Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žavingosios kanelės: mitai ir patarimai apie jų kepimą bei klasikinis receptas

Susižavėjimo prancūzišku klasikiniu desertu – kanelėmis – banga per lietuviškus maisto tinklaraščius nusirito jau prieš gerus 10 metų, kai net joms skirtų formų nebuvo taip jau lengva nusipirkti. Vieni jas pamėgo ir kepa iki šiol, kiti retkarčiais perka kavinėse.
Kanelės
Kanelės / 123RF.com nuotr.

Jei iki šiol manėte, kad patiems jų išsikepti sudėtinga, metas galvoti iš naujo – šį tą žinoti reikia, tikėtina, kad pirmąsyk galite pridaryti klaidų, tačiau bandyti tikrai verta.

Varinės ar silikoninės? Visų pirma, neapsieisite be specialios formos, skirtos kanelėms. Pigiausios ir populiariausios yra silikoninės, o pačių pyragėlių skaičius ir dydis gali būti skirtingas – nuo visai mažyčių iki didesnių. Konditerijos perfekcionistai teigtų, jog skaniausios kanelės iškepa varinėse formelėse, tačiau iš tiesų kepiniai, kuriuos girs ir jais mėgausis visi, puikiai pavyks ir silikoninėse. O ką jau kalbėti, jog varinių formelių kaina verčia krūpčioti.

Vanilė ir romas – skoniui ir aromatui. Kanelių tešla ruošiama iš labai paprastų, kasdienių produktų, tačiau dviejų poros retesnių ingredientų reikės – tai kokybiškas vanilės ekstraktas, vanilės pasta arba vanilės ankštis bei kvapnus romas. Išties neverta jų atsisakyti, nes jie turi labai svarbią reikšmę ir kanelių skoniui, ir aromatui.

Atidumas kepant – svarbu. Pasak kepėjų, didžiausias iššūkis yra pats kanelių kepimas – reikia būti perpratus savo turimą orkaitę, atidžiai sekti kepimo laiką, reikiamu metu mažinti temperatūrą, keisti kepimo formos poziciją. Nors rasite pačių įvairiausių šio proceso „formulių“, sėkmę nemaža dalimi lems tiesiog sveikas protas.

Duokite laiko tešlai subręsti. Pagaliau, dar vienas svarbus momentas – nors kaneles įmanoma kepti praėjus jau kokiai valandai nuo tešlos užmaišymo, primygtinai rekomenduojama duoti laiko jai subręsti. Idealu, jei tešla šaldytuve pabus 12 valandų, dar geriau – visą parą ar net dvi.

Tekanti tešla. Kai užmaišysite tešlą kanelėms, ji gali jus nustebinti – bus itin skysta, skystesnė net už tešlą lietiniams. Viskas gerai – tokia ji ir turi būti! Bręsdama šaldytuve ji kiek sutirštės, bet vis tiek išliks lengvai tekanti. Tad ir į formeles ją patogiausia pilti iš matavimo indo su snapeliu. Arba galima naudoti nedidelį samtelį, skirtą padažams.

Kokia kanelė yra kokybiška, gerai iškepusi? Pagrindiniai kriterijai – rusva, traški, karamelizuota išorė ir vos drėgnas, tačiau nešlapias, o porėtas vidus. Deja, Vilniuje nesunku nusipirkti kanelių, kurios tik diskredituoja gerą šių pyragėlių vardą – yra pernelyg šviesios, šlapios ir suzmegusios viduje. Jei tokių nusipirkote, tebūnie tai akstinu žymiai kokybiškesnių ir skanesnių išsikepti patiems.

123RF.com nuotr./Kanelės
123RF.com nuotr./Kanelės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius