Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: rudeninis pyragas su kopūstais, porais ir morkomis

Gera turėti po ranka receptų, pagal kuriuos patiekalai nesudėtingai paruošiami ir tinkami bet kokia proga padėti ant vaišių stalo. Kai ruošiu kokią šventę savo namuose, dažniausiai užkandžiams patiekiu vegetariškus valgius. Įvairios užtepėlės, pesto, salotos – mano mėgstamiausi pasirinkimai. Pakanka pasirūpinti gera šviežia duona ir užkandžių stalas tikrai pavergia visų širdis.
Nida Degutienė ir jos keptas pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Be to, kiekviena tokia užkandėlė vėliau gali būti valgoma ir su pagrindiniu (dažniausiai – mėsišku) patiekalu. Man patinka dar ir tai, kad svečiai užkandžiais pasisotina tik labai lengvai, tik sužadina apetitą prieš atnešant ant stalo pagrindinį valgį.

Mano ruošiamas užkandžių stalas paprastai neapsieina be vieno ar kito daržovių pyrago. Jei tarp svečių pasitaiko vegetarų, jiems tai būna pagrindinis patiekalas. Jei pyrago lieka rytojaus dieną – jis tampa labai geidžiamu pakramsnojimu lengviems pietums.

Sėklų priedas yra ne tik grožis, bet ir puikus pyrago pagerinimas!

Pyragas, kurio receptu netrukus pasidalinsiu, patogus pasirinkimas todė, kad (A) aš visada be išimties šaldiklyje turiu pakelį filo tešlos ir (B), kad įdarą galima pagaminti iš anksto, o vėliau telieka jį suvynioti į plonyčius lakštus ir po pusvalandžio jau galima svečius kviesti prie stalo.

Nidos Degutienės nuotr./Pyragas su kopūstais, porais ir morkomis.
Nidos Degutienės nuotr./Pyragas su kopūstais, porais ir morkomis.

Argi nesigundžiau pasidaryti sau šventės ir palepinti namiškius skoniais ir tekstūromis turtinga vakariene? Beje, sėklų priedas yra ne tik grožis, bet ir puikus pyrago pagerinimas!

Ingredientai:

pyragui:

  • alyvuogių aliejaus;
  • 2 šaukšteliai kmynų
  • 500 g porų (tik baltoji ir šviesiai žalios spalvos dalis), supjaustytų plonais griežinėliais;
  • 4 česnako skiltelės, susmulkintos;
  • 350 g morkų, stambiai sutarkuotų (tai maždaug 3 didelės morkos);
  • 380 g kopūsto (geriausia – savojos arba kito minkštesnio), plonai supjaustyto arba sutarkuoto;
  • ⅓ stiklinės džiovintų spanguolių;
  • ⅓ stiklinės šviežių mėtų lapelių, susmulkintų;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1 pakuotė šaldytos filo tešlos (prireiks 12-14 lakštų).

sėklų ir riešutų mišiniui:

  • 2 šaukštai moliūgų sėklų;
  • 2 šaukštai migdolų, pasmulkintų;
  • 2 šaukštai graikinių riešutų, pasmulkintų;
  • ½ šaukšto aguonų;
  • ½ šaukšto sezamo sėklų.

Gaminimas:

1. Didelėje ir gilioje keptuvėje įkaitinkite apie 4 šaukštus aliejaus ir ant nedidelės ugnies apkepinkite porus ir kmynus, kol suminkštės, bet neapskrus. Bebaigiant kepti suberkite česnakus. Suberkite sutarkuotas morkas ir kepinkite dar apie 3-4 minutes. Sudėkite kopūstus ir toliau viską kepinkite apie 5 minutes, arba kol daržovės bus visiškai minkštos.

2. Įmaišykite džiovintas spanguoses ir mėtas, pagardinkite druska ir pipirais, sudėkite viską į dubenį ir palaukite, kol visiškai atvės.

Pastaba: įdarą pyragui galite paruošti iš anksto – likus 2-3 dienoms iki kepimo.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Ištepikite aliejumi kepimo formą su nusegamais kraštais (23-25 cm skersmens).

4. Ant darbastalio patieskite vieną filo tešlos lakštą (kitus visąlaik laikykite uždengtus šiek tiek sudrėkintu švariu virtuviniu rankšluostėliu, antraip tešla išdžius ir ims trupėti). Visą paviršių patepkite trupučiu aliejaus, tada ant viršaus klokite kitą filo tešlos lakštą. Palei pailgą kraštinę plonu sluoksniu išdėliokite dalį įdaro (apie 2-3 kaupinus šaukštus), suformuokite iš įdaro tolygią „dešrelę“. Visą likusį filo tešlos plotą patepkite aliejumi. Tampriai vyniokite filo tešlą įsukdami įdarą, o vėliau ir aliejumi pateptą tešlos plotą į vidų.

5. Pradėdami nuo kepimo skardos centro susukite šį tešlos vamzdelį į tamprų ritinuką. Lygiai taip, kaip aprašyta, pasigaminkite kitą filo tešlos vamzdelį ir sukite aplin pirmąjį kepimo skardoje. Prireiks 6-7 vamzdelių, kol pilnai pasidengs jūsų kepimo skarda. Visą pyrago paviršių patepkite aliejumi ir pašaukite kepti. Kepkite apie 30 min. arba kol pyragas lengvai apskrus.

6. Kol pyragas kepa, sumaišykite indelyje visas išvardintas sėklas ir riešutus. Suberkite mišinį ant beveik iškepusio pyrago ir pašaukite kepti dar 10-12 minučių, kol sėklos gražiai apskrus. Patiekite pyragą šiltą su jogurtiniu padažu.

Nidos Degutienės nuotr./Pyragas su kopūstais, porais ir morkomis.
Nidos Degutienės nuotr./Pyragas su kopūstais, porais ir morkomis.

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi jau 4-ias kulinarines knygas: „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“, „Nidos receptai. 10 metų drauge“ bei „Australijos skoniai“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius