Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 09 16

Rima visus sodybos medelius išaugino kasmet į žemę kaišiodama po šimtą šakelių

Rima ir Antanas Sasnauskai savo sodybą, esančią nepaprastai gražioje vietoje, ant Nemuno kranto Brūžės kaime (Kauno r.), puoselėja jau 25 metus. Antanas joje ir užaugo, tai jo tėviškė. Žemė čia skurdi, todėl viskas, kas padaryta, pareikalavo nemažai šeimininkų pastangų. Nepaisant to, net ir dabar, kai Rimai – 73-eji, o Antanui – 79-eji, jie tvarko aplinką patys – per visą gyvenimą nė karto neprašė pagalbos iš šalies.
Mano kiemas. Sasnauskų puoselėjama sodyba
Mano kiemas. Sausnauskų puoselėjama sodyba / Asmeninio albumo nuotr.

Pasak R.Sasnauskienės, sodybos aplinka kasmet keičiasi. Kai kuriuos pokyčius kuria patys šeimininkai, sodindami naujus dekoratyvinius daugiamečius augalus ir gėles. Kitus pokyčius formuoja laikas, paūgėję augalai, kuriuos jie su meile puoselėja, įdėdami daug darbo jų priežiūrai nederlingoje žemėje. Juolab kad ir sodybos teritorija yra didelė – 76 arai.

Kadangi šioje vietovėje vyrauja smėlynai, moteris yra pasodinusi daug tujų, pušelių, kadagių. Visi sodybos medeliai išaugę iš šakelių – apie penkerius metus ji kasmet jas kaišiodavo į žemę. Daugybę šakelių teko išmesti, tačiau dalis jų prigijo. Sodinant visus kitus augalus ir gėles, prieš tai tekdavo atsivežti derlingesnės žemės.

Tiesa, šeimininkai čia gyvena tik šiltuoju metų laiku. Mat anksčiau buvo prastas kelias ir žiemą prie sodybos tiesiog nebūdavo įmanoma privažiuoti, o šiuo metu abu sutuoktiniai turi sveikatos problemų, tad žiemoja mieste. Vis dėlto aplinką iki šiol jie tvarko patys, be niekieno pagalbos.

„Man labai patinka įvairovė, todėl turime įvairiausių augalų, pradedant pušelėmis, baigiant liepomis. Dvylikos liepų alėją vyras pasodino prie kelio, kad mums nedulkėtų. Visus krūmus ir medelius kerpame patys, kad gražiai atrodytų. Savo laiku labai mėgau braižybą, todėl viskas susodinta tvarkingomis eilėmis, labai daug simetrijos.

Iš viso turime apie kelis šimtus augalų, vien tujų – pusantro šimto, labai daug gėlynų. Ten, kur auga spygliuočiai, gėlių neįkiši, medžių šaknys neleidžia, bet kitur vyras yra privežęs akmenų, turime jų įvairiausio dydžio apie tūkstantį, iš jų esu suformavusi gėlynus.

Kasmet gėlės šiek tiek keičiasi. Pavyzdžiui, šiemet panorau sodinti hortenzijas. Tik pastaraisiais metais, kai gydytojai uždraudė lankstytis, labiau pereinu prie daugiamečių augalų.

Štai pavasarį žydi daug tulpių, per Antanines – jurginai. Bet yra likę ir vasarinių – fuksijas kiekvieną rudenį iškasame, sudedame į rūsį, o pavasarį vėl sodiname. Rožynas šiemet iššalo, nusprendžiau daugiau nesodinti, nes rožės reikalauja labai daug priežiūros“, – vardijo pašnekovė.

Taigi atskirose sodybos salelėse galima pasijusti ir tarsi botanikos sode, ir beveik natūralioje gamtoje, juolab kad Antano tėčio akmenimis grįsti laiptai veda iki pat Nemuno. Ten pat ir ugniavietė – tradicinė Joninių šventimo vieta.


Konkursą „Мano kiemas“ remia japoniškų profesionalių įrankių ir sodo technikos gamintojas „Мakita“.

Visi konkurso dalyviai turi galimybę laimėti 500 eurų vertės Makita“ kelioninį akumuliatorinį kompresorinį maisto šaldytuvą, kuris šaldo iki -18 °C arba šildo iki +60 °C, nepriklausomai nuo išorės temperatūros! Šaldytuvas veikia iš trijų energijos šaltinių: nuo 18V akumuliatoriaus, AC arba DC srovės.

5 dalyviai bus apdovanoti prizais – „Makita“ termosais ir akiniais.

Apie konkurso sąlygas skaitykite ČIA.

„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas
„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas

Visus negalinčius atsispirti įvairioms apželdinimo idėjoms, besidomintiems dailaus kraštovaizdžio kūrimu ar tiesiog norintiems pasidalinti savo sukurtos, akį traukiančios aplinkos idėjomis, kviečiame dalyvauti konkurse „Мano kiemas“. Konkurso taisyklės: 1. Pildykite anketą prisegdami savo kiemo, sodybos nuotraukas ar vaizdo įrašus. 2. Aprašykite, per kiek laiko sukūrėte savo kiemo aplinką, kaip puoselėjate savo sodybą, sodą, gėlyną, bei kuriame mieste ar rajone tas sukurtas grožis yra. 3. Būtinai parašykite savo vardą, pavardę, telefono nr., kad galėtume su jumis susisiekti.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius