Lietuvių autoriai
Asta Černė „Saulėta virtuvė. Saldumynų knyga“
Ši sunki ir stora receptų knyga išleista visai neseniai, taip akivaizdžiai taikant į kalėdinį vajų. Nieko stebėtino – ji išties gali tapti nuostabia dovana.
Knygos autorė – populiari maisto tinklaraštininkė, žinoma kaip „Saulėta virtuvė“, subūrusi gausų gerbėjų būrį. Maisto gaminimą bei fotografavimą A.Černė sėkmingai pavertė pagrindine veikla.
Tai ne pirma šios autorės knyga, o ši išsiskiria kaip itin šiltas, jaukus ir stilingas leidinys. Jame A.Černė prisipažįsta, jog saldieji patiekalai yra jos „arkliukas“, tad jiems leidinys ir skirtas. Knyga išsami, profesionaliai sudėliota, ką jau kalbėti apie gražias, gaminti gundančias nuotraukas.
Šią knygą galima vertinti kaip patikrintą, saugią, ji nenustebins aukštąja konditerija ar itin retais ingredientais. Daugelis saldumynų – jei ne gaminti (tik gal pagal kitus receptus), tai matyti vitrinose, tinklaraščiuose, žurnaluose ar iškylantys prisiminimuose.
Kam patiks
mėgstantiems gaminti desertus, saldžius pusryčius
Receptų tipas
įvairiusi saldėsiai – nuo klasikinių iki nostalgiškų lietuviškų
Receptų skaičius
virš 100
Leidykla
„Balto“
Nida Degutienė „Nidos receptai. 10 metų drauge“
Ant šios knygos viršelio irgi puikuojasi „Pavlova“ – įdomus sutapimas, bet nestebinantis, nes tai labai fotogeniškas desertas. Ja tinklaraštininkė N.Degutienė švenčia savo receptų erdvės internete – nidosreceptai.lt – dešimtmetį, o tai permainingoje interneto svetainių istorijoje išties nemažai. Per tiek laiko jai pavyko suburti itin lojalią, aktyvią gerbėjų minią, tad ši – jau trečioji autorės knyga, tai tarsi savotiška duoklė ir padėka gerbėjams.
Įdomu, jog joje pristatomi receptai, kurie per visus tuos metus tinklaraštyje buvo populiariausi. Todėl jų rinkinys stulbinančiai įvairus – nuo silkės pataluose, kūčiukų iki sušių ar plėšytos kiaulienos.
Leidinys suskirstytas į kelis stambius skyrius, nepaisant receptų margumyno, joje išties lengva ir smagu naviguoti. Žavinga ir vizualinė dalis: tiek pačios autorės kurtos stilingos maisto nuotraukos, tiek žaismingos iliustracijos.
Kam patiks
pasaulio virtuvių, taip pat populiarių lietuviškų patiekalų gerbėjams
Receptų tipas
nuo lietuviškų iki japononiškų patiekalų
Receptų skaičius
beveik 100
Leidykla
išleido pati autorė
Kristina Pišniukaitė-Šimkienė „Ant medinės lentelės II“
Šio leidinio autorė viešojoje erdvėje žinoma „Medinės lentelės“ vardu, tai aliuzija į populiarų jos tinklaraštį „Ant medinės lentelės“, o ši knyga yra jau antroji. Kaip ir A.Černė, ši tinklaraštininkė taip pat išaugino savo pomėgį iki pilnavertės pagrindinės veiklos – tapo maisto stiliste, receptų kūrėja, prekių ženklų ambasadore, knygų autore.
Svarbiausi šios knygos akcentai – balansas mityboje, sveikesni ir greitai paruošiami patiekalai, į pagalbą pasitelkta net šios srities specialistė. Tačiau patys receptai ir maisto nuotraukos yra sukurti pačios K.Pišniukaitės-Šimkienės.
Spalvingose maisto nuotraukose – įvairiausi patiekalai, nemaža jų dalis dar gal ir netapę kasdieniais lietuvių namuose, tačiau pastaruoju metu tokie populiarūs ir net madingi visame pasaulyje. Tarkime, dažnoje lėkštėje daug daržovių, žolelių, kruopų, ankštinių gėrybių, o mėsos visai nedaug. Tiesa, atiduodama duoklė ir lokalumui, nostalgijai, čia rasite ir varškės spurgyčių, varškėčių, paštetų receptų.
Kam patiks
madingų kulinarinių knygų gerbėjams
Receptų tipas
greitai paruošiami, madingi patiekalai
Receptų skaičius
apie 100
Leidykla
„Alma littera“
Brigita Petrulė „Geros savijautos virtuvė“
Ši knyga kiek primena prieš tai aptartąją. Tik pagrindinis jos akcentas gal kiek griežtesnis – ji skirta tiems ir toms, kas nori šalia sporto dar įjungti ir mitybą, siekiant keisti savo kūno formas.
Autorė taip pat nauja šioje srityje, ji prisistato kaip sveikatingumo trenerė, šiuo metu gyvena Ispanijoje, o prieš tai 10 metų praleido Norvegijoje. Knygos įžanginiame skyriuje ji trumpai papasakoja apie save, o toliau jau metas sveikos mitybos principams, kol galiausiai pereinama prie receptų.
Šie didelių naujienų nepateikia, tačiau nėra ir ką labai prikišti – tai teisingas, subalansuotas maistas. Knyga suskirstyta į kelis stambius skyrius, skirtus pusryčiams, pietums ir vakarienei. Kaip knygoje „Ant medinės lentelės II“, taip ir šiame leidinyje kviečiama nustoti skaičiuoti kąsnius ir kalorijas, nes reikia valgyti visko, tačiau su saiku, idealu – gaminti patiems. Tikrai teisingas raginimas!
Kam patiks
besidomintiems sveika mityba, turintiems tikslą keisti kūno apimtis
Receptų tipas
greitų, padedančių mažinti svorį patiekalų receptai
Receptų skaičius
100
Leidykla
„Alma littera“
Romas Gaučas, Biruta Stankevičienė „Močiutės receptai“
Tokio autorių dueto Lietuvoje, panašu, dar nebuvo – tai garbaus amžiaus močiutė Biruta, švelniai vadinama Mo, ir suaugęs jos anūkas Romas. Tiesa, tai ne pirmas jų viešas pasirodymas – Romo iniciatyva duetas kuria maisto gaminimo filmukus ir skelbia šiuos „Youtube“ platformoje.
Kaip rašoma pristatyme, Mo ilgus metus dirbo valgyklose bei, kaip bene visos močiutės, su meile iki šiol ruošia maistą namuose. Tad ir pristatomi receptai gerai atspindi šią močiutės patirtį – valgiai iš senojo stiliaus valgyklų, daug naminių, kai kam gal ir nostalgiškų patiekalų.
Leidinys neįmantrus savo struktūra – suskirstytas į kelis didelius skyrius: užkandžiai, sriubos, pagrindiniai, desertai, konservai. Nuotraukų gausu, tik jos stilizuotos labai kukliai, nepersistengiant, išlaikant bendrą knygos dvasią – paprasta, jauku, pagaminta namie.
Kam patiks
svajojantiems gaminti, ką namuose gamino močiutės
Receptų tipas
lietuviški, tradiciniai, „valgykliniai“ patiekalai
Receptų skaičius
kelios dešimtys
Leidykla
„Alma littera“
Jolita Bernotienė. Onutė Grigaitė „Džiaugsmo virtuvė. Metai pagal šventąją Hildegardą“
Šis leidinys tapo viena maloniausių staigmenų gastronominių knygų lentynose metų pabaigoje. Tai dviejų lietuvių autorių parengta įdomi savo koncepcija knyga, suvienijanti 3 svarbius dėmenis: šventosios Hildegardos istoriją, informaciją apie sveikatinančius augalus bei receptus, kuriuose tie augalai ir panaudojami.
Skaitant šią knygą lengva justi parengiamojo darbo gylį bei kruopštumą, taip pat autorių asmeninį santykį ir su knygos heroje, ir su aprašomais augalais. Nors knyga iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti labai specifinė, nišinė, išties ji lengvai skaitoma, smagi ir pozityvi, augalų pristatymai lakoniški, šiuolaikiški, o ir patiekalai pritaikyti šių dienų skoniui. Beje, jie tokie paprasti, jog visai netrūksta nuotraukų – lengvai galima įsivaizduoti, kas išeis, perskaičius receptą.
Tai geros nuotaikos, pozityvumo, meilės savo aplinkai kupina knyga, praturtinta dar ir labai gražia vizualine dalimi. Knygoje gerai girdėti abiejų autorių autentiški balsai, tačiau kartu justi, jog jos tarsi stovi už pagrindinės herojės – XII a. gyvenusios vienuolės, šventosios Hildegardos – nugaros, tad būtent ji čia atsiduria pirmame plane.
Kam patiks
konceptualių gastronominių knygų, estetikos gerbėjams
Receptų tipas
sveikatinantys receptai, įkvėpti istorijos ir senųjų augalų
Receptų skaičius
kelios dešimtys
Leidykla
„Aukso žuvys“
Giedrius Vilpišauskas „Virtuvės užkariavimo menas“
Tai antrasis knygos leidimas, pasirodęs po kelerių metų. G.Vilpišausko knygą galima pavadinti tikru enciklopediniu lobiu, pristatančiu kulinarijos pamatus, ant kurių gali būti statomos improvizacijų pilys.
Įdomu, jog autorius nė nėra profesionalus šefas, o aitringas kulinaras, smalsus žiniukas, gebantis išsiaiškinti, kas jam rūpi, išbandyti praktiškai, o tada dalintis tuo su kitais.
Knygoje žinių – begalė, o ir skaityti ją labai įdomu. Tiesa, gali kiek kliūti, jog pagal šių dienų standartus knygos vizualinė dalis nėra tobula –kuklokas viršelis, o vidinės knygos nuotraukos mažytės, lyg spirgučiai, o jų norėtųsi didelių, skanių, gal ne tik nuotraukų, bet ir piešinių, grafikų, lentelių... Nepaisant visko, tai viena geriausių autorinių lietuviškų pastarojo dešimtmečio knygų.
Kam patiks
išsamių, enciklopedinių gastronominių leidinių gerbėjams
Receptų tipas
kulinarijos klasika
Receptų skaičius
kelios dešimtys
Leidykla
„Tyto alba“
Užsienio autoriai
Kate Allinson & Kay Featherstone „Pinch of Nom“
Šios knygos autorės – dvi britės, atėjusios iš maisto industrijos, dviese jos sukūrė itin populiarų maisto tinklaraštį. Taigi, knygoje galima rasti virš 20 populiariausių receptų būtent iš jo ir dar net 80 naujų patiekalų.
Ko gero, prieš atsiverčiant knygą verta žinoti šiek tiek konteksto: pavyzdžiui, kad palyginus su mūsų šalimi, britai statistiškai žymiau mažiau gamina namuose, ten itin išvystyta pusgaminių industrija, o tai ir labai patogu, ir verčia žmones aptingti, kartais nė nebegalvoti, kas dedama į burną.
Tad autorės ir ėmė dalintis receptais, kai pačios nutarė „dailinti kūno linijas“. Paprastai tariant, šios knygos pirminė idėja yra svorio metimas, tad ir receptai dažnai įvardijami kaip „liekninantys“. Pavyzdžiui, visi receptuose nurodomi pieno produktai yra liesesni, cukrus keičiamas saldikliais, vietoje tikros tešlos dažnai naudojamos pilnagrūdės tortilijos ir pan. Nepaisant šių keistumų, knyga tikrai turi patrauklumo: patiekalai šiuolaikiši, greitai paruošiami, madingi, nuotraukos skanios, o patys receptai tikrai išsamūs. Tiesa, tinklaraščio gerbėjų atsiliepimų intarpai greta receptų gali ir patraukti ir atstumti, nelygu, kas ką mėgsta...
Kam patiks
madingų tinklaraščių sekėjams ir gerbėjams
Receptų tipas
madingų, greitai paruošiamų patiekalų receptai
Receptų skaičius
100
Leidykla
„Alma littera“
Jamie Oliver „Kartu“
J.Oliveris stebina produktyvumu – leidiniai byra vienas po kito. Šįsyk jis prakalbo lietuviškai knygoje „Kartu“, o ji viena storiausių iš iki šiol išleistų.
Kaip ir nurodo leidinio pavadinimas, jis skirtas maistui, kurį ruošiame, valgome, dalinamės su kitais, nesvarbu, kasdien ar kokia nors didesne, o gal ir maža proga. Juk pandemijos metai taip gerai parodė, koks svarbus mūsų savijautai buvimas kartu, galimybė susitikti, bendrauti gyvai…
Galima sakyti, jog knyga labai oliveriška, tad gerbėjams ji tikrai patiks: joje vėl galima rasti britiškų, indiškų, meksikietiškų, Tolimųjų Rytų ir, žinoma, itališkų virtuvių mišrainę, iliustruotą ir patiekalų, ir knygos autoriaus bei jo šeimos nuotraukomis.
Kam patiks
Jamie Oliverio gerbėjams
Receptų tipas
įvairių pasaulio virtuvių ir jų įtakų mišrainė
Receptų skaičius
120
Leidykla
„Alma littera“
Joanna Farrow „Oficiali Harry Potter receptų knyga“
Vargu, ar yra pasaulyje daug žmonių, nepažįstančių Hario Poterio, nežinančio magiškų jo nuotykių. Tad potencialiai ši receptų galėtų turėti didžiulę auditoriją. Žinoma, galima juokauti, kad kai kurie patiekalai atrodo taip baugiai, jog vargu, ar daug kas išdrįs juos gaminti!
O jei kiek rimčiau, tai smagi receptų knyga, pirmiausiai, ko gero, skirta vaikams nuo 8–16 metų. Jie čia ras Hario Poterio epopėjos filmų įkvėptus receptus, gausybę gražių nuotraukų, patarimų, įdomybių, susietų su Hario Poterio serijos herojais ir istorijomis. Knygos pabaigoje netgi galima rasti iškarpas, kurios pravers norint priartėti prie dalies patiekalų išvaizdos.
Atiduodant duoklę šiems laikams receptai pažymėti pagal tai, kurie yra vegetariški, veganiški, be glitimo, taip pat nurodytas ir sudėtingumo lygis – jų amplitudė svyruoja nuo I iki IIIII žaibų. Kita vertus, visada galima pasitelkti virtuvės magiją ir pavyks net pagal sudėtingiausią receptą!
Kam patiks
Hario Poterio epopėjos gerbėjams
Receptų tipas
filmų ir knygų įkvėpti receptai
Receptų skaičius
45
Leidykla
„Alma littera“
Stanley Tucci „Skonis: maistas mano gyvenime“
Šios knygos autorius – žinomas italų kilmės aktorius Stanley Tucci, pastaruoju metu viešai atsiskleidęs ir kaip gero maisto fanas bei puikus rašytojas. Knygoje jis net prisipažįsta, jog maistas, gaminimas ir skonėjimasis jam pastaruoju metu yra ne mažiau svarbūs nei aktorystė. Ir panašu, jog taip net buvo visada, nuo pat vaikystės.
Šią knygą galima vadinti memuarais, tačiau ji ne veltui pakrikštyta „Skonis“ – aktorius daug rašo apie savo skonėjimąsi gyvenimu perkeltine ir tikrąja šio žodžio prasme.
Jis vaizdingai pasakoja apie tai, koks svarbus buvo maistas jo tėvų namuose, koks jis ne mažiau vertinamas dabartinėje šeimoje, apie darbo patirtis, kuriozus ir iššūkius… Pramaišiui su atsiminimais – patiekalų (dažniausiai – itališkos kilmės) ir jo mėgstamų kokteilių receptai. Šią nestorą knygą skaityti labai smagu, nes S.Tucci yra puikus ironijos ir saviironijos meistras, o ir jo rašymo stilius – lengvas, žaismingas ir taiklus.
Kam patiks
gerų skaitinių apie maistą, gėrimus, ironijos gerbėjams
Receptų tipas
daugiausia – itališkų patiekalų, taip pat įvairių kokteilių
Receptų skaičius
25
Leidykla
„Vaga“