Per Kalėdas skaitykite kartu. Prenumeratai -50%
Išbandyti

Vaidos maltos jautienos apkepas „Moussaka“ su cukinijomis – sušildys ir suteiks komforto

„Moussaka“ – vienas iš populiariausių ir žinomiausių graikiškos virtuvės patiekalų. Šis receptas yra mažumėlę nutolęs nuo originalios versijos, tad jį siūlau vertinti kaip mano interpretaciją garsiojo apkepo tema“, – rašo Vaida Bernatavičienė, tinklaraščio „Karšta košė“ kūrėja.
Maltos jautienos apkepas „Moussaka“ su cukinijomis
Maltos jautienos apkepas „Moussaka“ su cukinijomis / Vaidos Bernatavičienės nuotr.

„Klasikinė „moussaka“ yra kepama su baklažanais, kartais juos papildant bulvėmis, į bešamelį įmaišomi kiaušiniai, o mėsos padažas troškinamas gerokai trumpiau. Ir nors tradicinis variantas man tikrai patinka, bet gaminant šį apkepą dažniau, jis kažkaip natūraliai transformavosi. Cukinijos patiekalui suteikia daugiau gaivumo ir lengvumo, o tuo tarpu ilgiau troškintas mėsos padažas – daugiau skonio bei tekstūros. Visą apkepą tobulai užbaigia klasikinis bešamelio padažas pagardintas saujele sūrio. Nenoriu įžeisti graikiškos virtuvės puoselėtojų, bet mums šis variantas patinka truputį labiau už originalą, todėl dabar tik tokį dažniausiai ir gaminu.

„Moussaka“ nėra greitai pagaminamas patiekalas, bet ypatingų įgūdžių ar sugebėjimų jam tikrai nereikia. Vis tik, jeigu norite pagreitinti darbų eigą, mėsos įdarą galite pasiruošti prieš dieną ir atvėsintą laikyti sandariame indelyje šaldytuve. Tik išimkite iš šaldytuvo 30 minučių prieš sluoksniuojant apkepą, kad įgautų kambario temperatūrą ir jį būtų lengviau paskirstyti. Keli paskutiniai patarimai: mėsos padažas turi būti tirštas (tirštesnis nei bolognese), bet pakankamai drėgnas; bešamelio padažas taip pat turi būti truputį tirštesnis nei ruoštumėte įprastai prie kitų patiekalų. Iškepusį apkepą būtinai palikite kambario temperatūroje 10 minučių pastovėti ir ne tik tam, kad pasiskirstytų skoniai, bet ir tam, kad būtų lengviau jį pjaustyti.

Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Maltos jautienos apkepas „Moussaka“ su cukinijomis
Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Maltos jautienos apkepas „Moussaka“ su cukinijomis

Dienoms trumpėjant ir vis labiau vėstant jautienos apkepas „moussaka“ su cukinijomis yra būtent tai, kas sušildys, suteiks komforto bei pripildys namus jaukių kvapų. Šis pasakiškai skanus patiekalas neabejotinai nudžiugins visus susirinkusius prie stalo, tad ilgai nedelskite ir išbandykite naują receptą“, – rašo V.Bernatavičienė.

Skanaus!

Jums reikės:

  • 1,5 kg cukinijų (neperaugusių ir su minkšta odele),
  • 3-4 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • druskos,
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų,
  • apie 20 g smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio apkepo apibarstymui,
  • keramikinio indo apytiksliai 2 litrų talpos.

Įdarui:

  • 700 g maltos jautienos,
  • 1 didesnio svogūno,
  • 3 didesnių česnako skiltelių,
  • 400 g skardinės konservuotų smulkintų pomidorų,
  • 400 ml jautienos sultinio (iš kubelio, geriau rinkitės ekologišką),
  • 3 kupinų šaukštų pomidorų pastos (ne kečupo!),
  • 1 arbatinio šaukštelio sojų padažo,
  • 1 arbatinio šaukštelio balto cukraus,
  • 2 laurų lapelių,
  • 3 žirnelių kvapniųjų pipirų,
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio,
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovinto čiobrelio,
  • 1 arbatinio šaukštelio maltos saldžiosios paprikos,
  • 0,5 arbatinio šaukštelio malto cinamono,
  • 1 šaukšto smulkiai supjaustytų petražolių lapelių,
  • 2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Bešamelio padažui:

  • 50 g sviesto,
  • 500 ml pieno,
  • 3 plokščių (be kaupo) šaukštų baltų kvietinių miltų,
  • žiupsnelio šviežiai tarkuoto muskato riešuto,
  • apie 25 g smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio,
  • druskos.

Kaip gaminti:

1. Į vieną dubenėlį suberkite mažais kubeliais supjaustytą svogūną ir labai smulkiais kubeliais supjaustytas česnako skilteles. Į kitą mažą dubenėlį suberkite visus sausus prieskonius (raudonėlį, čiobrelį, papriką, cinamoną) ir išmaišykite.

2. Į puodą, kuriame troškinsite įdarą įpilkite du šaukštus aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies.

3. Į puodą suberkite svogūną su česnakais ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 7-8 minutes, kol suminkštės ir švelniai pagels (neapskrudinkite).

4. Ugnį padidinkite iki aukštos (ne maksimalios) ir sudėkite maltą jautieną. Mėsą kepkite apie 10 minučių nuolat maigydami mentele, kad ji suirtų į mažus gabalėlius ir šiek tiek apskrustų. Jeigu malta jautiena yra labai liesa ir limpa prie dugno, įpilkite papildomą šaukštą alyvuogių aliejaus, jeigu riebesnė – papildomai aliejaus nereikia.

5. Ant mėsos suberkite sausų prieskonių mišinį ir nuolat maišydami kepkite apie 1 minutę, kol pasklis prieskonių aromatas.

6. Į puodą sudėkite visus likusius ingredientus (išskyrus petražoles), išmaišykite ir užvirkite. Įdarui užvirus, sumažinkite ugnį iki mažos, kad viskas švelniai kunkuliuotų ir retkarčiais pamaišydami virkite apie 50 minučių, kol mėsos padažas sutirštės. Puodo dangčiu neuždenkite.

7. Išvirusį padažą nuimkite nuo ugnies ir palikite, kad atvėstų. Jeigu įdarą ruošiate iš anksto, tuomet atvėsusį sudėkite į sandarų indelį ir laikykite šaldytuve, kol prireiks, tik išimkite iš šaldytuvo 30 minučių prieš formuojant apkepą.

8. Kol verda mėsos padažas, pasiruoškite cukinijas.

9. Orkaitę įkaitinkite iki 240°C. Cukinijas nuplaukite, nupjaukite galiukus ir supjaustykite išilgai vidutinio storio riekelėm (iš vienos vidutinio dydžio cukinijos man gaunasi 4 riekelės).

10. Kepimo skardą aptepkite aliejumi, sudėkite cukinijų riekeles (kad nesiliestų tarpusavyje), jas aptepkite aliejumi, apibarstykite druska, pipirais ir kepkite aukštesnėje orkaitės dalyje apie 35-40 minučių. Visos riekelės į vieną skardą netilps, todėl kepti reikės per du kartus. Kas 10 minučių praverkite orkaitės dureles ir palaikykite kelias sekundes, kad išleistumėte susikaupusius garus (taip greičiau apskrus). Cukinijų riekelės turi būti dalinai apskrudusios.

11. Išimkite skardą iš orkaitės, apverskite cukinijų riekeles, šaukite atgal į orkaitę ir kepkite dar apie 5 minutes. Apkeptas cukinijas sudėkite ant didelės lėkštės. Į skardą sudėkite likusias cukinijų riekeles ir vėl taip pat iškepkite.

12. Pasiruoškite bešamelio padažą. Į prikaistuvį sudėkite sviestą ir įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Kuomet sviestas ištirps ir pradės putoti, suberkite miltus ir nuolat maišydami šluotele kepkite apie 1,5 minutės. Po truputį ir nuolat maišydami supilkite pieną. Lėtai kaitindami ir nuolat maišydami padažą virkite apie 15 minučių, kol jis sutirštės. Maišant šluotele turi matytis tirštumo bangelės.

13. Prikaistuvį su padažu nuimkite nuo ugnies, suberkite parmezano sūrį, įtarkuokite muskato riešutą, įberkite druskos, viską gerai išmaišykite ir paragaukite ar netrūksta druskos, o gal papildomo žiupsnelio muskato riešuto.

14. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.

15. Keraminį kepimo indą aptepkite aliejumi. Cukinijas apytiksliai padalinkite į tris dalis. Ant dugno meiliai išdėliokite pirmą dalį cukinijų, kad padengtų visą plotą. Ant cukinijų sudėkite pusę mėsos įdaro ir tolygiai paskirstykite. Vėl sluoksniuokite cukinijas bei likusią dalį mėsos ir užbaikite paskutiniu cukinijų sluoksniu. Ant apkepo viršaus supilkite bešamelio padažą, tolygiai jį paskirstykite ir viską apibarstykite parmezanu.

Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Maltos jautienos apkepas „Moussaka“ su cukinijomis
Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Maltos jautienos apkepas „Moussaka“ su cukinijomis

16. Paruoštą apkepą šaukite į orkaitę 35-40 minučių, kol viršus gražiai apskrus ir krašteliuose kils padažo burbuliukai. Iškeptą apkepą atsargiai išimkite iš orkaitės ir palikite 10 minučių pailsėti, kad pasiskirstytų visi skoniai ir būtų lengviau pjaustyti. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis
Reklama
95 metų gimtadienį atšventusi „Astra LT“ į modernius sprendimus investavo kiek daugiau nei 600 tūkst. eurų