-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mėsos patiekalai šaldytuve: kiek ilgai gali laukti suvartojami?

Tikrai ne visiems pavyksta, o toli gražu ne kiekvienam ir norisi gaminti patiekalus vienam kartui. Dažnai šeimos gamina didesnes patiekalų porcijas, nes nori kitą dieną įsidėti maisto darbą ar mokslus, o galiausiai – bent kas antrą dieną pailsėti nuo maisto gaminimo. Vis dėlto, gal nutinka ir taip, kad pasigaminame gerokai per daug, ar suvalgyti dėl daugelio priežasčių per kelias dienas nespėjame. Kas tada? Veikiausiai ne kartą uostėte mėsos produktus, patiekalus, mėgindami identifikuoti – ar vis dar galima tai valgyti?
Jautienos kepsniai
Jautienos kepsniai / Shutterstock nuotr.

„Tasting table“ pataria, kiek laiko mėsos gaminius turėtume laikyti šaldytuve, norėdami valgyti vis dar kokybišką, maistingą maistą, o galiausiai – išlikti sveiki ir išvengti skrandžio bėdų.

Atsakyti, kad netinkamas vartoti duonos kepalas – kiek paprasčiau, pamatome pelėsį – ir lyg aišku, su mėsa truputį kitaip, o dar reikėtų įvertinti veiksnį, kad maisto bakterijos produktuose gyvena savo gyvenimą ir tada, kai dar nematome neigiamų padarinių. Panagrinėkime, kiek ilgai šaldytume patartine laikyti vienus ar kitus mėsos gaminius.

Shutterstock nuotr./Dešelės
Shutterstock nuotr./Dešelės

Jautiena

Pasigaminę jautienos kepsnį supratote, kad akys buvo didesnės už skrandį – pasisotinote ir dar liko. Padėjote jį į šaldytuvą – geras planas! Tik dabar beliko pasvarstyti, per kiek laiko reikėtų jį suvalgyti? Tokį patiekalą reikėtų suvartoti per tris-keturias dienas, „Still Tasty“ maisto ekspertas. Laimei, kad kepsnys yra universalus produktas, todėl jo likučius galima supjaustyti griežinėliais ir panaudoti salotoms, kurias ruošite lengviems ir maistingiems pietums.

Svarbiausias dalykas, kurio reikia nepamiršti laikant maisto likučius, įsitikinti, kad jie sandariai suvynioti į plastikinę plėvelę arba sudėti į sandarų indą. Deguonis gali paskatinti pavojingų nuodingų bakterijų dauginimąsi, taigi kuo mažiau mėsa bus veikiama oro, tuo ilgiau išliks kokybiška ir maistinga.

Oro poveikis blogina mėsos kokybę ir dėl, kad laikoma atvirai ji netenka drėgmės. Nėra nieko labiau nuviliančio nei valgyti išsausėjusį vakar dienos kepsnį, nes jis buvo tiesiog netinkamai laikomas. Laikydami šiuos gaminius tinkamai, galite išsaugoti jų maistingumą ir kokybę drąsiai kelioms dienoms.

Malta jautiena

Mitybos specialistai teigia, kad išvirtą maltą jautieną galima laikyti šaldytuve tris-keturias dienas.

Nenustebkite, kad kartais prapjovę gaminį pastebėsite, jog viduje jo spalva gerokai skiriasi nuo išorinės. Tai tiesiog rodo, kad išorė buvo paveikta oro, sąlytis su juo pakeitė tam tikras išorinio sluoksnio savybes. Tačiau jei nėra kitų indikacijų, pavyzdžiui, nemalonaus kvapo ar pelėsio, maltos jautienos gaminius galima vartoti.

Malta paukštiena

Kaip ir malta jautiena, malta paukštiena dažnai kelia įtarimą dėl per maistą plintančių ligų, ypač salmonelių. Laimei, salmonelės sunaikinamos kepimo metu, jei mėsa kepama tinkamoje temperatūroje. Kai mėsa išverdama, šaldytuve ji gali išsilaikyti iki trijų dienų, o tada jau su ja teks atsisveikinti.

Kalbant apie maltą mėsą, pirmiausia turime grįžti į paruošimo procesą – prieš gaminant jautienos, kiaulienos ar paukštienos faršą, dar žalią, būtina įsitikinti jo tinkamumu vartoti. Jei malta kalakutiena turi nemalonų kvapą arba yra gleivėtos tekstūros, verčiau ją išmeskite ir nerizikuokite sveikata. Pasak „Eat Right“, nors kepant galima sunaikinti tokias bakterijas kaip salmonelės, karštis sunaikina ne visas patogenines bakterijas ar toksinus. Taigi, nesvarbu, ar malta kalakutiena ar vištiena išvirta iki galo, jei ji jau žalia buvo įtartina, verčiau neeksperimentuokite su savo skrandžiu.

Shutterstock nuotr./Lazanija
Shutterstock nuotr./Lazanija

Kepta vištiena

Kas gali būti jaukiau ir klasiškiau už tradicinę keptos vištos vakarienę? Traški odelė, pikantiškos blauzdelės, sultinga krūtinėlės mėsa – šis patiekalas suburia šeimą prie stalo. Tikrasis virėjo meistriškumas vertinamas pagal tai, kaip gerai jis sugeba pagaminti šį iš pirmo žvilgsnio paprastą patiekalą.

Kai vištiena iškepa, ją reikia suskaidyti į mažesnes dalis. Šlaunelės, blauzdelės, krūtinėlės ir sparneliai turėtų būti atskirti nuo didesnio vištos kūno, kad mėsa galėtų tolygiai atvėsti. Mitybos specialistai rekomenduoja keptą vištieną laikyti ne ilgiau kaip tris-keturias dienas.

Jei norėtumėte šį laiką prailginti, mėsą reikėtų sandariai suvynioti ir užšaldyti. Užšaldžius vištienos tinkamumo vartoti terminas siekia iki keturių mėnesių.

Čili troškinys

Pupelės ar be pupelių? Maltą jautieną ar kepsnį? Tai svarbūs klausimai, kai gaminate čili. Kiekvienas turi savo pageidavimų, šeimos receptų, slaptų ingredientų. Čili yra vienas iš tų patiekalų, kuriuos galima be galo lengvai pasigaminti, o valgyti - labai skanu.

Nesvarbu, koks būtų jūsų receptas, čili yra vienas iš tų patiekalų, kurie, atrodo, sulig kiekviena diena šaldytuve tampa vis geresni. Skonis sustiprėja, skystis sutirštėja, o čili tampa gardžiu priedu prie omletų, salotų ir dešrelių. Vis dėlto, pasak žurnalo „Still Tasty“, iki tol, kol teks su šiuo patiekalu atsisveikinti, turite tik kelias dienas.

Shutterstock nuotr./Kotletai
Shutterstock nuotr./Kotletai

Kumpis ir dešrelės

Kas gali būti maloniau už kepamos šoninės ir dešros kvapą ryte? Dauguma rinkoje esančių pusryčių dešrelių ir lašinių yra iš rūkytos kiaulienos. Manoma, kad rūkymas yra vienas seniausių mėsos konservavimo būdų. Dūmai ištraukia iš mėsos drėgmę, o degančioje medienoje natūraliai esančios cheminės medžiagos veikia kaip konservantai.

Rūkytos mėsos galiojimo laikas ilgesnis nei nerūkytos. Pasak specialistų, šaldytuve jie gali išsilaikyti iki septynių dienų, o šaldiklyje – iki dviejų mėnesių. Tačiau ne visi lašiniai ir dešros yra rūkyti. Pirkdami pusryčių mėsą visada būtinai perskaitykite etiketes. Jei pastebėsite, kad jūsų mėgstamas produktas ne rūkytas, jūsų laiko langas sutrumpės.

Mitybos specialistai teigia, kad žalios, nerūkytos dešros ir šoninė šaldytuve išsilaiko dvi dienas, tačiau išvirtos gali išsilaikyti iki keturių dienų.

Aviena

Pikantiški, žolelėmis kvepiantys ėriuko kotletai, elegantiški avienos kepsniai – visa tai nuo seno yra daugelio kultūrų mitybos pagrindas.

Žalią maltą ėrieną galima laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip dvi dienas, kol ją reikės paruošti, o kepsnius, šonkauliukus ir kotletus galima laikyti šaldytuve nuo trijų iki penkių dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius