15min be reklamos
2023 01 24, 10:00

Į madą grįžusios saulėgrąžos – ir užkandžiams, ir skanėstams gardinti

Visiems puikiai pažįstamos saulėgrąžos yra vienos pagrindinių duonos gardintojų, jų mėgstama berti į salotas, granolą, jos dar ir svarbus augalinės mitybos ingredientas. Pastaraisiais metais saulėgrąžos tikrai grįžo į virtuves, o kad pasisemtumėte idėjų, ką su jomis ruošti, sudėliojome pačių įvairiausių receptų rinkinį.
Saulėgrąžų majonezas
Saulėgrąžų majonezas / Shutterstock nuotr.
Receptas: Saulėgrąžų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 21
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 1.00 st. (neskrudintų lukštentų sėklų)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Saulėgrąžų sėklas kelias valandas pamirkykite, išskalaukite ir suberkite į elektrinį plaktuvą.
  2. Kartu suberkite česnaką, supilkite šviežiai išspaustas citrinų sultis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, Provanso žolelėmis, įpilkite vandens (tiek, kad apsemtų saulėgrąžas).
  3. Viską gerai sutrinkite iki vientisos masės.
  4. Šiuo majonezu skanu gardinti įvairias salotas.
Suskleisti
Receptas: Saulėgrąžų užtepėle
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.0 / 13
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Saulėgrąžos: 2.00 valg. š. (mirkytų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Tahini pasta: 4.00 valg. š. (arba žemės riešutų sviesto)
Medus: 1.00 valg. š. (galima dėti ir 2; arba 4 minkštos datulės)
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Saulėje džiovinti pomidorai: 5.00 vnt. (gabalėliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 2.00 vnt. (šakelės šviežių)
Petražolės: 2.00 vnt. (šakelės šviežių)
Kaip gaminti

Į maisto kombainą suberkite gerai nuplautas ir valandą mirkytas saulėgrąžas, nuluptos ir supjaustytos cukinijos gabaliukus, saulėje džiovintus pomidorus, žoleles, krėskite tahini pastos, berkite prieskonius, pilkite aliejų, medų ir citrinos sultis, sužerkite sumaltas saulėgrąžas. Pasūdykite nemažu žiupsniu druskos ir viską sumalkite, kad susidarytų košelė.

Suskleisti
Receptas: Saulėgrąžų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.7 / 49
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 1.00 st.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Citrinos sultys: 1.50 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Saulėgrąžas užmerkite šaltame vandenyje ir palaikykite per naktį. Į kokteilių plaktuvą sudėkite saulėgrąžų sėklas ir kitus ingredientus, užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Pradėję plakti, reguliuokite padažo konsistenciją vis įpildami vandens, kol pasieksite norimą tirštumą.

Šį majonezą maišykite prieš pat patiekdami ant stalo ir gardinkite juo mėgstamus patiekalus. 

Suskleisti
Receptas: Keptų šakninių daržovių salotos su saulėgrąžomis
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Burokėliai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Salierai: 1.00 vnt.
Pastarnokas: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Medus: 1.00 valg. š.
Vyno actas: 1.00 valg. š. ((baltojo vyno))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Saulėgrąžos: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Visas daržoves nulupkite, nuplaukite ir (pasitelkę kantrybę) supjaustykite kubeliais – jie turėtų būti maždaug 1 kubinio cm dydžio (tik svogūną pjaustykite dar smulkiau). Jei kantrybės neturite, tuomet tiks ir daržovių lazdelės. Suberkite į dubenį.
  2. Atskirame mažame dubenėlyje sumaišykite aliejų, actą ir medų, kol gausite skystą tyrelę. Supilkite ją ant daržovių ir gerai rankomis permaišykite.
  3. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, suberkite ir vienu sluoksniu paskleiskite daržoves. Pabarstykite jas prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais ir pašaukite į iki 180C įkaitintą orkaitę.
  4. Kepkite apie 20-30 min porąsyk pamaišydami. Daržovės turi būti iškepusios, tačiau dar išsaugojusios traškumą. Jei iškepusios salotos jums pasirodė kiek sausokos, tiesiog užpilkite dar šaukštą ar porą alyvuogių aliejaus.
  5. Kol daržovės kepa, keptuvėje nuolat maišydami pakepinkite saulėgrąžas. Jas ant salotų berkite tik prieš pat valgant, kitaip praras traškumą.
Suskleisti
Receptas: Paukštienos salotos su persikais ir saulėgrąžomis
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 15
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (ar kalakutienos - krūtinėlės)
Salotos: 300.00 g (Pekino arba bet kokių kietesnių salotų)
Persikai: 300.00 g (konservuotų)
Saulėgrąžos: 200.00 g
Prieskoniai paukštienai 1.00 žiupsnelis
Majonezas: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Paukštienos krūtinėlę supjaustykite šiaudeliais, užberkite prieskonių, šiek tiek druskos ir kepkite (geriausia kepti visiškai be aliejaus).

2. Kai mėsytė apskrus, suberkite saulėgrąžas ir viską kartu pakepinkite.

3. Tuomet belieka supjaustyti salotas, persikus ir visus ingredientus sumaišyti su majonezu.

Skaniausia mišrainė būna, kai šiek pastovi šaldytuve. Lengva ir subtilaus skonio mišrainė.

Sveika ir skanu!

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Suskleisti
Receptas: Porų troškinys su menkėmis ir saulėgrąžomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 12
Receptas
Ingredientai
Pievagrybiai: 200.00 g
Menkė: 700.00 g (filė)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Porai: 1.00 kg
Morkos: 5.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukštai sulčių)
Saulėgrąžos: 4.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Porus supjaustykite žiedais, morkas – šiaudeliais, pievagrybius – plonomis  riekelėmis. Puode užvirinkite litrą sūdyto vandens, sukrėskite porus ir ant silpnos ugnies virkite 12 minučių. Nuvarvinkite sietelyje.

2.Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite pievagrybius. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir išimkite į lėkštę. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite morkas. Menkių filė supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais, pašlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska ir pipirais.

3.Morkas sumaišykite su porais, sukrėskite į karščiui atsparų indą. Ant viršaus išdėliokite menkių gabalėlius, ant jų sukrėskite pievagrybius, tada – saulėgrąžas.

4.Supilkite daržovių sultinį, indą uždenkite ir 200 laipsnių orkaitėje troškinkite 18–20 minučių. Pabarstykite kapotais krapais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Receptas: Grikių miltų duona su saulėgrąžomis
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.5 / 16
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.00 kg (po 500 g kvietinių (550 D tipo) ir grikių)
Pienas: 500.00 ml
Mielės: 50.00 g (šviežių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g (minkšto)
Druska: 2.00 arbat. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Saulėgrąžos: 50.00 g (lukštentų)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su pienu.

2. Mieles ištrinkite su cukrumi.

3. Sviestą išsukite iki purumo, į jį sukrėskite mieles, sukdami po truputį pilkite kiaušinių ir pieno plakinį, berkite miltus, druską ir saulėgrąžas.

4. Plakite, kol masės pasidarys puri. Minklę supilkite į riebalais išteptą skardą ir padėkite šiltai, kad pakiltų (apie 1–2 valandas).

5. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 1 valandą.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Receptas: Batonėliai su šafranu ir saulėgrąžomis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
1.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Pienas: 300.00 ml
Mielės: 30.00 g (šviežios)
Šafranas: 2.00 g (2,5 g arba 1 arbat. š. ciberžolės)
Miltai: 600.00 g (kvietiniai)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (maltas)
Druska: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Saulėgrąžos: 1.00 valg. š. (arba sezamų sėklų - apibarstyti)
Kaip gaminti

1. Ištirpintą sviestą dubenyje sumaišykite su pienu. Drungname mišinyje ištirpinkite mieles, įberkite šafrano arba ciberžolės.

2. Miltus sumaišykite su cukrumi, kardamonu ir druska. Supilkite mielių mišinį ir užminkykite tešlą (jeigu reikia, įberkite daugiau miltų ir minkykite, kol nebelips prie indo).

3. Minklę uždenkite ir laikykite šiltai apie 40–50 minučių, kol pakils dvigubai.

4. Pakilusią tešlą padalykite į 2 ar 3 lygias dalis, iš jų padarykite pailgus batonėlius. Juos sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, uždenkite ir dar palaikykite šiltai 20–30 minučių.

5. Pakilusius batonėlius aptepkite plaktu kiaušiniu, apibarstykite saulėgrąžų (arba  sezamų) sėklomis ir kepkite 220 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Atvėsti palikite orkaitėje.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Suskleisti
Receptas: Saulėgrąžų batonėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 13
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 2.00 st. (sausai orkaitėje pakepintų, sumaltų kavamale)
Avižiniai dribsniai: 1.00 st. (smulkių viso grūdo)
Datulės: 35.00 vnt. (be kauliukų, susmulkintų)
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Serbentai: 1.00 sauja (džiovintų juodųjų)
Kaip gaminti

Visus ingredientus dėkite į dubenį, išmaišykite ir suminkykite. Iš gautos masės formuokite norimos formos desertus. Laikykite juos šaldytuve iki 7 dienų.

Suskleisti
Receptas: Veganiški energijos rutuliukai su datulėmis ir saulėgrąžomis
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 40
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 3.00 puodelis
Avižiniai dribsniai: 4.50 puodelis (greito paruošimo)
Datulės: 50.00 vnt. (natūralių)
Bananai: 2.00 vnt. (labai gerai prinokę)
Kakava: 3.00 valg. š. (be pridėtinio cukraus)
Kaip gaminti

1. Saulėgrąžas nuplaukite ir gerai nusausinkite.

2. Į elektrinį smulkintuvą su S formos peiliu berkite 3 puodelius avižinių dribsnių, datules, bananus bei kakavą ir susmulkinkite iki vientisos masės.

3. Gautą masę pilkite į dubenį ir įmaišykite avižinių dribsnių likutį.

4. Iš gautos masės formuokite norimo dydžio rutuliukus, o tada dėkite juos į šaldytuvą 1–2 valandoms, kad sutvirtėtų.

Suskleisti
Receptas: Veganiškas tinginys su spanguolėmis ir saulėgrąžomis
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 300.00 g („Belvita“, „Gaidelis“ ar kitų kuo natūralesnių arba visai glitimo neturinčių)
Saulėgrąžos: 30.00 g
Juodasis šokoladas: 100.00 g (veganinio)
Klevų sirupas: 2.00 valg. š.
Kakava: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Inde sutrupiname sausainius.

2. Truputį susmulkiname spanguoles ir kartu su saulėgrąžomis beriame jas į indą su sausainių gabaliukais, čia pat suberiame ir kakavą.

3. Garų vonelėje ištirpdome šokoladą, pilame kokosų pieno kremą ir klevų sirupą.

4. Gautą skystį supilame į indą su sausaisiais ingredientais. Viską kruopščiai sumaišome, suformuoti norimą formą. Suvyniojame į plėvelę ar sviestinį popierių ir vėsiname šaldytuve bent kelias valandas.

Suskleisti
Receptas: Saulėgrąžų ir šokolado saldainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 40.00 g
Saulėgrąžos: 200.00 g (išgliaudytos)
Kaip gaminti

1. Saulėgrąžas pakepinkite.

2. Karšto vandens vonelėje ištirpdykite šokoladą ir sviestą, suberkite kepintas saulėgrąžas ir viską sumaišykite.

3. Ant kepimo popieriaus šaukšteliu dėkite mažus saulėgrąžų kauburėlius ir palikite sustingti. Jei norite, ant jų galite pabarstyti kokosų drožlių. Skanaus!

Paprasta, skanu ir puiki idėja kalėdinei dovanėlei!

Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Iliuzionistas Rokas Bernatonis priima iššūkį: degalų taupymo magija
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką