Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Uždegama žalia šviesa kultivuojamos mėsos prekybai JAV

Dvi Kalifornijoje, JAV įsikūrusios kultivuojamą mėsą gaminančios įmonės „Upside Foods“ ir „Good Meat“ tapo pirmosiomis bendrovėmis, kurios gavo patvirtinimą iš JAV Maisto ir vaistų administracijos bei JAV Žemės ūkio departamento, jog jų produkcija yra tinkama tiekti vartotojams. Artimiausiu metu iš ląstelių užauginama vištiena turėtų pasiekti amerikiečius ir tai bus antroji valstybė pasaulyje, kurioje prekiaujama tokiu produktu. 2020-aisiais pirmąja tokia šalimi tapo Singapūras.
„Gyvi gali“ vadovė Meda Šermukšnė pozityviai vertina iš JAV pasiekusias naujienas
„Gyvi gali“ vadovė Meda Šermukšnė pozityviai vertina iš JAV pasiekusias naujienas / Mariaus Sutkaus, Viktorijos Gajauskaitės nuotr.

„Upside Foods“ internetinėje svetainėje skelbiama, kad pirmoji vieta, kurioje bus galima užsisakyti jų gaminamos produkcijos, bus „Bar Crenn“ restoranas, o patiekalai su jų gaminama vištiena bus ruošiami 3 Michelin žvaigždutes turinčio šefo Dominique Crenn.

Kol kas neatskleidžiama, kokia bus tokiu būdu paruoštos mėsos kaina, tačiau Singapūro pavyzdys rodo, jog vertinant kainą, kultivuojamos mėsos produkcija tampa vis lengviau prieinama vartotojams, tobulėjant jos gaminimo technologijoms bei pritraukiant daugiau investicijų, rašoma organizacijos „Gyvi gali“ pranešime žiniasklaidai.

Kompanija taip pat pabrėžia, kad tai yra tikrų tikriausia mėsa. Daugiau negu 99 proc. gaminio sudaro vištų ląstalės, tiesiog išgaunamos kitu būdu – t.y. neauginant gyvūno.

Gamintojo nuotr. /Patiekalas su „Mosa Meat“ produktu
Gamintojo nuotr. /Patiekalas su „Mosa Meat“ produktu

Nepaprastai didelis žingsnis industrijai

Lietuvoje prie alternatyviųjų baltymų prieinamumo didinimo veikiančios nevyriausybinės organizacijos „Gyvi gali“ vadovė Meda Šermukšnė komentuoja, kad tai nepaprastai svarbus žingsnis visai alternatyviųjų baltymų industrijai, ir neabejoja, jog artimiausiu metu tokių naujienų pasigirs vis daugiau.

Žengiame į naują – tvaresnę, etiškesnę ir sveikesnę mėsos gaminimo erą.

„Nepaprastai sveikiname abi oficialius leidimus gavusias įmones ir džiaugiamės, kad JAV tampa antrąja šalimi, kurioje kultivuojama mėsa nebėra utopija. Žengiame į naują – tvaresnę, etiškesnę ir sveikesnę mėsos gaminimo erą“, – teigia M. Šermukšnė.

Viktorijos Gajauskaitės nuotr./„Rosehip“ restoranas
Viktorijos Gajauskaitės nuotr./„Rosehip“ restoranas

„Gyvi gali“ vadovė priduria, jog Lietuvoje neturėtume artimiausiu metu tikėtis galimybės išbandyti tokią produkciją, nes Europos Sąjungoje reguliavimo procesas vis dar stipriai atsilieka nuo pirmaujančių šalių. Tačiau, neabejojama, kad ilgainiui ši alternatyva pasieks įvairiausius pasaulio kampelius.

„Prireiks dar kelerių metų, kol kultivacijos būdu išgautos mėsos galėsime paragauti mūsų šalyje ar bent jau arčiau esančiose valstybėse, bet neabejoju, kad ilgainiui tai taps pagrindiniu mėsos išgavimo būdu. Tikiuosi, kad Lietuvos verslininkai nesnaus bandydami įšokti į šį važiuojantį traukinį, kadangi investicinis potencialas industrijoje – nepaprastai didelis“, – teigia M.Šermukšnė.

Mariaus Sutkaus nuotr./Meda Šermukšnė
Mariaus Sutkaus nuotr./Meda Šermukšnė

Tvaresnė ir etiškesnė alternatyva

Įvairių apklausų duomenys atskleidžia tendenciją, kad žmonės, net ir suvokdami gyvulininkystės žalą, mėsos atsisakyti nesiryžta dėl pamėgto jos skonio. Kompromisu gali tapti vis daugiau dėmesio sulaukianti kultivuotos mėsos technologija (angl. cultivated meat). Tai tikrų tikriausia gyvūnų mėsa, išauginta iš gyvūno kamieninių ląstelių, neauginant ir neskerdžiant paties gyvūno.

Gamintojo nuotr./„New Age Meats“ produktas
Gamintojo nuotr./„New Age Meats“ produktas

Gyvūno ląstelių mėginys talpinamas į augimui palankią terpę, kurioje maitinamas būtiniausiomis maisto medžiagomis.

Šis procesas vyksta taikant audinių inžinerijos principus: gyvūno ląstelių mėginys talpinamas į augimui palankią terpę, kurioje maitinamas būtiniausiomis maisto medžiagomis. Ląstelėms besidauginant terpė yra laikas nuo laiko keičiama, o tai lemia ląstelių diferenciaciją į skirtingus audinius: raumeninį, riebalinį, jungiamąjį. Taip atkuriama unikali mėsos kompozicija.

Gamintojo nuotr./Burgeris su „Mosa Meat“ gaminiu
Gamintojo nuotr./Burgeris su „Mosa Meat“ gaminiu

Ši technologija patraukli daugeliu atžvilgių. Visų pirma, tai geras būdas sutrumpinti mėsos produktų gamybos grandinę, eliminuojant iš jos neetišką, taršią ir milijardų individų kančių kasmet pareikalaujančią gyvūnų eksploataciją. Kultivacijai reikalingas kamieninių ląstelių paėmimas iš gyvūno gali būti atliekamas neskausmingai arba naudojant neinvazinius būdus – pavyzdžiui iškritusias vištų plunksnas.

Pritaikius technologijas masinei gamybai, tai būtų efektyvus ir greitas būdas patenkinti mėsos poreikį. Kultivavimas trunka nuo 2 iki 8 savaičių (priklausomai nuo to, kokia mėsa yra auginama), o tai nepalyginti greičiau, nei užauginti gyvūną. Be to, taip auginama mėsa neturi dalių, kurios tradicinėje gyvulininkystėje yra neišvengiamos ir virsta atliekomis: kaulų, organų, žarnų ir pan. Svarbūs ekologiniai privalumai – taupus vandens bei žemės plotų panaudojimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius