Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vienas pokytis mityboje padės sudeginti daugiau riebalų

Jeigu norite numesti svorio, atsikratyti riebalų ir geriau jaustis, išmėginkite tam tikrą maitinimosi būdą.
Skrebučiai su avokadu ir kiaušiniu
Skrebučiai su avokadu ir kiaušiniu / 123RF.com nuotr.

Greičiausiai jau ne kartą girdėjote apie protarpinį badavimą, kurį išbandžiusieji giriasi puikiais rezultatais ir savijauta. Tačiau šį kartą kalbėsime apie kitą maitinimosi būdą, kuris yra tam tikra protarpinio badavimo forma ir yra vadinamas „laiko apribotas maitinimasis“ (angl. time-restricted feeding), rašoma rd.com.

Protarpinio badavimo (pasninkavimo) schema yra ta, kad daromos tam tikros pertraukos tarp maitinimųsi, šiuo atveju, pavyzdžiui, valgoma nuo 11 iki 19 val., o kitu metu badaujama (nevalgyti reikėtų 16 valandų).

Journal of Nutritional Science publikuotame tyrime siūlomas kitas ne toks ekstremalus maitinimosi būdas, turintis ne ką mažiau naudos nei protarpinis badavimas. Surėjaus universiteto mokslininkai 16 savanorių padalino į dvi grupes.

  • Viena grupė pusryčius valgė 90 minučių vėliau nei įprastai, o pietus – 90 minučių anksčiau nei įprastai. Jų maitinimosi „langas“ sutrumpėjo trimis valandomis.
  • Kita grupė pusryčius ir pietus valgė įprastomis valandomis.

Abi grupės valgė savo pačių pasirinktą maistą savo namuose. Šis tyrimas nebuvo atliekamas laboratorijoje, kur reikėtų laikytis griežtų sąlygų. Mokslininkai periodiškai tyrė dalyvių kraują, cukraus kiekį kraujyje, cholesterolio lygį. Dalyviai taip pat kruopščiai pildė valgymo dienoraštį, o tyrimo pabaigoje atsakė į jiems užduotus klausimus.

Koks rezultatas? Po dešimties savaičių pirmoji grupė numetė dvigubai daugiau kūno riebalų nei antroji grupė, kuri valgė įprastomis valandomis. Mokslininkai, ištyrę mitybą fiksavusius užrašus, pamatė, kad pirmoji grupė valgė tiesiog mažiau.

57 proc. pirmos grupės dalyvių, pasirinkusių laiko apribotą maitinimąsi, teigė, kad valgė mažiau, jų apetitas buvo menkesnis, todėl nesinorėjo valgyti, tam buvo mažiau galimybių, jie atsisakė naktinio užkandžiavimo.

Ir nors šis tyrimas negali įtikinamai susieti tokio pobūdžio maitinimosi ir riebalų sumažėjimo ryšio, tačiau atskleidžia, kad laikas maitinantis yra svarbus ir turi savų privalumų. Daugiau rezultatų galėtų pateikti tyrimai, atlikti didesnėse grupėse remiantis amžiaus, būklės ir kitais kriterijais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius