-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beržų sula: nuo kokių negalavimų padeda, kaip vartoti ir kiek joje cukraus?

Pavasarinė sula mėgiama daugelio. Lengvai salstelėjusi ji puikiai malšina troškulį ir, tikinama, yra naudinga sveikatai.
Beržų sula
Beržų sula / Fotolia nuotr.

Ir grožiui, ir sveikatai

Ką dar reikėtų apie ją žinoti? Liaudies medicinoje apie gausu informacijos, teigiančios, kad sula ir imunitetą stiprina, ir netgi tinka grožiui:

  • Fitoterapijoje beržų sula – viena geriausių natūralių priemonių, gerinančių medžiagų apykaitą. Nors sula mažai kuo skiriasi nuo vandens, dėl rauginių medžiagų ji puikiai rūgsta ir itin teigiamai veikia skrandžio veiklą.
  • Sula padeda nuo avitaminozės, stiprina imunitetą, sveikatą, padeda atgauti jėgas, valo toksinus iš organizmo.
  • Fitoncidai, kurie yra beržų suloje, didina organizmo atsparumą įvairioms virusinėms ligoms, naikina bakterijas, mikrobus, kovoja su uždegiminiais procesais.
  • Skaidrų, kiek salstelėjusį beržų gėrimą medikai ypač rekomenduoja žmonėms, kuriuos be perstojo vargina virškinamojo trakto ligos. Sula itin pagelbsti sergant kepenų, tulžies pūslės ligomis, dvylikapirštės žarnos uždegimu bei varginant opos skausmams, sumažėjus skrandžio rūgštingumui.
  • Sergant lyties ir šlapimo sistemos ligomis, beržų sula irgi yra viena iš gydomųjų alternatyvų. Reguliariai geriant ją, iš inkstų ir šlapimo pūslės galima pašalinti akmenis.
  • Sąnarių ir stuburo ligos, tarkime, radikulitas, reumatizmas, artritas ar pažeisti kvėpavimo takai (bronchitas, tuberkuliozė) taip pat sėkmingai gydomi beržų sula.
  • Seniau šios sultys buvo geriamos kaip šlapimą varančioji priemonė. Šios gydomosios savybės nederėtų pamiršti ir šiandien. Be to, beržų sulą be galo naudinga gerti tiems, kurie turi auglių ir kuriuos vargina galvos skausmai.
  • Jei ramybės neduoda lėtinė sloga, tuomet pagelbėtų kiekvieną rytą išgeriama stiklinė beržų sulos. Beje, jei vargina kosulys ir peršalimas, jas gerti reikia šiek tiek pašildytas, įpilti šlakelį pieno ir įberti šiek tiek miltų arba krakmolo.
  • Beržų sula – nepakeičiamas pagalbininkas kamuojant avitaminozei. Į jos sudėtį įeina vitaminai, fruktozė, organinės rūgštys, taninai, fermentai ir fitoncidai, kurie pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Beržų sultimis galima įveikti depresiją, išsiblaškymą ir vitaminų stygių.

Kaip vartoti ir laikyti sulą?

Gerti beržų sulą patariama po stiklinę 3–4 kartus per dieną, likus 30 min. iki valgio arba vartoti ją vietoj geriamojo vandens. Beje, ja galima užplikyti arbatą, virti kompotą, kisielių, netgi kavą ir košę.

Šios sultys trumpai išlieka šviežios. Šaldytuve beržų sulą galima laikyti ne ilgiau kaip 2–3 dienas. Tačiau iš jos pagaminta gira gali išbūti net keletą mėnesių. Na, o ką mano mitybos specialistai?

Sveikos mitybos instruktorės Laurynos Nelkinės, „Mitybologijos“ įkūrėjos komentaras:

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lauryna Nelkinė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lauryna Nelkinė

„Yra labai mažai mokslinių tyrimų dėl beržų sulos vartojimo įtakos žmogaus sveikatai, kad teigtume absoliučias išvadas. Iš dabar esamų tyrimų galima daryti tokius pastebėjimus:

– Dėl skirtingų beržų rūšių, skirtingo aplinkos poveikio, pavyzdžiui, lietingumo ankstesnę vasarą, dirvos, kurioje auga beržai, mineralingumo, suloje vyrauja labai didelė mineralų ir cukrų variacija. Todėl sudėtis, mineralų, cukraus kiekiai gali smarkiai skirtis.

– Natūralaus cukraus beržų suloje didesnis kiekis aptinkamas sulos tekėjimo pradžioje ir mažesnis pabaigoje, bet kiekis labai nedidelis, todėl sula yra žymiai sveikesnė, mažiau kaloringa alternatyva saldiems gėrimams.

– Pagrindiniai mineralai beržų suloje – kalcis, kalis, magnis ir natris – elektrolitai, kurie gali būti naudingi daug prakaituojant (pavyzdžiui, po sporto), dehidratavus po viduriavimo/vėmimo, bet šių mineralų yra ir kituose maisto šaltiniuose ir didesniais kiekiais.

– Beržų suloje yra nedidelių kiekių antioksidantų, galinčių apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos, tačiau klevų sula turi net du kartus daugiau antioksidantų nei beržų sula.

– Tam tikrų rūšių beržų sulos vartojimas gali būti papildomas mitybos šaltinis norint gauti reikalingų mineralų. Pavyzdžiui, litras sulos gali užpildyti visą rekomenduojamą dozę vario ir 25–38 proc. dienos rekomenduojamos cinko normos. Tačiau tai tikrai nėra pakankamas šaltinis gauti kitiems mineralams kaip magnis, natris, kalcis ar kalis.

Be to, beržų sula tikrai neturėtų būti traktuojama kaip magiškų galių turintis preparatas – ji turėtų būti traktuojama nebent kaip mitybos priedais, bet jokiais būdais nepakeisti visavertiškos mitybos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius