Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip pandemija pakeitė mūsų santykį su maistu: tai galėtų tapti naujais įpročiais

17–18 val. vakaro, užuot po darbo skubėję nuvežti vaikus į būrelius, mes iš šaldytuvo išimame maisto produktus, o atžalos padeda skusti morkas. Užuot pagriebę bet kokį užkandį iš šaldytuvo pakeliui į treniruotę, visa šeima susėdame prie stalo valgyti vegetariškos vakarienės. Dėl to kalta pandemija, kuri kai kuriuos mūsų valgymo įpročius pakeitė geresniais.
Šeima gamina maistą
Šeima gamina maistą / 123RF.com nuotr.

Žinoma, nereikėtų susidaryti klaidingo įspūdžio, kad visuose namuose virtuvėse nuo šiol šeimos gamina tik sveikus patiekalus, valgoma daug daržovių, o vietos greitam maistui nebeliko. Vis dėlto visame pasaulyje pastebimi su maistu susiję žmonių elgsenos pokyčiai, kurie galėtų tapti naujais įpročiais, suteikiančiais ilgalaikę naudą, rašoma CNN. Kokie jie?

123RF.com nuotr./Maistas smegenims
123RF.com nuotr./Maistas smegenims

Visi šeimos nariai maistą valgo kartu

Kai kurie vaikai pandemijos metu vakarienę pirmą kartą valgė kartu su abiem tėvais. Tyrimai nustatė, kad valgymas šeimoje padeda vaikams geriau save vertinti, sėkmingiau mokytis, sumažėja depresijos ir psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo rizika.

Pavalgyti visai šeimai kartu yra ne visada paprasta, be to, nėra lengva rasti tam laiko, tačiau tikimasi, jog nuo šiol susėdimas drauge prie stalo bus labiau vertinamas. Nepamirškite – svarbi ne tik vakarienė, bet ir šeimos pusryčiai ar priešpiečiai/pavakariai.

Vaikai mokosi gaminti

Kai kurios šeimos dažniau randa laiko įtraukti vaikus virtuvėje, o tai yra gera žinia, kadangi tyrimai rodo, jog tuomet suaugusieji pradeda maitintis sveikiau. Nustatyta, kad paaugliai, kurie iki 18–23 metų išmoko gaminti maistą, po dešimtmečio valgė daugiau daržovių, mažiau greito maisto ir daugiau ruošė šeimyninių patiekalų.

Tiesa, mokymasis gaminti gali būti įdomus vaikams, tačiau sekinantis pervargusius tėvus, tad nesinervinkite, jei atrodo, kad visi vaikai moka gaminti, tik ne jūsų. Įdiekite atžaloms pagrindus, leiskite sudėti į lėkštę paprastus užkandžius. Suteikite vaikams virtuvėje šiek tiek savarankiškumo.

123RF.com nuotr./Šeima valgo
123RF.com nuotr./Šeima valgo

Valgoma daugiau augalinės kilmės maisto

Mitybos specialistai jau dešimtmečius skatina žmones valgyti augalinės kilmės maistą, tačiau, pripažinkime - nelabai sėkmingai. Tai, ko nepadarė sveikuoliai, pavyko kovidui: pandemijos metu visi staiga ėmė kaupti įvairių rūšių pupelių ir lęšių atsargas. Žmonės išbandė tofu ir naminius daržovių mėsainius bei įsitikino, kad, pritaikius tinkamus receptus, šie maisto produktai gali būti skanūs.

Gyvūninių baltymų alternatyvos naudingos žmonių sveikatai ir mūsų planetai. Žinoma, tai nereiškia, kad turite tapti vegetaru, bet galite pradėti kitaip galvoti apie mėsą. Padarykite ją ne pagrindiniu patiekalu, o labiau prieskoniu, rašoma CNN. Pavyzdžiui, užuot vakarienei kepę visą pakuotę vištienos krūtinėlės, pabandykite pasigaminti daržovių kebabų, ant iešmelių suverdami nedidelius vištienos gabalėlius.

Pandemijos metu visi staiga ėmė kaupti įvairių rūšių pupelių ir lęšių atsargas.

Perkami vietinių ūkininkų maisto produktai

Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, JAV, pirmomis pandemijos savaitėmis kai kurių maisto prekių parduotuvių lentynos buvo tuščios. Tai - viena iš priežasčių, paskatinusių žmones atsigręžti į vietinių ūkininkų tiekiamą maistą. Be to, taip buvo elgiamasi ir dėl noro juos paremti sunkiu laikotarpiu.

Tikimasi, kad ši tendencija išliks ir po pandemijos pabaigos, o kartu sustiprins mūsų suvokimą apie tai, kokį kelią nueina maistas prieš atsirasdamas ant stalo.

Pasikeitęs mąstymas apie sveikatą

Valgymas yra vienas pagrindinių būdų, kaip pasirūpinti savimi, o šios rutinos sutrikimai verčia žmones permąstyti, kaip jie supranta sveikatingumą. Daugelis gyventojų pandemijos metu ėmė tyrinėti savo santykį su maistu bei kūnu, pradėjo kurti valgymo planus, į kuriuos kasdien įtraukia ir atjautą sau.

Vienas pavyzdžių – trumpos kasdienės meditacijos, kurios, kaip rodo tyrimai, pagerina savijautą. Šiais beprecedenčiais laikais žmonės pradėjo domėtis maistu, atrado naujų įpročių ir įžvalgų.

Didžiuokitės dideliais ir mažais pokyčiais, kuriuos neseniai įgyvendinote. Jie gali virsti visiškai naujais įpročiais, kurie ilgainiui duos naudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius