! Valgykite juos minkštus, tiesiai išblenderio iškrėstus į serviravimo indus, pabarstytus granola arba riešutais, mėgstamomis uogomis. Jei norite kietesnių ledų, įdėkite masę į šaldiklį ir palikite maždaug pusvalandžiui. Tada ledus kabinkite specialiu ledų šaukštu ir patiekite iškart.

Bet čia dar ne viskas – galite eksperimentuoti ir toliau, pasigamindami vis kitokių skonių bananinių ledų! Štai jums keletas minčių ir idėjų (likusias susikurkite patys arba pavartykite mėgstamų ledainių meniu):

  • Šokoladiniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštą riešutų sviesto, įberkite 2 šaukštelius kakavos miltelių, žiupsnelį druskos ir gerai išsukite. Patiekite pabarstę skaldytomis kakavos pupelėmis (cocoa nibs) arba tarkuotu šokoladu.
  • Vaniliniai ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įmaišykite 1/4 šaukštelio vanilės pastos ir žiupsnelį druskos.
  • Matcha ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštelįmatcha arbatos miltelių, išsukite iki vientisos masės.
  • Miško uogų ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite saujelę šaldytų mėlynių (galite ir braškių, aviečių, gervuogių) ir išsukite viską iki vientisos masės.
  • „Oreo“ sausainių ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įdėkite šaukštą kokosų sviesto ir įberkite keletą sutrupintų „Oreo“ sausainių. Viską išsukite iki vientisos masės
  • Pinakolada: Gamindami bananinius ledus (iš 2 bananų) įpilkite 1/4 stiklinės kokosų pieno, taip pat įberkite 1/2 stiklinės šaldytų supjaustytų ananasų. Į gautą ledų masę dar įberkite kokosų drožlių ir gerai sumaišykite.
  • Kavos skonio ledai: į bananinių ledų masę (iš 2–3 bananų) įberkite žiupsnelį druskos, 1/2 šaukštelio tirpios kavos granulių, galite pagardinti žiupsneliu cinamono ir išsukite iki vientisos masės.
Suskleisti
Bananiniai ledai su kokosų karamele ir lazdynų riešutais
Receptas: Pasakiški bananiniai ledai su kokosų karamele ir lazdynų riešutais
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.4 / 9
Receptas
Ingredientai
Bananai: 750.00 g (šaldytų griežinėlių; ledams)
Kokosų pienas: 2.00 vnt. (skardinės; viena ledams, kita karamelei)
Klevų sirupas: 150.00 ml (ledams)
Vanilės ekstraktas: 3.00 arbat. š. (ledams)
Lazdynų riešutai: 200.00 g (papuošimui)
Medus: 70.00 g (medų galime keisti klevų sirupu arba ruduoju cukrumi; papuošimui)
Kaip gaminti

Maži patarimai:

  • Kokosų pieno skardinę dėkite į šaldytuvą, kad skardinės viršuje esantis kokosų kremas sustingtų. Kokosų pieno skardinės apačioje esančio skysčio nenaudosime.
  • Reikės silikoninės stačiakampės 26 × 10 cm formos. Galite naudoti ir metalinę, tik ją išklokite maistine plėvele.

1. Į trintuvo indą sudedame šaldytus bananų griežinėlius ir sukame ilgai, su mentele vis nubraukdami prie indo šonų prilipusius gabalėlius žemyn, kol viskas taps šviesia, vientisa, tąsia mase.

2. Atskirame inde maišytuvu išplakame kokosų kremą, klevų sirupą ir vanilės ekstraktą.

3. Gautą masę supilame į bananus, viską gerai išmaišome ir pilame į formą. Dedame į šaldymo kamerą ir paliekame per naktį, kad visiškai sušaltų.

4. Orkaitę įkaitiname iki 180 °C, kepimo funkcija – be ventiliatoriaus.

5. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Lazdynų riešutus paskleidžiame kepimo skardoje, kepame orkaitėje apie 10 minučių, kol apskrus. Jiems atvėsus, juos triname tarp delnų, kad nusiimtų luobelės.

 

6. Prieš valgant ledus į puodą pilame kokosų pieną, dedame medų, užviriname, išmaišome. Tada sumažiname ugnį ir verdame maždaug 45–60 minučių, kol susidarys švelni karamelė.

7. Iš formelės išimame ledus, pilame kokosų karamelę ir apibarstome per pusę perpjautais pakepintais lazdynų riešutais.

Suskleisti

Vietoj sviesto – kokosų aliejus. Gaminant desertus, kuriuose reikalingas didelis kiekis sviesto – jį galite keisti kokosų aliejumi. Kaip ir sviestas, kambario temperatūroje laikomas kokosų aliejus yra kietos konsistencijos. Šis aliejus puikiai tiks kepimui itin aukštoje temperatūroje.

Kokosinis kremas
Receptas: Lengvai paruošiamas kokosinis kremas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Rudasis cukrus: 75.00 g
Kokosų pienas: 250.00 ml (geriau liesesnis)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pabarstymui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 150C laipsnių temperatūros.

2. Sumaišykite kiaušinius ir cukrų iki vientisos masės. Įpilkite kokosų pieną ir viską išplakite.

3. Išpilstykite masę į karščiui atsparius indus, įstatykite juos į kepimo indą, maždaug iki pusės į kepimo indą įpilkite vandens.

4. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 40 minučių.

5. Ištraukite iš orkaitės, išimkite indelius iš kepimo indo, apibarstykite kremą cinamonu ir atšaldykite.

Šis tradicinis desertas Azijoje patiekiamas su ryžiais arba šviežiais vaisiais.

Suskleisti
Kokosiniai mėlynų kąsneliai
Receptas: Kokosiniai mėlynų kąsneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 7
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 40.00 g (pirmam sluoksniui)
Datulės: 40.00 g (Medjool, be kauliukų; pirmam sluoksniui)
Kokosų aliejus: 5.00 g (nerafinuoto; pirmam sluoksniui)
Kokosų pienas: 1.00 vnt. (skardinė; reikės 60 g kremo; antram ir trečiam sluoksniams)
Trinta kokosų masė: 120.00 g (antram ir trečiam sluoksniams)
Tofu: 60.00 g (šilkinio; antram ir trečiam sluoksniams)
Klevų sirupas: 40.00 g (ir dar vienas šaukštelis; antram ir trečiam sluoksniams)
Mėlynės: 30.00 g (antram ir trečiam sluoksniams; ir dar šiek tiek papuošimui)
Kaip gaminti

Reikės silikoninės mini keksiukų formelės, kur viršaus skersmuo – 4,5 cm arba metalinės, bet prieš tai ją reikės iškloti maistine plėvele.

1. Trintuvo inde susmulkiname migdolus, dedame datules, kokosų aliejų ir sukame, kol susidarys smulkūs trupiniai. Rankomis suspaudžiame saują trupinių – jeigu sukimba, pagrindas pavyko, jei ne, dedame dar vieną datulę ir sukame, kol trupiniai sukibs.

2. Gautą masę dedame į formeles, tolygiai paskirstome, paspaudžiame.

3. Į puodą dedame mėlynes ir 1 šaukštelį klevų sirupo. Verdame ant vidutinės ugnies. kol uogos suminkštės ir pradės panašėti į uogienę.

4. Trintuvo inde išsukame kokosų masę (prieš tai ją susmulkinę) su šilkiniu tofu, kokosų kremu (60 g) ir klevų sirupu iki kreminės konsistencijos. Svarbu, kad neliktų gumuliukų. Po šaukštelį antrojo sluoksnio dedame ant pirmojo. Į kiekvieno kąsnelio vidų dedame po mėlynę.

 

5. Likusią masę trintuvo inde išsukame su virtomis mėlynėmis. Trečią sluoksnį dedame ant antro sluoksnio. Ant viršaus galima dėti šviežių mėlynių, bet nebūtina.

Desertą laikome šaldytuve. Rekomenduojame suvartoti per 3 dienas.

Maži patarimai:

  • Kokosų pieno skardinę įdėkite į šaldytuvą, kad skardinės viršuje esantis kokosų kremas sustingtų. Kokosų pieno skardinės apačioje esančio skysčio nenaudosime.
  • Kąsnelių spalva priklausys nuo mėlynių, tad kartais gali būti labai stipri kartais šiek tiek pastelinė.
  • Trintos kokosų masės specializuotose parduotuvėse galite rasti pagal anglišką pavadinimą „creamed coconut“, nes dažnai vertimai į lietuvių kalbą yra netikslūs ar nevienodi. Tai trapi, bet formą išlaikanti masė, kuri skiriasi nuo kokosų kremo ar kokosų aliejaus.
Suskleisti

Naudokite augalinius gėrimus. Augaliniai gėrimai tinka ne tik įvairiems kokteiliams, glotnučiams ar šaltos kavos gėrimams, bet ir desertams gaminti. Saldesnio skonio augaliniai gėrimai, tokie kaip ryžių, migdolų ar avižų, puikiai tinka ir gaminant įvairiausius pusryčių dubenėlius su uogomis, juos galima naudoti kepant saldžius blynus ir gaminant desertus, pavyzdžiui, ledus ar pudingus, taip pat kepant pyragus ar keksiukus. Be to, šis produktas galėtų tapti sveika ir skania alternatyva tiems, kurie netoleruoja laktozės arba vadovaujasi veganiškos mitybos principais.

Trijų šokoladų desertas su kokosų pienu
Receptas: Trijų šokoladų desertas su kokosų pienu
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Kokosų pienas: 750.00 ml (arba 3 pakuotės po 250 ml; 18 proc. riebumo)
Želatina: 20.00 g
Vanduo: 250.00 ml
Kakava: 1.00 valg. š. (apibarstyti)
Kaip gaminti

1. Pasiruoškite 6 indelius (apie 200 ml) želė sluoksniavimui. Želatiną užmerkite nurodytame vandens kiekyje, kad išbrinktų. Išbrinkusią želatiną pašildykite vandens vonelėje, kad ištirpų.

2. Pasiruoškite pirmąjį tamsaus šokolado sluoksnį. Vieną pakelį kokosų pieno (250 ml) pilkite į puodą ir užkaiskite, kad sušiltų, į jį suberkite laužytą juodąjį šokolada ir kaitindami ant žemos temperatūros maišykite, kol pilnai ištirps bei masė taps vientisa. Užvirti nereikia. Indą nukelkite nuo ugnies palikite kiek praaušti ir supilkite 1/3 ištirpintos želatinos, išmaišykite. Paruoštą masę proporcingai supilstykite į indelius, statykite į šaldytuvą stingti.

3. Taip pat paruoškite antrąjį pieninio šokolado sluoksnį panaudodami 250 ml kokosų pieno ir 50 g pieninio šokolado. Kai masė bus vientisa supilkite pusę likusios ištirpintos želatinos. Palikite kiek praaušti ir supilkite į indelius ant sustingusio pirmojo sluoksnio. Statykite į šaldytuvą, kad ir vėl sustingtų.

4. Analogiškai paruoškite ir baltojo šokolado sluoksnį. Jį užpilkite ant jau sustingusio antrojo sluoksnio ir vėl statykite į šaldytuvą, kad galutinai sustingtų.

Desertą patogiausia pasiruošti iš vakaro. Ryte beliks viršų apibarstyti kakava ir valgant mėgautis savaitgaliu.

Suskleisti
Nektarinų desertas
Receptas: Paprastas, bet gardus nektarinų desertas su kokosų pienu
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Nektarinai: 6.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Rudasis cukrus: 3.00 arbat. š.
Kokosų pienas: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Perpjaukite nektarinus per pusę. Šaukšteliu išskobkite kauliuką ir kaulavietes. Suplakite kiaušinį su cukrumi ir kokosų pienu. Plakite kol cukrus ištirps.

2. Į išskobtas kaulavietes šaukštu sklidinai įpilkite plakinio. Sudėkite nektarinų puseles į garintuvą ir kaitinkite virš garų 5–10 minučių.

3. Nuėmę nektarinus nuo karščio palaukite, kol atvės.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius