-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistė išvardijo 4 valgymo taisykles, kurios padės išvengti cukraus šuolių

Pastaruoju metu vis dažniau galima išgirsti patarimus, kad, norint suvaldyti cukraus lygio kraujyje šuolius, reikėtų riboti angliavandenius. Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė nuotolinėje paskaitoje, kurią organizavo „Žalioji dėžutė“, teigė, kad tai nebūtina, jeigu žinome keletą valgymo taisyklių.
Kaip pažaboti saldumynų poreikį?
Kaip pažaboti saldumynų poreikį? / 123RF.com nuotr.

Koks turi būti produktų eiliškumas

Pirmoji taisyklė susijusi su maisto produktų eiliškumu valgant. Mitybos specialistė nesiūlo tarp skirtingų grupių produktų daryti pauzių, lėkštėje jie gali būti kartu, tačiau valgyti reikėtų laikantis tam tikros sekos.

„Valgymo eiliškumo seka turėtų būti tokia: pradėti valgyti reikėtų nuo skaidulų (daržovių), tada seka baltymų turintis maistas, riebalai (avokadas, riešutai), krakmolas (duona, grūdų garnyras) ir desertas, t. y. cukrus (geriausia – vaisinis desertas). Tyrimai rodo, kad, jeigu valgysime, pavyzdžiui, sumuštinį su tunu, gliukozės koncentracija šoks labiau nei pirma suvalgysime tuną, o tada – visa kita. Jei pastebėjote, vaikai taip ir daro – jie nevalgo visko kartu, o atsirenka skirtingus produktus ir valgo juos atskirai.

Taip pat atliekant vieną tyrimą buvo palyginta, kaip dvi ananaso riekelės pakelia gliukozės koncentraciją kraujyje, jeigu mes jas valgome atskirai tarp valgymų arba valgome iš karto po pagrindinio maisto. Suvalgytas vaisius po maisto kelia gliukozės koncentraciją daug mažiau. Taigi vaisius reikėtų valgyti ne kaip užkandį tarp valgymų, o kaip desertą po valgio“, – teigė lektorė.

Asmeninio albumo nuotr./Sandrija Čapkauskienė
Asmeninio albumo nuotr./Sandrija Čapkauskienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius