Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: visus sužavinčios kaukazietiškos burokėlių salotos

Kokio universalumo daržovė yra burokėlis! Nežinau regiono, kuriame jis nebūtų gaminamas, mėgstamas ir garbinamas. Net Japonijoje, šalyje, kuri man mažiausiai asocijuojasi su burokėliais, jie, pasirodo, auga ir yra paklausūs (tiesa, brangūs). Australai, kaip ir lietuviai, mėgsta burokėlius visomis formomis ir visais sezonais ir valgo jų tikrai daug.
Nida Degutienė ir jos gamintos salotos
Nida Degutienė ir jos gamintos salotos / Nidos Degutienės nuotr.

Jei jie dar išmoktų (ir pamėgtų!) lietuviškus šaltibarščius, burokėlių paklausa, tikiu, šautų iki pat dangaus!

Na o jeigu jums šaltą lietuvišką vasarį užsinorės truputėlio egzotikos, toli keliauti neprireiks – teliks pasigaminti burokėlių salotas, alsuojančias pikantiškais Kaukazo regiono aromatais. Jos tiks ir prie karštų mėsiškų patiekalų, ir pačios vienos, kaip lengvas vegetariškas užkandis. Tie, kurie spėjo šių salotų paragauti, liko sužavėti. Kviečiu į skonių kelionę ir jus!

Ingredientai (6 porc.):

  • 4 burokėliai (iškepti arba išvirti, iš viso apie 800 g);
  • 2 saujos gražgarsčių (rukolos).

graikinių riešutų padažui:

  • 75 g graikinių riešutų (ir dar šiek tiek patiekimui);
  • ½ šaukštelio maltų kalendrų;
  • ½ šaukštelio kario prieskonių;
  • 2 skiltelės česnako (pasmulkintos);
  • sauja šviežių kalendrų (atskirai stiebeliai ir lapeliai);
  • 1 šaukštelis granatų sirupo (arba granatų melasos);
  • 2 šaukštai majonezo;
  • 1 šaukštas raudonojo vyno acto;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite sausą keptuvę storesniu dugnu ir trumpai apkepinkite riešutus, pačioje pabaigoje suberkite į keptuvę kalendras ir kario prieskonius ir kai pasklis aromatas (tik atsargiai, nes prieskoniai gali sudegti), išimkite riešutus kartu su prieskoniais į dubenėlį, leiskite atvėsti.

2. Į mažo elektrinio smulkintuvo (blenderio) indą sudėkite apkepintus riešutus su prieskoniais, česnakus, sudėkite susmulkintus kalendrų kotelius (lapelius pasilikite patiekimui), granatų sirupą, majonezą, įpilkite actą ir aliejų, įberkite gerą žiupsnį druskos. Viską sutrinkite iki vientisos masės, paragaukite, ar netrūksta druskos.

3. Burokėlius supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais ir sudėkite į dubenį. Ten pat sukrėskite pagamintą riešutų padažą ir viską gerai sumaišykite, kad burokėliai pasidengtų padažu. Palikite pastovėti bent 5 minutes, kad susigertų skoniai, tada paragaukite, ar netrūksta druskos.

4. Į gilesnės lėkštės dugną suklokite gražgarstes, ant viršaus dėkite burokėlius, pabarstykite riešutais, kalendrų lapais, ir, jei turite, granatų sėklomis.

Nidos Degutienės nuotr. /Kaukazietiškos burokėlių salotos
Nidos Degutienės nuotr. /Kaukazietiškos burokėlių salotos

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius