-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gydomosios burokėlių savybės: valo kepenis ir padeda nuo impotencijos, migrenos

Burokėliai – labai įprasta daržovė lietuviškoje virtuvėje. Tačiau daugelio tautų liaudies medicinoje ji vertinama ne tiek dėl skonio, kiek dėl šios daržovės naudos sveikatai. Burokėlių gydomąjį poveikį pastebėjo dar romėnai.
Burokėliai
Burokėliai / Fotolia nuotr.

Burokėlių sudėtis ir kaloringumas

100 g šio produkto turi tik 42 kilokalorijas. Burokėliuose gausu vitamino C, vitaminų В grupės, taip pat folio rūgšties, būtinos nėščioms moterims, obuolių, citrinų, pieno ir kitų rūgščių, kurios skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir gerina virškinimą, rašo portalas silazdorovya.ru.

Burokėliuose esanti biologiškai aktyvi medžiaga betainas padeda organizmui išskaidyti ir pasisavinti baltymus, apsaugo kepenis nuo riebėjimo.

100 g burokėlių yra trečdalis mangano paros normos. Ši medžiaga būtina medžiagų apykaitos procesams, stiprina imunitetą, nervų sistemą, širdį bei kraujagysles, apsaugo nuo osteoporozės, gerina regėjimo aštrumą ir klausą.

Taip pat burokėliuose daug magnio, vario, reikalingo skydliaukės veiklai bei moteriškų hormonų gamybai, kalio, cinko, geležies, jodo. Be to, burokėliuose yra daug skaidulų ir pektinų, kurie valo žarnyno sieneles.

Daugiausiai visų šių medžiagų yra šviežiuose burokėliuose arba burokėlių sultyse. Kita vertus, termiškai apdorotą daržovę organizmas pasisavina geriau.

Šviežiai spaustas burokėlių sultis būtina dvi valandas palaikyti atvirame inde, geriausiai šaldytuve. Jos gali sudirginti skrandį, todėl pratinkite jį prie šių sulčių po truputį: iš pradžių gerkite, jas per pusę sumaišę su morkų sultimis, ir po truputį morkų sulčių kiekį mažinkite. Sultis naudingiausia gerti likus dviem valandoms iki valgio.

Padeda numesti svorio

Dažna antsvorio priežastis – medžiagų apykaitos sutrikimas. Ją suaktyvinsite, jeigu prieš valgį 4–5 kartus per dieną išgersite 1–2 šaukštelius burokėlių sulčių.

Fotolia nuotr./Daržovių sultys
Fotolia nuotr./Daržovių sultys

Taip pat naudinga valgyti tirščius, likusius išspaudus sultis. Juose labai daug skaidulinių medžiagų, kurios skrandyje ir žarnyne išsipučia ir užpildo jo turinį. Dėl to atsiranda sotumo jausmas. Be to, skaidulos apvalo skrandžio ir žarnų sieneles, gerina medžiagų apykaitą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, pašalina vandens perteklių iš organizmo.

Padeda nuo peršalimo

Liaudies medicinoje burokėliai naudojami gydant slogą, gerklės skausmą ir kitus peršalimo simptomus.

Esant slogai keletą kartų per dieną lašinkite į kiekvieną šnervę po 3–5 lašus šviežių burokėlių sulčių. Kitas receptas: lygiomis dalimis burokėlių sultis sumaišykite su medumi. Gerkite po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną.

Esant gerklės skausmui, sutrinkite 100 g burokėlių, pridėkite 2 šaukštelius obuolių acto ir palikite pusvalandį pastovėti. Valgykite keletą kartų per dieną po vieną šaukštelį.

Naudingos burokėlių savybės vyrams

Burokėliai naudingi vyrams, turintiems problemų su prostata ir potencija. Rekomenduojama lygiomis dalimis sumaišyti burokėlių, morkų ir agurkų sultis ir mėnesį laiko gerti po pusę stiklinės likus pusvalandžiui iki valgio.

Fotolia nuotr./Burokėliai
Fotolia nuotr./Burokėliai

Burokėlių nauda turintiems aukštą kraujospūdį

Burokėlių sultys, ypač derinyje su medumi, pasižymi šlapimą varančiu ir kraujagysles plečiančiu poveikiu, o tai naudinga žmonėms, turintiems padidintą kraujospūdį. Taip pat jos malšina galvos skausmą.

Šiuo tikslu rekomenduojama lygiomis dalimis burokėlių sultis sumaišyti su medumi ir mėnesį laiko gerti po šaukštelį septynis kartus per dieną likus pusvalandžiui iki valgio arba tarp valgymų.

Esant galvos skausmui arba migrenai, išbandykite tarkuotų šviežių burokėlių kompresą ant kaktos ir smilkinių.

Kaip jau minėta, burokėlių sultys apsaugo kraujagysles nuo aterosklerozės, stiprina kapiliarus. Norint sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, rekomenduojama kasdien išgerti po stiklinę burokėlių sulčių. Jos bus dar veiksmingesnės, jeigu pridėsite medaus.

Burokėlių sultys, ypač derinyje su medumi, pasižymi šlapimą varančiu ir kraujagysles plečiančiu poveikiu.

Be to, burokėliai turi kraują valančių savybių ir atstato geležies trūkumą kraujyje. Lygiomis dalimis sumaišykite burokėlių, morkų ir ridiko sultis. Ridiką galima pakeisti kopūstu. Pagal skonį pridėkite medaus. 3–4 savaites gerkite po trečdalį stiklinės tris kartus per dieną likus valandai iki valgio.

Flickr.com/Burokėlių sultys
Flickr.com/Burokėlių sultys

Burokėlių nuoviras kepenų valymui

Burokėliai švelniam kepenų valymui liaudies medicinoje naudojami nuo seno. Nedidelį burokėlį nuplaukite ir neluptą įdėkite į puodą. Užpilkite litru vandens. Prisiminkite, koks dabar yra vandens lygis, ir pripilkite dar du litrus. Ant silpnos ugnies virkite apie dvi valandas, kol puode vėl liks vienas litras skysčio.

Išvirtą burokėlį sutarkuokite ir sumaišyti su nuoviru. Gautą košę dar 20 minučių pavirkite, tuomet nukoškite ir gautą nuovirą padalinkite į keturias dalis. Išgėrę vieną dalį kepenų srityje ant kūno uždėkite šildančią pūslę. Galite ją apvynioti šaliku, kad galėtumėte judėti ir atlikti įprastus savo darbus. Taip šiltai pabūkite kurį laiką.

Po keturių valandų suvalgykite antrą gauto nuoviro porciją ir vėl šildykite kepenis. Kartokite procesą, kol išgersite visas dalis. Jei tarp porcijų darysite trijų ar dviejų valandų pertrauką, valomasis poveikis bus didesnis, tačiau tikrai neverta viso nuoviro išgerti vienu kartu.

Kada negalima vartoti burokėlių

Burokėliai netinka žemą kraujo spaudimą turintiems žmonėms, kadangi jie dar labiau jį mažina. Tai gali sukelti kraujagyslių spazmus.

Burokėliai apsunkina kalcio pasisavinimą, todėl jų nepatartina vartoti osteoporoze sergantiems žmonėms.

Burokėliuose yra oksalo rūgšties, dėl kurios pertekliaus gali paūmėti akmenligė.

Burokėliai netinka sergantiesiems diabetu, kadangi turi daug cukrų.

Taip pat burokėlių, ypač šviežių, valgyti nereikėtų turintiems skrandžio problemų, ypač jei padidėjęs rūgštingumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius