Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viskas apie vandenį: kada gerti valgant ir kiek jo išgerti per dieną?

Vanduo mums reikalingas ir to niekas neužginčys. Tačiau čia svarbu pabrėžti ir tai, kad kalbame apie gryną vandenį, o ne kavą, arbatą ar sultis. Tad kiek to grynojo vandens rekomenduojama išgerti per dieną ir kada sveikiausia jį gerti valgant – prieš maistą ar pavalgius?
Moteris geria vandenį
Moteris geria vandenį / Fotolia nuotr.

Kiek vandens išgerti per dieną?

„Dažnai girdime rekomendacijas, kad per dieną turėtume išgerti 1,5–2 litrus vandens, bet iš tiesų nemėgstu laikytis įsitvėręs tų nustatymų“, – sako „Lieknėjimo ir sveikatingumo centro“ sveikos mitybos ir gyvensenos konsultantas Tomas Lenart.

Pasak jo, žmogui, kuris sveria 50 kg, ir tam, kuris sveria 150 kg, išgeriamo vandens kiekis per dieną tikrai skirsis. Vasarą, kai karšta, dirbame lauke ir pan., mūsų išgeriamo vandens kiekis gali būti 3 ar 4 litrai, o žiemą, kai šalta, mažiau judame ir pan., litrais gerti vandenį, pasak pašnekovo, nelabai yra prasmės.

„Žmogui, visą dieną dirbančiam prie kompiuterio, reikalingas vienas kiekis vandens, intensyviai sportuojančiam – kitas. Tačiau yra keletas požymių, kurie mums gali pasufleruoti, kiek to vandens vis dėlto reikėtų išgerti, tiksliau – kada mums jo trūksta“, – sako sveikos mitybos konsultantas.

Nemalšinkite troškulio užkandžiais

Pats ryškiausias požymis yra troškulys. Tačiau, T.Lenart teigimu, labai esame įpratę jį ignoruoti ir dažniausiai troškulį malšiname įvairiais užkandžiais.

„Ar pažįstamas jausmas, kai pavalgote pusryčius ar pietus, praeina šiek tiek laiko ir pradeda jausti energijos stygių, apima silpnumas, negalite susikaupti darbui? Tiesa, kalorijų jums tikrai netrūksta, nes pavalgėte, o ir svarstyklės rodo, kad jų tikrai netrūksta. Taigi tada pamanote, kad reikia ką nors užkąsti. Energijos organizmui netrūksta, tačiau apėmęs jausmas, kad kažko trūksta. Ir tas kažkas dažniausiai yra vanduo.

Kai mūsų organizmui pradeda trūkti vandens, tirštėja kraujas, lėtėja deguonies ir maisto medžiagų perneša, mūsų organizmo energijos gamybos procesai krinta žemyn – atitinkamai ir jaučiamės.

Vienas pagrindinių įpročių, kurį visiems siūlyčiau išsiugdyti: jei žinote, kad dar nesate išalkęs, dar ne laikas valgyti, bet jau kažko norisi, pirmiausia reikėtų išgerti vandens.

Vienas pagrindinių įpročių, kurį visiems siūlyčiau išsiugdyti: jei žinote, kad dar nesate išalkęs, dar ne laikas valgyti, bet jau kažko norisi, pirmiausia reikėtų išgerti vandens.

Jei nenorite vandens, išgerkite silpnos žolelių arbatos, vandens su citrina, šilto ar šalto – beveik nėra jokio skirtumo. Jei nenorite vandens, galite suvalgyti vandeningų vaisių ar daržovių – pavyzdžiui, morką, obuolį ir pan.“, – pataria sveikos gyvensenos konsultantas.

Gerti vandenį pavalgius ar prieš maistą?

Pasak T.Lenart, šiuo klausimu – gerti vandenį prieš maistą, valgant ar pavalgius – vyksta nuolatinis karas, net gydytojai tarpusavyje nesutaria.

Pašnekovo teigimu, teisūs ir tie, ir tie, ir atsakymas, pasak jo, čia yra labai paprastas – viskas priklauso nuo to, ką valgome.

„Jei privalgėme baltyminio maisto – žuvies, mėsos, kiaušinių, geriau daug vandens ant viršaus nepilti. Tam yra labai paprasta priežastis: kadangi skrandis yra padengtas gleivine, kuri apsaugo nuo rūgščių, vandens jis praktiškai neabsorbuoja. Lygiai taip pat yra, jei privalgėme mėsos, skrandis pagamino 200 g skrandžio sulčių, o mes ant viršaus dar užpylėme puslitrį kompoto. Kas įvyko? Praskiedėme skrandžio sultis ir suvirškinti mėsą tapo kur kas sunkiau“, – aiškina specialistas.

Ruošiantis valgyti baltyminį maistą, vandenį rekomenduojama išgerti likus 15–20 minučių iki valgio.

Taigi ruošiantis valgyti baltyminį maistą – rimtesnius pietus, kaip sako pašnekovas, vandenį rekomenduojama išgerti prieš maistą, geriausia – likus 15–20 minučių iki valgio.

„Tada vanduo patenka į skrandį, jo virškinti nereikia, jis iškeliauja, pavalgome ir puikiai jaučiamės“, – teigia T.Lenart.

Tačiau, jei pavalgius mėsos, žuvies, kiaušinių mus troškina, norisi atsigerti, tikrai galima tai padaryti, sako sveikos mitybos konsultantas. Tik pabrėžia, kad tai turėtų būti keletas gurkšnių, pusė stiklinės, bet ne litrai.

„Kitas dalykas – jei valgome angliavandeninį maistą (košės, duona, makaronai, bulvės, kokie nors saldumynai), ant jų vandenį galime pilti gana ramia sąžine. Priežastis ta, kad angliavandeninis maistas daugiausia virškinamas plonajame žarnyne, kuriame vanduo yra gana lengvai absorbuojamas ir maisto virškinimui, skaidymui iš esmės problemų nesukelia, – sako pašnekovas ir priduria, kad toks derinys svorį metantiems žmonėms turi ir šiokį tokį privalumą:

– Jei mūsų tikslas yra sumažinti savo svorį, suvartoti mažiau kalorijų, tai kuo daugiau tokį maistą užpilsime vandeniu, tuo greičiau užpildysime skrandį ir iš dalies suvartosime mažiau kalorijų.“

Daugiau naudingų patarimų:

VIDEO: Mitybos ir sporto specialistai patarė, kaip sveikai lieknėti, kad kilogramai negrįžtų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius