Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip koreguoti mitybą vasarą? Specialistai pataria, ko visai atsisakyti ir ko valgyti daugiau

Nuo rugsėjo iki balandžio dažnam žmogui nebūna net laiko pagalvoti apie sveikesnę mitybą. Darbai, nuolatinė įtampa, o ir medikai nerekomenduoja išgyvenant stresines situacijas alinti save dar ir dietomis. Tad mitybos pokyčiams lieka vasara – darbuose šioks toks štilis, pagaliau – bent porą savaičių atostogų. Specialistai teigia, kad vasara – itin tinkamas metas keisti mitybos įpročius, nes gyvenimo tempas tampa lėtesnis, saulės, kuri suteikia geros nuotaikos, daug, o ir gamta kone kasdien vis pasiūlo naujų vaisių bei daržovių.
Mityba vasarą
Mityba vasarą / Vida Press nuotr.

Viso gero, saldumynai!

Pasak prof. Rimanto Stuko, ne vienus metus tiriančio lietuvių mitybos įpročius, itin neigiamai reikėtų vertinti mūsų taip mėgstamus užkandžiavimus. „Mūsų atliktos apklausos parodė, kad trečdalis lietuvių užkandžiauja kasdien, kai kurie tą daro kelis kartus per savaitę. Galima sakyti, kad kas antras žmogus mėgsta tarp pagrindinių valgymų užkandžiauti. Pasigilinus į tai, kas renkamasi užkandžiams, matome, kad kartais tai virsta ir „antraisiais pietumis“. O tai jau ima kelti grėsmę sveikatai dėl padidėjusio cholesterolio ir augančio antsvorio“, – sako mitybos specialistas.

Redos Mickevičiūtės/žurnalas „LAIMA Velvet“ nuotr./Rimantas Stukas
Redos Mickevičiūtės/žurnalas „LAIMA Velvet“ nuotr./Rimantas Stukas

Būtent todėl vasarą siūloma pabandyti atsikratyti kelių žalingų mitybos įpročių. Pirmiausia, tarti „viso gero“ saldumynams.

Sveiko gyvenimo būdo ekspertė Jūratė Bratikienė įsitikinusi, kad vasarą lengviausia atsikratyti saldumynų priklausomybės, nes saldumo poreikį puikiai patenkins vaisiai.

Siūlyčiau riboti mėsos patiekalus, saldumynus, alkoholį, nes tai apsunkina ir užteršia organizmą.

„Visgi niekada nesiūlau pulti į kraštutinumus, nes tai paprastai sukelia didelį šoką organizmui, mūsų emocijoms. Šiltuoju metu natūraliai galima pereiti prie sveiko ir žalio maisto. Nors šis sezonas daugeliui asocijuojasi su ilgais pavakarojimais prie šašlykų ir saldumynų nukrauto stalo, siūlyčiau riboti mėsos patiekalus, saldumynus, alkoholį, nes tai apsunkina ir užteršia organizmą. Neatsisakykite vakarėlių, tačiau mėsos šašlykus dažniau keiskite ant laužo keptų daržovių vėrinukais, o riebių tortų, pyragaičių vietą ant stalo tegul užima spalvingomis ir gardžiomis uogomis bei vaisiais sklidinos lėkštės. Svarbu su bičiuliais susitarti, ką neštis į tokius susibūrimus, iškylas gamtoje. Jei ant stalo nebus tortų, jų ir nereikės. Tiesiog išbandykite!“ – pataria sveiko gyvenimo būdo šalininkė J.Bratikienė.

Asmeninio albumo nuotr./Jūratė Bratikienė
Asmeninio albumo nuotr./Jūratė Bratikienė

Kam tarti ne?

Daugelis produktų vasarą nepageidaujami ant stalo, nes karštis juos greitai paverčia netinkamais naudoti. Visuomenės sveikatos biurų specialistai ne vienus metus rašo rekomendacijas, kokių maisto produktų nenaudoti karštuoju metų laiku. Dėl karščio šie produktai greitai sugenda ir gali kelti rimtą grėsmę apsinuodyti. Tad vasarą vertėtų atsisakyti:

  • sotaus kaloringo maisto (lašinių, riebios mėsos, keptų mėsos gaminių, riebaluose keptų produktų);
  • sūrių produktų;
  • gėrimų su dirbtiniais saldikliais, alkoholio, stiprios kavos;
  • greitai gendančių pieno ir mėsos produktų.

O gal – griežta dieta?

Kai vasaros atostogos atrodo tokios trumpos, o, tarkime, norisi numesti nemažai svorio, kai kam kyla mintis griebtis griežtų dietų ir atsikratyti antsvorio per trumpą laiką. Ar verta laikytis griežtų bado dietų?

„Kurį laiką visiškai atsisakius maisto ir numetus keletą kilogramų, po alinančios dietos svoris sugrįžta su kaupu. Todėl viską reikia daryti labai sąmoningai! Pavyzdžiui, gera alternatyva bado dietai – trijų dienų sulčių dieta. Ji ypač tiks norintiems sustiprinti organizmo imuninę sistemą, pašalinti jame susikaupusias nuodingas medžiagas, siekiantiems tapti sveikesniais, energingesniais ir gražesniais. Laikantis sulčių dietos neteks kęsti alkio, nes sulčių galėsite gerti tiek, kiek norėsite. Prieš laikantis jos pamažu atsisakykite riebaus ir krakmolingo maisto. Laikantis sulčių dietos dar galite gerti negazuotą mineralinį vandenį, nesaldintas žolelių arbatas. Labai pritariu ir vienos dienos (per savaitę) iškrovoms geriant tik skysčius (natūralias sultis, žalius kokteilius). Neabejoju, kad visiems į naudą bus net ir savaitę maitintis vien sultingais vaisiais, kvapniomis ir maistingomis uogomis bei šviežiomis daržovėmis“, – pataria sveiko gyvenimo būdo konsultantė J.Bratikienė.

Per karštį „tirpsta“ ir apetitas

Mitybos specialistai sako, jog vasarą (gal dėl karščio, gal dėl ramesnės nuotaikos) ir taip sumažėja apetitas. Išlieka tik viena rizika – kad, nuslūgus karščiui, vakare atsiranda noras pavalgyti. Todėl verta dar dieną pasigaminti lengvų užkandžių, salotų ar pasikepti žuvies ant grotelių, kad vakare neprasidėtų naršymas po šaldytuvą ir valgymas visko, kas pasitaiko po ranka.

Vida Press nuotr./Salotos
Vida Press nuotr./Salotos

Pasak J.Bratikienės, atostogų metas labai palankus organizmo valymui. „Vasarą, kai šilta, kai galima gausiai valgyti žalių daržovių, vaisių, uogų, daugiau būti gryname ore ir kur kas daugiau judėti, valyti organizmą itin lengva, patogu bei efektyvu. Tai daryti siūlyčiau ne vienu pasirinktu metodu, pavyzdžiui, sportuojant ar valgant tik lengvą maistą, bet kompleksiškai – reikėtų ir reguliariai judėti, ir atsisakyti sunkaus, riebaus maisto, saldumynų, taip pat būtina rasti laiko ir įvairiems atsipalaidavimo būdams. Geriausio rezultato sulauksite, jei viską darysite su įkvėpimu, teigiamai nusiteikę“, – šypsosi sveiko gyvenimo būdo ekspertė.

Pokyčių metas

Vasarą kavos ar juodosios arbatos verčiau gerti minimaliai, o troškulį numalšinti vandeniu, žaliąja ar žolelių arbata, natūraliomis sultimis.

„Manau, kad atostogos ir griežta dieta – nelabai suderinami dalykai, kadangi atostogos yra skirtos poilsiui, tad daug efektyviau būtų ne griebtis griežto maisto ribojimo, o nusistatyti keletą nesudėtingų taisyklių, pavyzdžiui, mėsą valgyti tik su daržovėmis, pusryčiams rinktis ne sumuštinį ar kiaušinienę, o gardų uogų ir žalumynų kokteilį, vakarienei kavinėje užsisakyti gaivių salotų, o ne riebų kepsnį. Ir dar svarbus patarimas atostogaujant – kadangi vasarą kūnas išskiria daugiau drėgmės nei kitais metų laikais, kavos ar juodosios arbatos verčiau gerti minimaliai (šie gėrimai skatina skysčių išsiskyrimą), o troškulį numalšinti vandeniu, žaliąja ar žolelių arbata, natūraliomis sultimis.

Vasarą, nesvarbu ar atostogaujant, ar dirbant, reikėtų valgyti kiek įmanoma daugiau žalių, termiškai neapdorotų produktų, nes toks maistas ne tik pilnas vitaminų, mikroelementų, bet ir gyvybiškai svarbių enzimų (fermentų), todėl naudingiausias sveikatai. Lietuviškų vaisių ir uogų sezonas nėra labai ilgas, tad siūlyčiau per vasarą iš širdies jų atsivalgyti ir bent jau geram pusmečiui prikaupti vitaminų bei kitų naudingųjų medžiagų“, – sako J.Bratikienė.

Vida Press nuotr./Moteris dengia stalą
Vida Press nuotr./Moteris dengia stalą

Prisivalgykime sveikatai naudingų uogų

Uogos gerina medžiagų apykaitą, degina riebalus ir skatina žarnyno veiklą. Tad reikia tik nepatingėti jų prisirinkti ar nusipirkti.

  • Trešnės padeda šalinti iš organizmo toksinus, skysčių perteklių;
  • juodieji serbentai efektyviai tonizuoja, gerina medžiagų apykaitą;
  • agrastai padeda šalinti iš organizmo sunkiųjų metalų druskas, spartina plaukų augimą, stimuliuoja ląstelių atsinaujinimą, stiprina kraujagyslių elastingumą;
  • vyšnios lygina raukšles;
  • avietės – tikras gyvybingumo ir žvilgesio šaltinis plaukams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius