-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po aršios kovos paaiškėjo geriausias Lietuvos virėjas: turi patirties ne tik gimtinėje

Savaitgalį Vilniuje vykusioje tarptautinėje svetingumo parodoje „Taste Vilnius HoReCa 2022“ paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas. Juo tapo Ignas Damanskas, dirbantis Danijoje ir pirmą kartą Lietuvos gastronomijos pasaulyje sublizgėjęs dar 2016 m., kai užėmė trečią vietą Lietuvos jaunųjų virėjų čempionate.
Geriausias Lietuvos virėjas I.Damanskas
Geriausias Lietuvos virėjas I.Damanskas / Roberto Daskevičiaus nuotr.

Antroji vieta šiais metais atiteko Ernestui Žitkauskui, restorano „Amandus“, trečioji – Andriui Vasilenkai, restorano „Siesta“ šefui.

Iš viso dėl geriausio Lietuvos virėjo vardo šiemet varžėsi šeši virtuvės profesionalai, į konkursą „Geriausias Lietuvos virėjas 2022“ patekę po Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LVVKA) vykdytos atrankos, rašoma organizatorių pranešime žiniasklaidai.

Varžovams ringe trukdė jaudulys

Daugiausia balų tenka patiekalo skoniui.

„Didžiąją varžybų dalį teisėjai skiria stebėdami ringus ir juose dirbančius šefus, jų technikas, ingredientus, švarą ir tvarką, tačiau daugiausia balų tenka patiekalo skoniui. Saldumas, rūgštumas, kartumas, traškumas, šilta ar šalta – tai tik keli skoniai ar technikos, kurios būtinos lėkštėse. Jų balansavimas tarpusavyje yra tikro virtuvės meistro didžiausias iššūkis ringe, jau nekalbant apie tiksintį laiką, kuris nenumaldomai tave veda link finišo tiesiosios“, – pasibaigus kovoms ringuose, kalbėjo LVVKA prezidentas Jaroslav Orševski.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Konkurso akimirka
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Konkurso akimirka

Pasak jo, nors šių metų konkurse dalyvavę šefai – ne naujokai nei virtuvėje, nei įvairaus rango varžybose, jaudulys tarp varžovų buvo juntamas dar net neprasidėjus darbams. „Geriausio virėjo rinkimai, kaip ir dalyvavimas bet kuriose kitose profesinėse varžybose, suteikia galimybę įgyti vertingos patirties. Kas kartą, dalyvaujant jose, gali pamatyti kitų klaidas ar pažvelgti į savąsias, nes po konkurso gauni tikrų virtuvės profesionalų nuomonę bei kritiką apie tavo patiekalą. Taip supranti, ko ir kaip vengti kitą kartą“, – sakė J.Orševski.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Konkursinis patiekalas
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Konkursinis patiekalas

Po ketverių metų pertraukos į Lietuvos gastronomijos pasaulį sugrįžusiame konkurse geriausią Lietuvos virėją rinko tarptautinė žiuri, sudaryta iš pasaulio šefų asociacijos „WorldChefs“ sertifikuotų teisėjų: Dennis Rafn (Danija), Taigo Lepik (Estija), Franciane Tartari (Švedija), Svetlana Riškova (Latvija), Rudolf Visnapuu (Estija). Techniniu konkurso teisėju paskirtas LVVKA narys Stanislavas Kizenevičius.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Tarptautinė vertinimo komisija
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Tarptautinė vertinimo komisija

Laimėtojas patirties sėmėsi ir užsienyje

Geriausio Lietuvos virėjo titulą pelnęs I.Damanskas ringe rungėsi kartu su kitais Lietuvos šefais: Eriku Janeriku (restoranas „SPA EGO“), Gediminu Kniūkšta (restoranas „Lavender Inn“), Edgaru Rutkausku (restoranas „Apvalaus stalo klubas“), Andriumi Vasilenka (restoranas „Siesta“) ir Ernestu Žitkausku (restoranas „Amandus“).

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Ignas Damanskas
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Ignas Damanskas

Pasak LVVKA prezidento, I.Damanskas išsiskyrė puikiai organizuotu darbu ringe, inovatyviais kūrybiniais sprendimais, gebėjimu valdyti stresą. Virtuvės kūrėjas pristatė veganišką užkandį – „Liūto karčius“ su salierų piure, furikake pabarstuku, degintu svogūnų glaistu ir bulvių traškučiu.

Pagrindiniam patiekalui šefas paruošė triušio suktinį su Vidurio Rytų prieskoniais, peletrūno bei kaulų padažu, mango kario kroketu, briedžiukus, įdarytus subproduktais, confi morkas, moliūgą.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Geriausio Lietuvos virėjo karštas triušienos patiekalas
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Geriausio Lietuvos virėjo karštas triušienos patiekalas

Desertui Ignas gamino plikytą pyragaitį, įdarytą džiovintų slyvų romo ir maskarponės kremu, padažu iš slyvų vyšnių bei penkių prieskonių mišiniu, grietinės kremu, liofilizuotų aviečių milteliais, migdolų ir marcipano pabarstuku, šokoladiniu traškučiu, puošė slyvos gėle su citrinine aloyzija.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Geriausio Lietuvos virėjo desertas
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Geriausio Lietuvos virėjo desertas

Dalyvauti konkurse „Geriausias Lietuvos virėjas 2022“ I.Damanskas grįžo iš Danijos, kur šiuo metu dirba virėju „GoldFinch“ restorane. Jis taip pat yra stažavęsis Anglijoje, Švedijoje. Anksčiau Danijoje jis dirbo geriausiu Europoje pripažintu ir 2020 m. dviem „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintame restorane „Alchemist“. Lietuvoje I.Damanskas įgūdžius tobulino restorane „Sweet Root“.

Kova dėl titulo – daugiau nei tris valandas

I.Damanskas savaitgalį vykusiame konkurse taip pat laimėjo specialią nominaciją „Inovatyviausias triušienos patiekalas“. Varžydamiesi dėl pagrindinio – geriausio virėjo titulo, konkurso dalyviai per 3 val. 30 min. turėjo pademonstruoti savo kūrybiškumą ir pagaminti tris patiekalus: karštą veganišką užkandį, karštąjį pagrindinį patiekalą bei desertą, būtinai panaudojant marcipaną, slyvas, taip pat paruošti šokoladinį papuošimą.

Savaitgalį parodų centre „Litexpo“, be geriausio šalies virėjo, buvo išrinktas ir Geriausias jaunasis Lietuvos virėjas. Šį titulą iškovojo Paulius Lenkšas, restorano „Amandus” virėjas, paruošęs triušio balotiną, saldžiarūgštę morką, grybų ir salierų tartaletę.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Jaunojo virėjo konkurso laimėtojas Paulius Lenksas
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Jaunojo virėjo konkurso laimėtojas Paulius Lenksas

Desertui jis pristatė slyvų carppaccio, marcipano kremą, tartaletę su migdolais, balto šokolado ledais su Madeira. Jaunojo virėjo konkurse taip pat rungėsi Airidas Bubelis (restoranas „Arrivée“), Gertis Liutkevičius (restoranas „Juoda druska“). Šiose varžybose antroji vieta atiteko Teresei Kvašytei, dirbančiai restorano „Ertlio namas“ virtuvėje, trečioji – Lilijai Putilovaitei, restorano „Arrivée“ virėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius