Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulis lėkštėje: naminis pesto, kuris radikaliai skiriasi nuo pirktinio

Pesto – vienas populiariausių pasaulyje padažų, kilęs iš Italijos. Manoma, kad jis atsirado Genujoje, Ligurijos regione. Būtent šio regiono mineralų pilnas gruntas ir švelnus klimatas itin tinkamas augti bazilikams, o šie juk ir yra klasikinio pesto pagrindas. Beje, pats pavadinimas „pesto“ yra kilęs iš žodžio „pestare“, itališkai – trinti, traiškyti.
Naminis pesto padažas
Naminis pesto padažas / Tinklaraštininkų nuotr.

Būtent ingredientus traiškant ir trinant marmurinėje trintuvėje ir gaminamas pesto padažas. Šiuolaikinis „Pesto genovese“ yra gaminamas iš sutrintų česnakų, bazilikų, pinijų riešutų, sūrio „Parmigiano Reggiano“ (arba „Pecorino“) ir, žinoma, alyvuogių aliejaus.

Pesto padažo šaknys siekia net senovės Romos laikus, tik tuomet jis buvo gaminamas trinant česnaką, sūrį, įvairias žoleles, alyvuogių aliejų ir balzaminį actą, o pats padažas buvo vadinamas „moretum“.

„Pesto alla genovese“ yra itin universalus ir gali būti naudojamas gaminant makaronų patiekalus, brusketas, pagardinti salotoms ir visur, kur tik leidžia jūsų fantazija. Padažo gamyba nėra sudėtinga, bet, patikėkite, jei jo pasigaminsite patys naudodami kokybiškus ingredientus, tikrai daugiau jo nebepirksite prekybos centruose. Skonis ir aromatas tiesiog kaip iš kito pasaulio.

Patarimai prieš pradedant:

  • Jei neturite trintuvės galite naudoti virtuvinį kombainą, tik tuomet pasistenkite baziliko lapelius gerai atvėsinti, tokiu būdu jūsų pesto išliks ryškiai žalias (susiliesdami su metalu bazilikai oksiduojasi ir padažas gali įgauti tamsų, net truputį rudą atspalvį).
  • Visi komponentai turėtų būti sausi.
  • Pagamintą padažą reikėtų laikyti šaldytuve, uždarame indelyje, ne ilgiau kaip 2–3 dienas, todėl gaminti jį geriau nedideliais kiekiais.
Tinklaraštininkų nuotr./Naminio pesto padažo gaminimas grūstuvėje
Tinklaraštininkų nuotr./Naminio pesto padažo gaminimas grūstuvėje

Ingredientai:

  • 50 g bazilikų lapelių;
  • 15 g kedrinių pinijų;
  • 2 didelės skiltelės česnako;
  • žiupsnelis stambios druskos;
  • 30 g Parmigiano-Reggiano (arba „Pecorino“) sūrio;
  • 40 ml alyvuogių aliejaus.
Tinklaraštininkų nuotr./Naminio pesto padažo ingredientai
Tinklaraštininkų nuotr./Naminio pesto padažo ingredientai

Gaminimas:

Trintuvėje: Į trintuvę sudedame česnaką ir žiupsnelį druskos bei sutriname iki košelės. Sudedame kedrines pinijas ir taip pat sutriname iki vientisos masės. Sudedame baziliko lapelius (prieš tai juos galima šiek tiek pasmulkinti, kad būtų lengviau sutrinti). Trinti reiktų sukamaisiais judesiais. Sudedame itin smulkiai sutarkuotą sūrį, išmaišome ir lėtai pildami aliejų sutriname padažą iki vientisos masės.

Virtuviniame kombaine: Į kombaino indą sudėkite pasmulkintą česnaką, druską, gerai atvėsintus baziliko lapelius ir pinijas. Smulkinkite kombainu naudodami pulsuojantį režimą, kad ingredientai nuo trynimo neįkaistų. Kai visi ingredientai bus pakankamai smulkūs, impulsiniu režimu lėtai pildami alyvuogių aliejų, kol gausite jums patinkančią konsistenciją.

Esame šeimyninis duetas, mėgstantis keliones, o jų metu ir išmėginti vietinę įvairių šalių virtuvę. Kelionėms sustojus, nusprendėme keliauti per pasaulį savo virtuvėje. Taip gimė mūsų rubrika #pasaulislėkštėje. Taigi, ieškome įvairių šalių patiekalų, kurie turi savo atsiradimo istoriją, o galbūt yra tradiciniai kurioje nors šalyje ar tiesiog populiarūs ir gerai žinomi visame pasaulyje. Juos gaminame, ragaujame ir, žinoma, dalijamės su jumis. Sekite mūsų skanias keliones Instagram paskyroje _gurmane_ ir tinklaraštyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius