-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip tinkamai laikyti ir kiek virti įvairiausių rūšių kruopas?

Sprendžiant iš kai kurių parduotuvių lentynų vaizdo, pastaruoju metu dalies tautiečių namuose gerokai pagausėjo kruopų ir makaronų atsargų. Šaipytis iš siekio kaupti atsargas neverta, tačiau svarbu, kad šis maistas vėliau nebūtų iššvaistytas. Kaip nusipirktas kruopas tinkamai laikyti ir kiek laiko kiekvienas jų virti?
Įvairios kruopos
Įvairios kruopos / Vida Press nuotr.

Kur ir kiek laikyti?

Kruopos turėtų būti laikomos vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje. Jei pirkote jas plastikinėje pakuotėje, dažniausiai ji labiau apsaugota nuo aplinkos poveikio, o jei popierinėje, ji nėra tokia atspari drėgmei, kvapams, tad jei ketinate kruopas laikyti ilgiau, o ne vartoti iškart, verta jas perpilti į sandariai uždaromą, švarų ir visiškai sausą stiklinį ar keraminį indą.

Kiek kruopos galioja, paprastai nurodoma ant pakuotės, protingiausia tuo ir vadovautis. Paprastai apdirbtos kruopos, tarkime, baltieji ryžiai, gali būti laikomi žymiai ilgiau, nei tos, kurios yra visai ar minimaliai apdorotos. Jei kruopų išsivirėte per daug, šaldytuve galite jas išlaikyti 3–4 dienas, būtinai gerai uždengus. Daugelį virtų kruopų galima ir užšaldyti, šaldiklyje jas galima laikyti iki 6 mėn.

Fotolia nuotr./Kruopos
Fotolia nuotr./Kruopos

Apie virimo laiką ir vandens-kruopų santykį

Grikiai. Verdant grikius lengviausia vadovautis santykiu 1:2, t.y. 1 stiklinei grikių reikia 2 stiklinių vandens. Užvirę grikiai verda 15–20 min., priklausomai nuo kruopų kokybės. Verdant maišyti nereikia.

Perlinės kruopos – tai apdoroti miežių grūdai. Pirmiausia jas patariama perplauti ir per naktį pamirkyti šaltame vandenyje, o prieš verdant skystį nupilti ir užpilti švariu vandeniu (santykis 1:3). Užvirus vandeniui, ugnį sumažinkite ir virkite 25–30 min.

Jei naudojate smulkias perlines kruopas, laikykitės gamintojų nurodytos virimo instrukcijos. Mažesnių kruopų mirkyti nereikia, paprastai jos išverda dvigubai greičiau nei įprastos.

Avižiniai dribsniai ir kruopos. Verčiau rinkitės kokybiškus viso grūdo avižinius dribsnius. Ruošdami juos užtruksite keliomis minutėmis ilgiau, bet valgysite sveikiau. Dribsnius virkite santykiu 1:3, kol jie ims kibti. Jei pasirinkote viso grūdo avižines kruopas, jos virs kur kas ilgiau – apie 20 min. Pamirkusios pernakt išvirs dvigubai greičiau. Kruopų ir vandens santykis – 1:3.

Vida Press nuotr./Avižiniai dribsniai
Vida Press nuotr./Avižiniai dribsniai

Miežinės kruopos. Prieš verdant šias kruopas rekomenduojama perplauti. Tuomet vandenį nupilti ir užpylus švariu (santykis 1:2) virti ant silpnos ugnies 25–30 min.

Sorų kruopos. Biriai košei išvirti geriausia rinktis šlifuotas sorų kruopas. Prieš verdant kruopas patariama perplauti ir dar nupilti verdančiu vandeniu arba pakepinti keptuvėje su trupučiu sviesto. Taip sumažinsite kai kam nepatinkantį sorų kartumą. Vienai daliai kruopų rekomenduojama imti 2 dalis vandens. Norint tradicinės sorų košės su pienu, 5–10 minučių kruopas pavirus vandenyje reikia įpilti pieno ir dar pavirti. Ruošiamos tik piene soros sunkiai suverda.

Fotolia nuotr./Kepta sorų kruopų košė
Fotolia nuotr./Kepta sorų kruopų košė

Bolivinė balanda (kynva). Prieš ruošiant bolivinės balandos grūdų košę, patariama kruopas nuplauti, tuomet užpilti vandeniu santykiu 1:2 ir virti apie 10–15 min.

Kukurūzų kruopos. Galima rasti skirtingų rūšių kukurūzų kruopų su skirtingomis paruošimo instrukcijomis. Populiarios kruopos kukurūzų košei polentai paruošti paprastai verdamos santykiu 1:4. Kruopos suberiamos į verdantį vandenį ir verdama kelias minutes intensyviai maišant, kol košė stipriai sutirštėja, po truputį ima „atšokti“ nuo puodo kraštų. Tuomet nukaičiama, pagardinama alyvuogių aliejumi ar sviestu ir dar paliekama keletą minučių pabrinkti.

Kuskuso net nereikia virti. Kruopos užpilamos verdančiu vandeniu (1:1,5), pagal skonį įdedama sviesto ar aliejaus, paliekama 5 min. pabrinkti, o tada belieka išpurenti šakute.

Vida Press nuotr./Kuskusas
Vida Press nuotr./Kuskusas

Ryžių paruošimas priklauso nuo jų rūšies, apdirbimo būdo. Tarkime, plikyti ryžiai kietesni nei šlifuoti baltieji ryžiai, todėl ir virti jiems reikia ilgiau. Paprastai vienai baltųjų ryžių stiklinei išvirti reikia 2 nepilnų stiklinių vandens. Uždarame puode ryžiai verda 10–12 min.

Kai kurie ryžiai reikalauja kruopštesnio paruošimo. Jei norite, kad populiarieji basmati ryžiai išvirę liktų birūs, juos būtina gerai nuplauti ir apie pusvalandį pamirkyti šaltame vandenyje. Tuomet nupilti ir užpylus švariu vandeniu (santykis – 3:4, t.y. 150 g ryžių reikės 200 ml vandens) užvirti. Vandeniui užvirus ugnį reikia kiek įmanoma sumažinti ir uždarame puode virti apie 10 min. Nuo ugnies nukeltą puodą reiktų palikti dar 5 minutes pastovėti.

Norint paruošti birius raudonuosius ryžius, laikykitės santykio 1:3 ir virkite juos apie 40 minučių. Laukiniams ryžiams išvirti prireiks dar daugiau vandens ir laiko. Virkite juos santykiu 1:4, apie 45 minutes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius