-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 13

Agronomas pataria: kaip teisingai skinti ir laikyti obuolius, kad per žiemą išliktų sultingi?

Obuolių šiais metais vasara tikrai nepašykštėjo, todėl jau prasideda intensyvus šių vaisių skynimas ir ruošimas žiemai. Nuo ko pradėti ir ką reikia žinoti? Apie tai kalbamės su agronomu Tautvydu Gursku.
Tautvydas Gurskas
Tautvydas Gurskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Obuolius skinti reikia visu delnu ir skinant juos pasukti, kad lengviau nusiraškytų. Kai skiname su delnu, mes vaisių neįspaudžiame pirštais, todėl apsaugome nuo puvimo. Su delnu nuskintas obuolys gali keliauti į vėsias patalpas.

Yra dvi fazės – viena skynimo fazė, o kita – vartojimo fazė. Kai kurių obuolių veislėse tai sutampa, pavyzdžiui, vasarinius ir rudeninius galime iškart skinti ir iškart valgyti. O žieminių veislių skynimo fazė nuo vartojimo fazės gali skirtis ir savaite, ir ištisais mėnesiais. Yra tokių veislių, kurias valgome tik sausio ar vasario mėnesiais“, – sako T.Gurskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tautvydas Gurskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tautvydas Gurskas

Kada galima skinti

„Vienas iš požymių, kad metas skinti obuolius, obuoliai turi lengvai nusikabinti nuo medžio – truputį pasukome ir obuolys atitrūksta. Kitas būdas sužinoti – perlaužti obuolį ir atkreipti dėmesį į sėklytes, kurios jau turi pradėti ruduoti.

Labai svarbu skinant ir dedant obuolius į dėžes jų nesudaužyti ir atvėsinti. Geriausia skinti ryte, saulėtu ar sausu oru – svarbu, kad obuoliai nebūtų šlapi“, – pataria agronomas.

Jis pabrėžia, kad jeigu skinant obuolio kotelis išsitraukia, toks obuolys netinka ilgam saugojimui, jį reikėtų suvartoti kuo greičiau, kadangi be kotelio vaisius greitai supus.

„Jokiu būdu nepurtykite obelų, kadangi obuoliai krisdami susižaloja, paruduoja, pradeda pūti. Nupurtyti obuoliai tinka tik sultims, džemams, sūriams ir kitokiam perdirbimui“, – sako T.Gurskas.

Kaip laikyti

Specialistas sako, kad reikia tik nuskynus per porą valandų obuolius sunešti į vėsią vietą, pavyzdžiui, rūsį. Geriausia laikyti 2–3 °C temperatūroje atsižvelgiant į veislę. Oro santykinė drėgmė turėtų būti apie 90–95 proc., tačiau neperžengti 99 proc., kadangi tokiu atveju ant obuolių susidaro rasos taškas, ir gali įsimesti puvinys.

Jeigu rūsyje sunku palaikyti tokią temperatūrą arba drėgmę, galite įnešti šlapių durpių, sniego ir pan.

Laikymo metu obuoliai pasidengia tarsi vaško sluoksniu ir tai, pasak agronomo, yra labai gerai.

„Tai yra apsauga, vaisiai iš savęs neišgarina tiek drėgmės. Priklausomai nuo veislės, obuolys kas mėnesį praranda 1,2–1,5 proc. drėgmės. Tad kuo ilgiau laikome, tuo drėgmė labiau garuoja, o kaip pasidengia vaško plėvele, tuomet šis procesas sustabdomas“, – teigia T.Gurskas.

Vaisius geriausia sandėliuoti medinėse arba plastikinėse orui laidžiose dėžėse. Dėžėse reikia laikyti tos pačios veislės obuolius, jų nesumaišyti, kadangi skirtingų veislių obuoliai skirtingu metu prinoksta ir yra tinkami vartojimui.

„Nesirinkite kartoninių dėžių, kadangi jos gali pradėti drėkti, o dėl to įsimes bakterijos, puvinys. Obuolius geriausia laikyti vienu sluoksniu“, – sako specialistas.

Dar daugiau patarimų – vaizdo įraše:

VIDEO: Agronomas: taisyklingai skinami ir sandėliuojami obuoliai džiugins iki pavasario

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius