Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: purios moliūgų bandelės – švelniai saldžios ir pikantiškos

Ar jūs esate kada atsivalgę moliūgų? Klausimas visiškai teorinis, tiesą pasakius, abejoju, kad atsivalgyti jų įmanoma! Skaisčiai geltona moliūgų spalva tokia apetitiška, o pati daržovė tokia universali, kad ji gali būti tiekiama nuo pusryčių iki vakarienės, vis kitokiu pavidalu, patiekalu, vis kito skonio ir konsistencijos...
Nida Degutienė ir jos kepos bandelės
Nida Degutienė ir jos kepos bandelės / Nidos Degutienės nuotr.

Kas gi atsisakytų dubenėlio tirštos moliūgų sriubos darganotą dieną, pagardintos prieskoniais, paskanintos lašeliu grietinėlės, patiektos su traškios baltos duonos riekele? Kas pasakytų NE moliūgų gratinui pavakary ar moliūgų blyneliams sekmadienio pusryčiams? O kur dar moliūgų latė, moliūgų „saldainiai“ desertui (pamenat, tokius mūsų mamos gamindavo orkaitėje, kad šiek tiek sveikesnius saldumynus valgytumėm?).

Nidos Degutienės nuotr./Mielinės moliūgų bandelės
Nidos Degutienės nuotr./Mielinės moliūgų bandelės

Moliūgai kilstelėti į naują lygį gali bet kurį kepinį, skonio pernelyg daug jie gal ir nesuteikia, bet TA spalva... Ji negali nesužadinti apetito net tiems, kurie mano, kad yra sotūs ir nieko nenori... Esu kepusi saldžias moliūgų bandeles su cinamonu, ir pikantiškas moliūgų duoneles, moliūgų sūrpyragį ir net marmurinį keksą su moliūgais ir turiu pasakyt, kad kur to moliūgo beįdėtumėt, jis tiks visur ir visais atvejais pagerins visiems žinomo ir įprasto patiekalo versiją.

Bandelės tiks užkandžiams, sumuštiniams, sūrių lėkštei, desertui, pusryčiams ir šventiniam stalui.

Šiandien į moliūgų kolekciją keliauja dar vienos bandelės – a la briohe. Jos netikros brioche, nes tešlai naudojau aliejų, ne sviestą. Tačiau kepiniai su aliejumi būna nepaprastai minkšti, jie ilgiau išlieka švieži ir purūs.

Nidos Degutienės nuotr./Mielinės moliūgų bandelės
Nidos Degutienės nuotr./Mielinės moliūgų bandelės

Šios bandelės – kažkas per vidurį tarp saldžių ir pikantiškų. Todėl jos tiks užkandžiams, sumuštiniams, sūrių lėkštei, desertui, pusryčiams ir šventiniam stalui. O jei liks bandelių rytojui, supjaustykite riekelėmis ir pamirkę į kiaušinio bei pieno (arba grietinėlės) plakinį iškepkite prancūziškus skrebučius (french toast'us ).

Nidos Degutienės nuotr./Prancūziški skrebučiai iš moliūgų bandelių
Nidos Degutienės nuotr./Prancūziški skrebučiai iš moliūgų bandelių

Ingredientai (12 vnt.):

tešlai:

  • 180 ml pieno (40C temperatūros);
  • 70 g rudojo cukraus;
  • 7 g sausų aktyvių mielių;
  • 1 kiaušinis;
  • 60 ml augalinio aliejaus;
  • 200 g moliūgo tyrės (kepto arba virto garuose moliūgo, sutrinto į košelę);
  • 550 g miltų;
  • 1,5 šaukštelio druskos;
  • 1 šaukštelis cinamono.

viršui:

  • 1 kiaušinis (suplaktas su 1 šaukštu vandens);
  • moliūgo sėklų.

Gaminimas:

1. Virtuvinio kombaino inde sumaišykite pieną, cukrų ir mieles. Palikite apie 10 minučių pastovėti, kol masė suputos. Ten pat įmuškite kiaušinį, supilkite aliejų, sudėkite sutrintą moliūgą ir viską išplakite.

2. Miltus sumaišykite su druska ir cinamonu ir suberkite viską į dubenį su pienu. Minkykite kablio įrankiu mažiausiai 10 minučių, arba kol aktyvuosis gliutenas ir tešla taps tąsi, minkšta ir labai elastinga (miltų daugiau nepridėkite).

3. Aptepkite tešlą riebalais ir palikite šiltoje vietoje uždengę dubenį pakilti. Taip pat galite tešlą dėti į šaldytuvą – taip ji kils labai pamažu, galite palikti per naktį, kad bandeles keptumėte ryte.

4. Pakilusią tešlą padalinkite į 12 lygių dalių. Iš kiekvienos dalies suformuokite po rutuliuką.

5. Pasiruoškite kepimo skardelę (28x40cm, aukštesniais krašteliais), įtieskite kepimo popieriaus. Sudėkite tešlos rutuliukus, palikdami tarpus – tešla kils ir plėsis. Skardelę su tešla uždenkite rankšluostėliu ir palikite dar apie valandą laiko pakilti.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kiekvieną bandelę patepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite moliūgo sėklomis. Kepkite apie 20-23 min. arba kol gražiai paruduos.

Nidos Degutienės nuotr./Mielinės moliūgų bandelės
Nidos Degutienės nuotr./Mielinės moliūgų bandelės

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi jau 4-ias kulinarines knygas: „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“, „Nidos receptai. 10 metų drauge“ bei „Australijos skoniai“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius