Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: ši burokėlių užtepėlė su feta karaliaus ir ant kasdienio, ir šventinio stalo

Kai Australijoje vienoje deli parduotuvėje atradau burokėlių pesto, tapau ne juokais nuo jo priklausoma! Taip tą užkandį pamėgau, kad pradžioje pirkdavau kas savaitę, o vėliau ėmiau eksperimentuoti su ingredientais, norėdama atkartoti šio pagardo skonį ir tekstūrą. Ir man tikrai puikiai pavyko, o burokėlių pesto receptą įtraukiau ir į savo knygą „Australijos skoniai“.
Nida Degutienė ir jos gaminta užtepėlė
Nida Degutienė ir jos gaminta užtepėlė / Nidos Degutienės nuotr.

Burokėliai tikrai galėtų būti viena tų daržovių, kurios sieja australų ir lietuvių virtuves! Mes Lietuvoje, tiesa, burokėlių daug valgom galbūt todėl, kad atėjus žiemos sezonui daržovių pasirinkimas susiaurėja iki ilgai sandėliuose išstovėti galinčių šakninių. Australai gali lepintis šviežiu derliumi kiaurus metus, tad burokėliai dėl pirkėjų dėmesio kaskart kovoja su ilgu sąrašu kitų šviežiai užaugintų daržo gėrybių. Tačiau burokėlius australai myli, man rodos, ne mažiau, o ir jų skonis man labai artimas lietuviškam.

Jei manot, kad burokėliai visur vienodi ar bent panašūs, tai aš turiu kiek kitokią patirtį – gyvenant Izraelyje, pavyzdžiui, į visus burokėlių patiekalus tekdavo pridėti cukraus. Artimuosiuose Rytuose augantiems burokėliams saldumo tikrai labai trūko, jų skonis labiau man priminė ropes…

Nidos Degutienės nuotr./Burokėlių užtepėlė su feta
Nidos Degutienės nuotr./Burokėlių užtepėlė su feta

Šiandien jums siūlau pasigaminti burokėlių pagardą su jogurtu ir graikiniais riešutais. Patiektas su feta jis taps užkandžių stalo karaliumi, tačiau lygiai taip pat tiks ir kaip garnyras prie mėsiškų valgių. Labai smagiai derės paskrudintų riešutų traškumas, fetos sūrumas ir saldžiarūgštė burokėlių užtepėlė.

Modifikuoti šį receptą galima iki begalybės – jei norite labiau Artimųjų Rytų aromato, pagardinkite jį kuminais, zaataru, libanietišku baharat arba marokietišku ras el hanout prieskonių mišiniu arba įbėrkite truputį čili pipirų, jei norisi, kad šiek tiek kąstų liežuvį. Net jei namuose turite tik druskos ir juodųjų pipirų – to irgi pakaks. Man patinka grūdėta konsistencija, todėl nesistengiau sutrinti masės iki vientisos tyrelės, tačiau jūs darykite taip, kaip mėgstate patys.

Ingredientai:

  • 1 kg burokėlių;
  • 1 česnako galva;
  • 1 šaukštelis maltų kuminų;
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus (ir dar šiek tiek pašlakstyti patiekiant);
  • maždaug 2 šaukštai raudonojo vyno acto;
  • 50 g graikinių riešutų, paskrudintų (ir dar šiek tiek patiekti);
  • 60 g graikiško natūralaus skonio jogurto;
  • druskos;
  • 100 g fetos sūrio, patiekimui.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Į aliuminio folijos lakštą laisvai susukite nuplautus burokėlius ir visą galvą česnako. Kepkite apie 90 min., arba kol burokėliai taps labai minkšti.

2. Palaukite, kol burokėliai šiek tiek atvės, tada nulupkite, supjaustykite stambiais gabaliukais, sudėkite į elektrinio blenderio indą. Išspauskite iškepusių česnako skiltelių masę tiesiai į tą patį blenderį kartu su burokėliais, česnakų lukštus išmeskite. Palaukite kol burokėliai visiškai atvės.

3. Įberkite kuminus, įpilkite aliejų, suberkite graikinius riešutus ir pulsuojančiais judesiais smulkinkite iki norimos konsistencijos (man patinka grūdėta, bet galite smulkinti kol gausite visiškai glotnią tyrę). Pabaigoje supilkite jogurtą, įberkite žiupsnį druskos ir išmaišykite.

4. Palikite pastovėti bent valandą, kad skoniai susijungtų, tada dar kartą paragaukite, ar netrūksta druskos, saldumo, rūgšties.

5. Patiekite pašlakstę aliejumi, pabarstę trupinta feta ir graikiniais riešutais, papuoškite šviežiais krapais. Skaniausia – su šviežia balta duona.

Nidos Degutienės nuotr./Burokėlių užtepėlė su feta
Nidos Degutienės nuotr./Burokėlių užtepėlė su feta

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi jau 4-ias kulinarines knygas: „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“, „Nidos receptai. 10 metų drauge“ bei „Australijos skoniai“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius