Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengiate angliavandenių? Štai 5 sveiki maisto produktai, kuriuose jų daugiau nei duonos riekėje

Dar visai neseniai angliavandeniai turėjo sudaryti kasdienio mitybos plano pagrindą (pamenate maisto piramidę?). Tada kažkas atsitiko, ir angliavandeniai tapo keiksmažodžiu. Tačiau iš tikrųjų angliavandeniai nėra tokie jau blogi.
Saldžiosios bulvės
Saldžiosios bulvės / „Shutterstock“ nuotr.

Vengti reikia apdorotų angliavandenių, kurie apdorojimo proceso metu praranda daugybę maistinių medžiagų, ir paprastųjų (greitųjų) angliavandenių, kurie tos maistinės vertės niekada ir neturėjo.

Teisingi angliavandeniai suteikia pastovų energijos šaltinį, palaiko tinkamą cukraus kiekį kraujyje bei padeda palaikyti gerą nuotaiką. Viso grūdo kviečių duonos riekėje – tikriausiai manote, kad joje ypač daug angliavandenių – yra 13,6 g angliavandenių. Tačiau šiuose penkiuose sveikuose maisto produktuose angliavandenių yra daug daugiau – štai jums įrodymas, kad nereikia bet kokia kaina vengti angliavandenių.

Avinžirniai

Viename puodelyje šių mažylių yra apie 35 g angliavandenių, o iš jų cukraus – tik 6 g. Taip pat avinžirniuose mažai kilokalorijų (viename puodelyje jų vos 210 kcal), gausu baltymų (11 g) bei ląstelienos (10 g).

Sojų pienas

Tikriausiai net nepagalvojote, kad bet koks pienas gali turėti nemažą angliavandenių kiekį. Tačiau nepamirškite, kad sojų pienas gaunamas iš sojos pupelių, o pupelėse yra gausu kompleksinių (sudėtinių) angliavandenių. Stiklinėje sojų pieno yra 15 g angliavandenių bei 8 g baltymų, 4 g riebalų ir tik 131 kilokalorija.

Obuoliai

Norite tikėkite, norite ne, tačiau viename dideliame obuolyje yra 27 g angliavandenių. Jame taip pat yra apie 5 g sotumo jausmą suteikiančios ląstelienos, 114 kcal ir 1,5 g riebalų.

Razinos

Saldžios ir lengvai kramtomos – vos ketvirtyje stiklinės razinų yra 33 g angliavandenių, o tai daugiau nei dvigubai, kiek yra duonos riekėje! Tačiau nėra jokio reikalo atsisakyti razinų: tai vis tiek yra geras pasirinkimas, kadangi ketvirtyje stiklinės yra 123 kcal, 1,5 g ląstelienos ir 309 mg kalio.

Vida Press nuotr./Razinos
Vida Press nuotr./Razinos

Saldžiosios bulvės (batatai)

Paprastose bulvėse yra gausu krakmolingųjų angliavandenių. Tačiau vidutinio dydžio oranžinė šio šakniavaisio versija turi 24 g angliavandenių, 105 kcal ir padorų vitamino A ir kalio kiekį. Dėl natūralaus saldumo tai yra puikus užkandis; galite išsivirti ją visą, arba susipjaustyti lazdelėmis ir pasigaminti „fri batatą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius