Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vaida Kurpienė: „Jeigu žaliąja arbata užgersime spurgą, tai nepadės sulieknėti“

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad šaltuoju sezonu reikėtų pakeisti savo mitybą ir būtinai atsižvelgti į sezoniškumą.
15min studijoje – Vaida Kurpienė
15min studijoje – Vaida Kurpienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prisiminkite šaknines daržoves

„Daugelis galvoja, kad šaltuoju sezonu daržovių valgyti nebereikia, nes atvėsus orams salotos lapas jau nebėra skanus. Tiesos yra tik tame, kad salotų ir agurkų ar pomidorų reikėtų vengti, tačiau ne tik dėl skonio. Yra daugybė kitų daržovių, pavyzdžiui, burokėliai. Jų nebūtina virti, galima valgyti žalius, rauginti, pašlakstyti citrinos, svarainių sultimis, galima sumaišyti su raugintais kopūstais. Prisiminkite tokias daržoves kaip griežčiai, ropės, ridikai, morkos, kopūstai“, – sako V.Kurpienė.

Ji pabrėžia, kad žiemą ypač sveika valgyti raugintas daržoves: „Tikrai rauginti galima ne tik kopūstus ir agurkus, bet ir daugybę kitų – žiedinius kopūstus, cukinijas, morkas. Trumpai tariant, bet kuri daržovė, kuri turi kietesnę struktūrą, gali būti rauginama ir tą daryti galite ne statinaitėmis, kaip daug kas įsivaizduoja, o tiesiog pasitelkti stiklainius. Raugintos daržovės kuo puikiausiai tvarko žarnyną, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, tačiau jų mažiau vartoti reikėtų turintiems padidėjusį kraujospūdį dėl didelio druskos kiekio.“

Kodėl reikia vengti trintų sriubų šaltuoju sezonu

V.Kurpienė sako, kad jos dažnai klausia – reikia valgyti sriubos ar kaip tik vengti. „Aš visada užduodu vieną klausimą – kuo skiriasi troškinys nuo sriubos? Atsakymas paprastas – tiesiog vandens kiekiu, o juk niekas neklausia, ar galima valgyti troškinį, tad drąsiai valgykite sriubas. Sriubas ir troškinius galite gardinti įvairiais prieskoniais, kuriuose gausu antioksidantų, pavyzdžiui, aštrūs prieskoniai dar ir greitina medžiagų apykaitą. Tačiau jeigu patiekale daug riebalų, aštrūs prieskoniai tikrai nepadės (juokiasi). Vakare aitrių prieskonių geriau privengti, tačiau dieną jie puikiai tonizuoja ir suteikia energijos, gaudo bakterijas ir virusus, stiprina organizmą.

Visgi yra pačių įvairiausių niuansų, tad reikėtų išskirti trintas sriubas. Jeigu žmogus užsiima ištvermės sportu, jam reikia priaugti svorio, jo fizinis aktyvumas yra didelis, tokiu atveju trinta sriuba yra gerai ir tinka. Jeigu žmogus juda mažai, dirba sėdimą darbą, tokiu atveju trintos sriubos mums nusėda ant šlaunų, klubų, tačiau tikrai ne ten, kur reikia. Tas pats galioja ir pervirtoms daržovėms.“

Bulvėms – žalia šviesa

„Sveika mityba yra apipinta mitais, pavyzdžiui, vienas jų toks, kad sveiką maistą reikia ruošti ilgai ir kad sveika mityba yra labai brangi. Tačiau noriu sugriauti tokį mąstymą. Štai rauginti kopūstai ir bulvės, išvirtos su lupena (verdant svarbu įdėti druskos), yra nuostabus ir sveikas pasirinkimas. Kam dar norisi, galima pašlakstyti šį patiekalą šalto spaudimo saulėgrąžų ar linų sėmenų aliejumi, paskaninti svogūnu, poru. Bulvės su silkute – geras pasninko valgis.

Tiesa, silkę reikėtų rinktis atidžiai. Geriausia rinktis su galva, kad akys būtų skaidrios, kad ji būtų stangri. Siūlyčiau išmėginti Matjes silkę, kuri yra skanesnė, turinti daugiau naudingųjų medžiagų, omega-3 riebalų rūgščių. Jeigu renkatės tarp silkės ir lašišos, mano nuomone, silkė tikrai geriau už augintas lašišas“, – teigia specialistė.

Dažniausios mitybos klaidos šaltuoju sezonu

„Esu griežtai prieš draudimus, svarbiausia išlaikyti saiką – kiek, kada ir kaip dažnai. Dažniausios klaidos – menkas šviežių daržovių vartojimas. Žmonės dažnai galvoja, kad jų galima „pavalgyti į priekį“, tačiau tai netiesa, o vitaminų, mineralų ir antioksidantų mums reikia kiekvieną dieną.

Kitas dalykas – įsivaizduojama, kad jeigu yra šalta, reikia valgyti daugiau arba riebiau. Žinoma, kai vėsu, norisi šilto maisto, ir tai, kaip jau minėjau, puikiai išsprendžia sriuba, kurios galima suvalgyti daugiau, tačiau nesuvartoti daugiau papildomų kilokalorijų.

Tačiau kai kalbama apie įsivaizdavimą, kad anksčiau žmonės visada valgydavo riebiai žiemą, aš noriu pasiūlyti dirbti septynias dienas per savaitę nuo aušros iki sutemų fizinį darbą be jokios laisvos dienos. Tada galima bus valgyti ir spirgučius, ir cepelinus, nes reikės energijos. Bet jeigu jūs sėdite, tada ir maitintis turite atitinkamai.

Tačiau gerųjų riebalų mums tikrai reikia. Vienas iš jų šaltinių – tai ypač tyras alyvuogių aliejus, kuris turi itin daug polifenolių, antivėžinių, su uždegimais kovojančių medžiagų. Galite išmėginti traiškytus linų sėmenis, avokadus, ir nors galime išgirsti daug nuomonių, tačiau sakyčiau, kad natūralus sviestas taip pat geras pasirinkimas.

Taip, tai yra sotieji riebalai, tačiau jų taip pat reikia mūsų organizmui. Riebalas, kuris yra nesugadintas, tai yra nekaitintas, neperdirbtas, yra geras. Svarbu vartoti skirtingus ir nedideliais kiekiais. Svarbiausias dalykas – balansas. Esu už riebalus, tačiau ribotai ir reikia mokėti atsirinkti.

Svarbu išlaikyti balansą, nes jeigu valgysime vieną sveiką produktą ir jo labai daug, jis pradės kenkti. Mityboje yra labai svarbi įvairovė – netgi skirtingų spalvų obuoliai turi skirtingų naudingųjų medžiagų. Siūlyčiau daugiau galvoti ne apie atskirą produktą, bet apie visumą. Dažnai manęs klausia, ar būtent tas produktas padeda sulieknėti ar įveikti kokią nors ligą. Štai žalioji arbata – daugelis moterų žino, kad ji padeda skaidyti riebalus, bet jeigu ja užgersime spurgą ar torto gabaliuką, tai nepadės. Arba cinamonas – jis puikiai reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje, tačiau jeigu juo barstysime bandeles ar manų košę, rezultato nesulauksime. Labai svarbu yra valgyti vertingai, sezoniškai, rinktis kramtomą maistą, valgyti sąmoningai“, – konferencijos metu teigė V.Kurpienė.

Egzotiniai vaisiai – kiek jų vartoti?

Dabar parduotuvėse itin daug egzotiškų vaisių, todėl V.Kurpienė siūlo valgyti sezoniškai. „Išmintinga valgyti egzotinius vaisius yra tada, kai jie atpinga ir jų yra daug. Labai geras lakmuso popierėlis yra maži vaikai, nes jie valgo, valgo mandarinus ir paskui sustoja, kadangi sezono pabaigoje šie vaisiai nebeskanūs, todėl tai įspėjimas ir suaugusiems sustoti.

Svarbiausia viską valgyti su saiku, todėl jeigu perkame kilogramą – tai visai šeimai, o ne vienam asmeniui. Labai svarbu įvairovė, nes kiekvienos spalvos daržovės ar vaisius turi savo naudingąsias medžiagas. Netgi tas pats kopūstas – mėlynas ir žalias skiriasi savo naudingosiomis medžiagomis.“

Sezoniškumo svarba

„Kodėl reikia valgyti sezoniškai? Nes tuo metu mes valgome tokį maistą, kuris mums gali duoti daugiausia naudos. Ko aš mokau visur ir stengiuosi akcentuoti – sezoniškumas duoda daugiausia naudos, ką galime gauti, ir tuomet mes jaučiamės puikiai. Štai, išgeriame kavos, suvalgome saldainį ir tą greitą efektą mes pajaučiame, tačiau jeigu kalbėtume apie ilgą laikotarpį, jeigu tai darome dažnai, rezultatas būna priešingas.

Daržovės ir sezoninis maistas – tai kaupiamasis dalykas ir taip nuolatos maitindamiesi mes turėsime daug daugiau energijos, o dėl to keičiasi ir gyvenimo būdas, ir savijauta. Norisi kažką veikti, užsiimti, o ne sėdėti prie televizoriaus. Be to, teisingai maitinantis dar ir pasikeičia mūsų skonio pojūčiai.

Sezoniškai maitindamiesi mes sutaupome pinigų ir gauname daugiau sveikatos, o jeigu kalbėtume apie žiemą – parduotuvėje reikia lankytis rečiau, kadangi daugelis šakninių daržovių labai ilgai išlieka šviežios“, – teigia specialistė.

Per šventes būkite su šeima, o ne prie nukrauto stalo

Pasak V.Kurpienės, nepersivalgyti prie stalo labai padeda kitoks požiūris. „Kalėdos ir Kūčios – tai laikas su šeima, tačiau kažkodėl mes labai akcentuojame maistą. Anksčiau, senais laikais, maistas buvo labai svarbus – jo trūkdavo, jis būdavo vienodas, paprastas, todėl per šventes šeimininkės pasistengdavo. O šiandien maistas mus supa kiekvieną dieną, todėl daugiau dėmesio reikėtų skirti vienas kitam, pabendrauti, pasidalyti savo mintimis, potyriais, atradimais. Maloni emocija, buvimas su artimaisiais be bėgimo – štai, kas iš tikrųjų yra šventės. Pagalvokime, ką galėtumėte nuveikti, nes sėdėjimas 5–6 valandas prie valgiais nukrauto stalo skatina persivalgymą.

Norite paragauti 12 patiekalų? O kas sakė, kad būtina įsidėti pusę lėkštės? Kiekvieno patiekalo galite paskanauti ir nepersivalgyti, jeigu pasirinksite reikiamą kiekį. Taip nepajusite jokio sunkumo jausmo. Jeigu gaminate patys – stenkitės naudoti mažiau riebalų, nepervirti, neperkepti, nustokite žuvį volioti miltuose ir kepti dideliame riebalų kiekyje.

Turiu pasakyti, kad Kūčių produktai yra labai sveiki – grybai, daržovės, žuvis. O būtent tai ir rekomenduoja dažniau valgyti visi mitybos žinovai. Turime tobulą stalą, tik reikia išlaikyti patiekalų vertę.

Jeigu jau persivalgėte – nustokite tai daryti. Dažniausiai save raminame, kad kitą dieną, nuo Naujųjų metų... Mano patarimas – nustokite persivalgyti ir pradėkite maitintis taip gerai, kaip galite tuo momentu, ir liaukitės atidėlioti.

Kitas dalykas, pradėkite planuoti, ką valgysite, įtraukite šviežių daržovių. Valgymo procesas turi būti sąmoningas, ne prie televizoriaus ar kompiuterio ir išmaniųjų įrenginių. Kramtykite lėtai, pajauskite maisto skonį ir ar kitą rytą dėl to, ką suvalgėte, jausitės geriau, ar jums tai patiks? Aš pati daug metų maitinuosi sveikai, esu numetusi 24 kilogramus, tačiau visada sau užduodu klausimą, ar dėl to, ką suvalgysiu, aš džiaugsiuosi rytoj?“

Pasninko nauda

„Apie pasninką manau labai gerai, nes tokie produktai kaip žuvis, silkė, grūdai, daržovės, pupos, pupelės tinka ne tik pasninkui, bet ir kasdienei mitybai. Pasninkas apskritai puikus būdas peržvelgti savo mitybą. Nemanykite, kad jeigu vietoj mėsos valgote bandelę – tai yra pasninkas. Siūlyčiau pasninko metu būti sąmoningesniems ir pagalvoti, ką galiu duoti kitiems“, – sako V.Kurpienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius