Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: pikantiškas rudeninis pyragas su moliūgais ir kopūstais

Rudenį visada yra populiarūs pyragai. Tie su obuoliais ir cinamonu populiarūs pagal nutylėjimą. Tačiau jei jums norėtųsi pasišildyti vasariškais prisiminimais, paskanauti šio to pikantiško, pasiraitokite rankoves ir imkitės kepti štai šį nesaldų filo tešlos pyragą. Jis ne tik atrodo įspūdingai, jis iš tikrųjų labai paprastai pagaminamas ir ypač skanus!
Nida Degutienė ir jos keptas pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

O be to, čia vienas tų receptų, kurių tikrai nereiktų skaityti pagal raidę, tad galima į valias eksperimentuoti ir ieškoti jums labiausiai patinkančios įdaro versijos.

Kas man labiausiai patinka tokio tipo kepiniuose, tai kad pyrago įdaras gali būti pagaminamas nors ir prieš kelias dienas! Susukti vamzdelius iš aliejumi pateptos filo tešlos užtruksite tiek, kiek laiko prireiks įkaitinti orkaitę.

Tik nepamirškite dirbdami su filo tešla neleisti jai išdžiūti, antraip plonytės tešlos lakštai ims skilinėti, į juos bus sunku (jei apskritai įmanoma) susukti įdarą.

Filo tešlos ieškokite prekybos centrų šaldytų produktų lentynose. O jei niekuomet nesate su ja nieko gaminę, šis pyragas tikrai tiks norint išmėginti – tapsite filo tešlos fanais!

Nidos Degutienės nuotr. /Pikantiškas filo tešlos pyragas su moliūgais ir kopūstais
Nidos Degutienės nuotr. /Pikantiškas filo tešlos pyragas su moliūgais ir kopūstais

O pabaigai – keletas praktinių patarimų:

  • Kai gaminsite įdarą, geriausia, jei naudosite gilią didelę keptuvę nepridegančia danga – taip bus paprasčiau kepinti daržoves, prireiks mažiau aliejaus.
  • Net jei kepant masė atrodys labai sausa ir norėsis įpilti aliejaus (ar kokio skysčio), pakentėkite ir nieko nepilkite! Daržovės kepdamos minkštės, išskirs drėgmės, įdaras tikrai bus pakankamai drėgnas ir minkštas!
  • Mes esame pratę į tokio tipo pyragus įmušti kiaušinį, kuris suriša visus produktus į visumą. Tačiau šiam pyragui kiaušinio tikrai neprireiks – įdaras privalo išlikti birus.
  • Patiekite šį pikantišką pyragą su jogurtiniu padažu (graikišką jogurtą sumaišykite su česnakais, citrinos sultimis, druska (jos nepagailėkit!) ir grūstais juodaisiais pipirais).
Nidos Degutienės nuotr. /Pikantiškas filo tešlos pyragas su moliūgais ir kopūstais
Nidos Degutienės nuotr. /Pikantiškas filo tešlos pyragas su moliūgais ir kopūstais

Ingredientai (6–8 porc.):

  • alyvuogių aliejaus;
  • 2 svogūnai, vidutinio dydžio, smulkiai supjaustyti;
  • 4 česnako skiltelės, susmulkintos;
  • ½ šaukštelio kumino;
  • 1 šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių;
  • ½ šaukštelio maltų kalendrų;
  • truputis tarkuoto muskato riešuto;
  • 400 g moliūgo be odos ir sėklų, sutarkuoto stambia tarka;
  • 400 g kopūsto, sutarkuoto stambia tarka arba labai smulkiai supjaustyto;
  • saujelė džiovintų spanguolių, pamirkytų vandenyje;
  • 1 stiklinė virtų ryžių;
  • 150 g feta sūrio;
  • 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių;
  • 2 šaukštai šviežių mėtų (arba 1 šaukštas džiovintų);
  • 2 šaukštai susmulkintų šviežių petražolių;
  • druskos;
  • grūstų juodųjų pipirų;
  • filo tešlos.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai pagaminkite įdarą (jį galite pasiruošti likus keletui dienų iki pyrago kepimo). Gilioje didelėje keptuvėje įkaitinkite apie 4 šaukštus aliejaus ir apkepinkite svogūnus, kol šie suminkštės. Suberkite smulkintus česnakus, suberkite visus prieskonius ir toliau kepinkite, kol pasklis malonus aromatas. Sudėkite į keptuvę moliūgus ir maišydami pakepinkite apie 3–4 minutes, tada suberkite kopūstus ir toliau kepinkite kartkartėmis pamaišydami. Pradžioje atrodys, kad masė labai sausa ir reikia papildomai riebalų, tačiau riebalų tikrai nepilkit, daržovės kepant suminkštės, išskirs drėgmės, ir konsistencija taps tokia, kokios reikia.

2. Kai visos daržovės gražiai apkeps ir bus visiškai minkštos, nukelkite keptuvę nuo kaitros ir atvėsinkite. Galiausiai sumaišykite su išmirkytomis spanguolėmis, virtais ryžiais, patrupinta feta, raudonėliais, mėtomis ir petražolėmis, pagardinkite druska ir pipirais.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Apvalų kepimo indą (apie 25 cm skersmens, tiks ir pyrago kepimo forma su nusegamais kraštais) patepkite aliejumi (dugną ir šonus).

4. Ant darbastalio patieskite vieną filo tešlos lakštą (kitus visąlaik laikykite uždengę drėgnu rankšluostėliu, antraip filo tešla sudžius) ir visą jos plotą patepkite aliejumi. Ant viršaus uždėkite kitą filo tešlos lakštą. Palei ilgesnį tešlos lakšto kraštą išdėliokite dalį įdaro, tada tampriai susukite viską į „vamzdelį“. Čia galite pasirinkti: jei įdaro dėsite mažiau, gausite plonesnius vamzdelius, tų vamzdelių reikės daugiau, kad užpildytumėte kepimo indo plotą. Jei įdaro dėsite daugiau, vamzdeliai bus storesni, panaudosite mažiau filo tešlos lakštų.

5. Pradėdami nuo centro, paruoštoje formoje pradėkite sukti šį įdarytą filo tešlos vamzdelį spirale. Tuoj pat paruoškite kitą vamzdelį ir, pradėdami toje vietoje, kur baigėsi pirmasis, tęskite formuoti spiralę. Taip paruoškite likusius filo tešlos lakštus su įdaru ir užpildykite visą kepimo formą. Visą pyrago viršų patepkite aliejumi ir pašaukite kepti.

6. Pakepus 35 minutes ištraukite pyragą trumpam iš orkaitės, pašlakstykite dar šlakeliu aliejaus ir pabarstykite sezamų sėklomis, tada pašaukite atgal ir kepkite dar apie 20 minučių (arba kol pyrago tešla gražiai paruduos ir apskrus).

7. Patiekite šiltą, su česnakiniu jogurto padažu.

Nidos Degutienės nuotr. /Pikantiškas filo tešlos pyragas su moliūgais ir kopūstais
Nidos Degutienės nuotr. /Pikantiškas filo tešlos pyragas su moliūgais ir kopūstais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius