- Kiaušinių baltymus atsargiai atskirkite nuo trynių.
- Trynius, pieną, cukrų ir druską gerai išplakite. Pamažėle suberkite persijotus miltus, viską gerai išmaišykite ir palikite 15–20 min.
- Į tešlą supilkite sviestą, vandenį ir išmaišykite.
- Baltymus išplakite iki purumo, sukrėskite į tešlą ir atsargiai išsukite.
- Iškepkite kvapius blynelius. Grietinėlę su nutarkuotomis citrinų žievelėmis ir cukrumi išplakite iki standžių putų.
- Grietinėle ir uogiene pertepkite kas antrą blyną ir sudėkite vieną ant kito. Tiekite apibarsčiusi milteliniu cukrumi, galite užpilti klevų sirupo.
IŠKEPKITE BLYNUS
Blynų tortas |
- Dubenyje sumaišykie miltus, kepimo miltelius, druską ir miltelinį cukrų.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinius iki purios masės. Supilkite pieną ir vėl viską gerai išmaišykite. Supilkite masę į miltų mišinį, maišykite. Lėtai elektriniu plaktuvu plakdami masę, supilkite brendį ir aliejų. Turite gauti tirštos konsistencijos masę. Uždenkite indą maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve valandą ar net ilgiau.
- Įkaitinkite keptuvę (22 cm skersmens), lengvai išteptą aliejumi, ant vidutinės ugnies. Į ją pilkite apie 50 ml paruoštos blynų tešlos. Greitu judesiu, vartydami keptuvę, paskirstykite tešlą kuo tolygiau per visą keptuvę. Kepkite, kol blyno paviršius ims „burbuliuoti“, o kepanti pusė gražiai paruduos. Atsargiai, bet užtikrintai apverskite.
- Taip iškepkite visus blynus. Turi iškepti jų apie 20. Aliejumi keptuvę lengvai ištepkite tik kepant pirmiems keliems blynams. Vėliau nebereikia.
SUTEPKITE BLYNŲ TORTĄ
Blynų tortas |
- Grietinėlę supilkite į nedidelį prikaistuvį ir kaitinkite, kol beveik užvirs – prikaistuvio kraštuose po truputį ims kilti burbuliukai. Ugnį išjunkite ir į karštą grietinėlę suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Maišykite, kol šokoladas ištirps.
- Masę atvėsinkite ir palaikykite valandą šaldytuve, kol šiek tiek sutirštės. Paruoštu kremu pertepkite blynus.
- Aptepti skirtą pieninį ir baltąją šokoladus ištirpinkite ant garų vonelės ar mikrobangų krosnelėje. Apliekite blynų torto viršų. Apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais.
- Palikite pastovėti apie pusvalandį, kol tortas sustings ir sutvirtės. Tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
1. Kiaušinius, cukrų, aliejų ir pieną lengvai išplakite, pasūdykite. Berkite persijotus miltus ir išmaišykite, gausis labai tiršta tešla. Įpilkite 320–350 ml vandens ir vėl išmaišykite. Palikite pastovėti 30 minučių, kad miltai gerai išbrinktų – tuomet masė bus tirštesnė, tačiau galėsite dar įpilti vandens.
2. Tešlą gerai išsukite ir įkaitinkite keptuvę. Keptuvę popieriniu rankšluosčiu suvilgykite aliejumi. Liekite tešlą ir apkepkite abi blyno puses.
3. Pasiruoškite varškės kremą. Elektriniu plakikliu gerai išplakite varškę su milteliniu cukrumi ir grietine ar grietinėle. Uogas su cukrumi gerai pertrinkite maisto smulkintuvu ar šakute. Šiek tiek uogų pasilikite tortui papuošti.
4. Tepkite lietinius uogų ir varškės kremais pakaitomis. Tortą uždenkite maistine plėvele ir leiskite bent valandą pastovėti šaldytuve. Tortas skaniausias, kai šaldytuve pabūna per naktį. Ištraukę papuoškite uogomis!
1. Sumaišę blynams skirtus produktus iškepkite lietinius.
2. Kremui sumaišykite „Nutellą“ ir maskarponės sūrį su pjaustytu apelsinu.
3. Ant kiekvieno lietinio tepkite pasigaminto kremo ir dėkite blynus vieną ant kito, kol „užaugs“ norimo aukščio blynų tortas. Papuoškite jį uogomis ir karamelizuotais riešutais.
Iškepkite blynus:
1. Visus ingredientus išmaišykite kartu iki vientisos masės.
2. Blynus kepkite keptuvėje kuo plonesnius, turi išeiti itin ploni blynai!
Iš recepte nurodyto kiekio produktų iškepsite apie 30 blynų.
Paruoškite kremą:
1. Minkštą sviestą išsukite su „Philadelphia“ sūriu, cukraus milteliai, vanilės ekstraktu. Atšaldytą kremą tepkite plonu sluoksniu ant kiekvieno blyno ir dėkite juos vieną ant kito, kol išeis blynų tortas.
- Kiaušinį išplakite, įpilkite vandenį ir dar paplakite. Suberkite pamažu miltus ir gerai išmaišykite, kad masė būtų vientisa. Į elektrinį plaktuvą sumeskite gabalėliais sulaužytus bananus, suberkite kokosus ir supilkite pasukas ar jogurtą ir tešlą. Plakite, kol gausite vienalytę masę. Blyno tešla turi būti grietinėlės konsistencijos. Jei ji per tiršta, įpilkite dar šiek tiek pasukų ar jogurto, jei per skysta – įverkite miltų arba kokoso drožlių.
- Įkaitinkite keptuvę, ištepkite ją apiejumi ir kepkite per visa keptuvę neplonus blynus.
- Maskarponę ir jogurtą išmaišykite su cukrumi ir tarkuotomis citrinos žievelėmis. Išplakite grietinėlę iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į maskarponės masę.
- Blynus atvėsinkite. Vieną blyną dėkite į lėkštę ir tepkite maskarponės kremo sluoksniu, užberkite ant viršaus sujelę pasirinktų uogų. Taip susluoksniuokite vienas ant kito visus turimus blynus. Ant viršaus tepkite maskarponės sluoksnį ir papuoškite uogomis.
- Padėkite bent valandai į šaldytuvą, kad susigulėtų. Ir jau tada mėgaukitės!
P. S. Iš recepte nurodytų produktų iškepsite maždaug keturis blynus per visą keptuvę. Jei norite daugiau blynų, produktų kiekį padauginkite.
Dar kelios desertų su uogomis idėjos:
Mariaus Žičiaus nuotr. / Pica su uogomis |
Mariaus Žičiaus nuotr. / Medaus ir uogų ledai |
Mariaus Žičiaus nuotr. / Baltymų pyragaičiai |
4. Baltymų pyragaičiai su plakta grietinėle ir uogomis
Mariaus Žičiaus nuotr. / Javainių ir uogų tortas |
Mariaus Žičiaus nuotr. / Varškės desertas su uogomis |
6. Varškės desertas su uogomis
Mariaus Žičiaus nuotr. / Nekeptas sausainių tortas su chalva |
7. Nekeptas sausainių tortas su chalva
P. S. Šiuose receptuose norodytas uogas drąsiai galite keisti kitomis.
1. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
2. Trynius, pieną, cukrų ir druską išplakite. Suberkite persijotus miltus, gerai išmaišykite ir palikite15–20 minučių.
3. Į tešlą supilkite sviestą, vandenį ir išmaišykite.
4. Baltymus išplakite, sukrėskite į tešlą ir atsargiai išmaišykite.
5. Samčiu tešlos įpilkite į įkaitintą keptuvę, paskirstykite po visą ir iškepkite ant vidutinės ugnies. Taip iškepkite visus lietinius.
6. Grietinėlę su citrinų rūgštimi ir cukrumi plakite tol, kol susidarys putos. Grietinėle (šiek tiek palikite) ir uogiene pertepkite kas antrą blyną ir sudėkite vieną ant kito.
7. Viršutinį torto sluoksnį papuoškite likusia grietinėle ir šviežiomis ar šaldytomis uogomis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Užmaišykite tešlą iš kiaušinio, miltų, pieno, vandens ir druskos.
2. Įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus kepkite didelius blynus.
3. Iškepusios didelį jų kalną, kiekvieną lietinį ištepkite karamelizuotu sutirštintu „Rududu“ pienu.
4. Suteptus blynus dėkite vieną ant kito ir gausis blynų tortas. Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Smulkiai supjaustykite vištieną, įdėkite po žiupsnelį kario, juodųjų pipirų, maltų lauro lapų, druskos, išmaišykite ir palikite pastovėti bent pusvalandžiui.
2. Iš duotųjų produktų iškepkite ne visai plonus lietinius blynus. Būtų gerai, kad jie būtų tokio dydžio, kaip turimas indas, kuriame kepsite blynų tortą, pvz. išardoma tortinė.
3. Ant sviesto pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, suverskite smulkintus pievagrybius ir pakepinkite kartu apie 5 min. Taip pat ant sviesto apkepkite vištieną. Tada ją sudėkite į grybų masę. Dar suberkite smulkiai pjaustytas paprikas ir kepinkite viską, kol paprikos tamps minkštos. Tuomet sudėkite grietinę, pomidorus (kelis pasilikite papuošimui), įpjaustykite žalių baziliko lapelių, įdėkite žiupsnį Provanso prieskonių, jei reikia druskos, juodųjų pipirų, lauro lapelių, aitriosios paprikos. Masę išmaišykite ir dar kiek pakepinkite.
4. Blynus po vieną dėkite į formą, užtepkite po sluoksnį įdaro, vis užtarkuokite nelabai storai lydytu sūriu.
5. Indą sandariai apvyniokite folija ir kepkite orkaitėje apie 20-40 min., priklausomai nuo to, koks indas, ir kokio storio tortas. Tortui iškepus, išimkite jį iš indo, viršų aptarkuokite sūriu ir vėl trumpam įdėkite į orkaitę bei papuoškite.
Autorės nuotr./Lietinių blynų tortas |
"Šis tortas skoniu primena picą. Linkiu pabandyti!"
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
- Pertepimui morkas nuvalykite, sutarkuokite, svogūną supjaustykite kubeliais.
- Į keptuvę pilkite šiek tiek aliejaus ir apkepinkite morkas su svogūnais, paskaninkite druska, pipirais, uždenkite ir troškinkite kol morkos suminkštės.
- Nukelkite nuo ugnies, sudėkite supjaustytus krapus, petražoles ir palikite atvesti.
- Kepkite blynus. Cukinijas nulupkite ir sutarkuokite stambią trintuve.
- Nuspauskite skystį.
- Įmuškite kiaušinius, pagal skonį dėkite druskos, pipirų, sudėkite miltus ir viską gerai išmaišykite.
- Miltų dėkite tiek, kad tešla būtų maždaug grietinės konsistencijos.
- Keptuvę įkaitinkite, sutepkite su aliejumi ir šaukštu formuokite blynus.
- Kepkite iš abiejų pusių.
- Į majonezą išspauskite česnako pagal skonį, išmaišykite.
- Imkite blyną, lengvai sutepkite su majonezu, dėkite morkų įdaro ir uždengkite kitu blynu.
- Toliau viską kartojame, kol pasibaigs blynai.
- Viršų sutepkite majonezu ir papuoškite.
- Jei norite valgyti kaip karštą patiekalą, viršų apibarstykite tarkuotu sūriu ir dėkite į orkaitę maždaug 10–15 min.
- Jei tai bus šaltas užkandis, dėkite į šaldytuvą ir palikite kad pertepimas įsigertų.
Receptą atsiutė Helena J.
Jį gamindami ilgai neužtruksite. Pirmiausiai iškepkite blynus, o kol jie aušta, išsukite varškės kremą ir išvirkite karamelės padažą. Tortą sukonstruosite per 5 minutes, prie jo papildomai dar galima pateikti likusios karamelės.
1. Blynams viename inde išmaišykite kvietinius paprastus ir rupius miltus su kukurūzų miltais, cukrumi, kepimo milteliais, druska ir vaniliniu cukrumi. Kitame inde išplakite kiaušinius su kiaušinių tryniais, ištirpintu sviestu ir pienu. Į skystąją blynų masę po truputį supilkite miltų mišinį ir užmaišykite blynų tešlą.
2. Į įkaitintą keptuvę pilkite po pilną samtį tešlos, ją paskirstykite ir kepkite, kol ant blyno paviršiaus pradės rastis burbuliukai. Tada blyną mentele apverskite. Iškepusį blyną palikite ant lėkštės ataušti. Tai pat iškepkite likusius blynus. Iš visos tešlos turėtų gautis 6 blynai, kuriuos palikite ataušti.
3. Kol aušta blynai, pagaminkite varškės kremą. Varškę kartu su grietine, cukrumi, citrinos sultimis ir smulkiai nutarkuota žievele, vaniliniu cukrumi gerai išsukite kol kremas taps vientisas.
4. Išvirkite karamelę. Cukrų suberkite į storagudnį puodą ir statykite ant vidutinės kaitros. Kai cukrus pradės lydytis, palaukite, kol visai ištirps, tada sudėkite pjaustytą sviestą, maišykite, kol virs vientisa mase. Sumažinkite kaitrą ir iš lėto supilkite grietinėlę, maišydami leiskite jai užvirti ir nukelkite puodą nuo ugnies. Karamelę palikite praaušti.
5. Sutepkite blynų tortą. Kiekvieną blyną pertepkite 2-3 šaukštais varškės kremo, blynus dėkite vieną ant kito. Torto viršų aptepkite likusiu varškės kremu ir apliekite karamele. Tortą galima valgyti iš karto.
Kodėl japoniškas? Lietinių tešlą paskaninsime žaliosios japoniškos arbatos matcha milteliais, kuriuos taip pat naudosime ir gamindami glajų. Ir nors apie matchą, tikiu, daugelis yra girdėję, tačiau retas kuris turi savo namuose ir beria jos į patiekalus.
Pastaba: ingredientai apskaičiuoti 22 cm skersmens tortui
Pirmiausiai iškepame blynus:
1. Į dubenį sijojame miltus, beriame matcha miltelius ir cukrų. Įmušame kiaušinius ir išsukame šluotele.
2. Supilame pieną ir viską išsukame iki vienalytės masės. Galiausiai supilame tirpintą sviestą ir dar kartą viską išsukame.
3. Įkaitiname keptuvę, patepame sviestu ir iškepame plonus lietinius. Juos atvėsiname.
Gaminame kremą:
Visus jam skirtus ingredientus supilame ir suberiame į nemažą indą bei išplakame iki purios masės.
Surenkame tortą:
Dedame lietinį, tepame kremu, vėl lietinis ir vėl kremas. Torto viršuje turėtų būti lietinis. Tortą pastatome šaltai bent pusdieniui, kad subręstų.
Paruošiame glazūrą:
Visus jai skirtus ingredientus sumaišome nedideliame puode ir paverdame apie 5 min. ant nedidelės kaitros. Tortą apliejame paruošta glazūra.
Jei norisi, tortą galima papuošti taip, kaip jums patinka.