-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 07 26

L.Liubertaitė apie agurkų negalavimus: kodėl nesimezga vaisiai ir gelsta lapai

Šiais metais daržininkų grupėse verda tikros aistros – šaltas pavasaris ir permaininga vasara atsiliepia taip laukiamam derliui. Kenčia ne tik pomidorai, bet ir agurkai. Vis dažniau diskutuojama, kad vos užsimezgę vaisiai nukrenta, o lapai – gelsta.
Agurkai
Agurkai / 123RF.com nuotr.

Kaip tinkamai pasirūpinti agurkais ir sulaukti norimo derliaus? Ką reikėtų žinoti apie jų priežiūrą ir laistymą? Tinklaraštininkė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė pastebi, kad agurkams pirmiausia reikia daugiau drėgmės, o jos trūkumas atsiliepia ir derliui, ir skoniui.

Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė

Kodėl agurkai kartūs ir ką žinoti apie laistymą

„Įvairius agurkų negalavimus lemia netinkamos auginimo sąlygos. Šios daržovės turi labai daug vandens, todėl natūralu, kad be pastovaus ir gausaus laistymo neturėsime norimo derliaus. Agurkams būtina drėgmė ir tuo jie skiriasi nuo pomidorų, kadangi pastaruosius reikia laistyti rečiau ir jiems patinka sausesnis oras. Būtent dėl šios priežasties patariama agurkus ir pomidorus auginti atskirai arba vieną iš šių kultūrų sodinti lauke“, – sako Lina.

Ką reikia žinoti apie laistymą? Agurkams patinka dažnas laistymas ir visiškai normalu vienam agurko daigui skirti pusę ar net visą kibirą vandens – reikia atsižvelgti į lauke esančią oro situaciją.

123RF.com nuotr./Agurkai
123RF.com nuotr./Agurkai

Kodėl agurkai apkarsta? Viena iš priežasčių, pasak Linos, yra nepakankamas laistymas, todėl ji pataria negailėti vandens – ypač karštomis dienomis – tada ji laistyti pataria kasdien. Tačiau persistengti nereikia, nes neigiamą įtaką derliui padarys ne tik nepakankamas laistymas, bet ir perlaistymas. „Jeigu vandens agurkams yra per daug, laistote juos trumpai ir stipriai, agurkų šaknys pradeda pūti, stiebai silpnėja, o lapai gelsta. Natūralu, kad derliaus nesulauksite“, – sako Lina.

Perlaistymo atveju ji pataria stabtelėti, išvėdinti šiltnamį ir suretinti laistymą. Auginamiems lauke agurkams, kurie neturi priedangos, liūtys gali turėti neigiamos įtakos ir jie taip pat pradės rodyti perlaistymo ženklus.

„Jeigu laistome nepakankamai, pamatysime, kad užsimezgę maži agurkėliai krenta, patys agurkai gali būti ne tokie traškūs ir net apkarsti. Jeigu matote, kad agurkai apkarsta, pradėkite juos laistyti daugiau. Skirtingos agurkų veislės skirtingai reaguoja į vandens trūkumą, tad vienos linkusios apkarsti labiau, o kitos mažiau“, – sako Lina.

Vėdinimo ypatumai gali nulemti žiedų kritimą

Lina sako, kad svarbu užtikrinti gerą vėdinimą, jeigu agurkus auginate šiltnamyje. „Kartais žmonės, norėdami kuo daugiau derliaus, agurkus susodina labai tankiai. Kai jie užsiaugina plačius lapus, šiltnamyje pasidaro tikros džiunglės ir tai nėra tik estetinė problema – dėl to kur kas prasčiau cirkuliuoja oras ir susidaro puikios sąlygos plisti kenkėjams ir ligoms. Verta žinoti, kad nepakankamas vėdinimas sukelia ir daugiau problemų, pavyzdžiui, gali pradėti kristi žiedai ir ką tik užmegzti vaisiai“, – sako Lina.

Agurkai turi vadinamuosius vyriškus ir moteriškus žiedus. Vyriškas žiedas yra skirtas apdulkinimui ir vaisiaus neveda - jis nužydėjęs nukrenta. Tik moteriški žiedai užaugina vaisius.

„Jeigu sąlygos nepalankios, per tankiai susodinta, dideli temperatūrų skirtumai, gali būti, kad agurkai daugiau užmegs vyriškų nei moteriškų žiedų, todėl derlius bus mažesnis. Yra ir dar vienas niuansas – jeigu agurkai labai derlingi, ypač naujosios hibridinės veislės, jos gali pareikalauti daugiau maistinių medžiagų, kadangi augalui reikia išmaitinti auginamus vaisius. Dėl trąšų trūkumo gali kristi žiedai arba augalas gali megzti tuščius žiedus“, – sako Lina.

Ji mini, kad bėdų gali pridaryti ir pertręšimas, kai agurkai būna pertręšti vienos rūšies trąšomis. „Jeigu tręšiama organinės kilmės trąšomis, t. y., įvairiais žolių raugais, yra sunkiau apskaičiuoti kiekį ir kiek tų maistingų medžiagų gauna augalas“, – sako Lina, pridurdama, kad paprasčiau su tomis trąšomis, kur nurodyta, kiek jų reikia konkrečiam augalui.

Įvairiuose žolių rauguose daugiausiai yra azoto, todėl tręšdami tik tokiomis naminėmis trąšomis, augalo neaprūpiname kitomis reikalingomis medžiagomis. Labai svarbu subalansuoti maisto medžiagų santykį, be to, disbalansas atsispindi ir agurkų lapuose bei gali paveikti jų išvaizdą ir spalvą.

Fotolia nuotr./Agurkai
Fotolia nuotr./Agurkai

Tad Lina siūlo atkreipti dėmesį į temperatūrų skirtumą, vėdinimą, drėgmės režimą, kadangi būtent šių dalykų trikdžiai labiausiai paveikia agurkus bei jų derlių. Ir dar vienas dalykas: „Norint turėtų gerą agurkų derlių, juos reikia skinti dažnai. Jeigu agurkai pamirštami ir perauga, taip mes pristabdome agurkų augimą, o štai skindami skatiname naujų mezgimą. Todėl net ir išvykę atostogų galite paprašyti artimųjų ar kaimynų, kad nuskintų agurkus. Na, o jeigu agurkai peraugo, galite tokius supjaustyti griežinėliais ir panaudoti konservavimui – receptų rasite tikrai daug, kurie tiks bet kuriai veislei.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius