-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

I.Zasimauskaitės patarimas poroms: „Labai svarbu išmokti įvardyti savo emocijas, o ne bėgti nuo jų“

„Norint puoselėti darnius santykius, svarbiausia – atvirai kalbėtis“, – įsitikinusi dainininkė Lietuvos „Eurovizijos“ atstovė Ieva Zasimauskaitė. Pasak jos, tik bendravimas, gebėjimas įsiklausyti į kito žmogaus jausmus, norus, padeda stiprinti ryšį su juo. Kaip ir laikas drauge. Ypač – poroje.
Ieva Zasimauskaitė ir Marius Kiltinavičius
Ieva Zasimauskaitė ir Marius Kiltinavičius / Vyto Nevieros nuotr.

Kartu su vyru Mariumi Kiltinavičiumi Ieva visai neseniai ėmėsi naujo projekto: nusprendė išmėginti 365 dienas truksiantį santykių „žaidimą“, kurio tikslas – įrodyti vienas kitam, jog karšti ginčai – bejėgiai prieš tikrus jausmus, kad net dėl tam tikrų priežasčių ėmusius griūti santykius galima sėkmingai atkurti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ieva Zasimauskaitė kasdien 2 valandas kartoja mantrą: „Be jos nebūčiau „Eurovizijos“ scenoje“

Kartu su Mariumi ji – jau 9-erius metus. Per juos, kaip ir kiekvienoje šeimoje, buvo barnių, akimirkų, kai atrodė, kad nepavyks susitaikyti, rasti bendrą kompromisą. Tačiau viskas esą priklauso nuo požiūrio – kai abu partneriai nori stengtis vienas dėl kito, viskas įmanoma.

Justina Rau Photography ir asmeninio albumo nuotr./Ieva Zasimauskaitė, Marius Kiltinavičius
Justina Rau Photography ir asmeninio albumo nuotr./Ieva Zasimauskaitė, Marius Kiltinavičius

Būtent gerus santykius su brangiais žmonėmis Ieva vadina vienu svarbiausių gyvenimo prioritetų. Todėl kad ir kas benutiktų, ji visuomet stengiasi atrasti laiko pokalbiams. Su vyru, su šeima, su draugais, su artimaisiais – tai jos emocinės sveikatos pagrindas.

„Nuoširdūs pokalbiai santykiuose yra labai svarbūs. Mes dažnai manome, kad žinome, ką kitas žmogus mąsto, kaip jis jaučiasi, kaip jis ketina elgtis tam tikrose situacijose, tačiau būna, kad lemiamu metu mus jo sprendimas nustebina kaip žaibas iš giedro dangaus. Ir tuomet suprantame – trūko įsiklausymo, išklausymo, tiesiog – tikro bendravimo“, – 15min pasakojo Ieva.

Pasak jos, tokiais atvejais kartais tenka atsidurti ir kito kailyje – pasijausti neišklausytam, nesuprastam. O jei tai kartojasi ne kartą, galiausiai žmogus užsiblokuoja, apskritai nebenori kalbėtis, įsisuka į užburtą karuselę.

„Bandau tiek sau, tiek savo brangiems žmonėms pasakyti atvirai, kaip jaučiuosi. Jei jaučiuosi nesuprasta – tą ir pasakau, jei neišklausyta – pasakau, kad pasijaučiau atstumta, todėl net nebenoriu kalbėtis. Labai svarbu išmokti įvardyti savo emocijas, ne bėgti nuo jų, o išsakyti – juk niekas negimėme gebėdami skaityti kito mintis“, – svarstė žinoma atlikėja.

Asmeninio archyvo nuotr./Ieva Zasimauskaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Ieva Zasimauskaitė

Šią praktiką ji vis dažniau ėmė taikyti ir pokalbiuose su Mariumi. Tuomet esą vyrą pamatė kitomis akimis. „Man atrodė, kad jį pažįstu, kad žinau, ką jis galvoja, ko nori. Tačiau tik tuomet, kai ėmėme iš tikrųjų kalbėtis, supratau, kiek daug dalykų aš apie jį nežinojau, kiek jis daug apie mane nežinojo“, – sakė Ieva.

Dainininkė pripažįsta, su Mariumi jie taip pat buvo susidūrę su santykių problemomis, ne vienerius metus bandė jas spręsti. Šiame kelyje porai itin padėjo bendri interesai, meditacija, vegetarinė mityba, suformavusi platesnį požiūrį į supančią aplinką, santykius apskritai.

„Moters ir vyro psichologija, gyvenimo supratimas, labai skiriasi, tą reikia suprasti ir negalima dalykų vertinti tik per savo prizmę. Jei abu partneriai poroje į santykius nuo pat draugystės pradžios yra linkę investuoti – viskas bus gerai. Nes meilė... anksčiau ar vėliau ji išgaruoja. Ir tuomet lieka tai, prieš ką draugystės pradžioje buvome užsidėję rožinius akinius. Tada sakome: „Tu pasikeitei“, nors iš tikrųjų mes patys tiesiog pamatėme tai, ko anksčiau nepastebėjome“, – svarstė Ieva.

Dėl šios priežasties ji ragina poras nebijoti apie savo lūkesčius, vertybes atvirai kalbėtis dar santykių pradžioje – tokiu atveju esą pavyks išvengti bereikalingų nesusipratimų.

„Reikia išmokti nuoširdžiai ir atvirai kalbėtis apie savo norus. Būna, kad žmonės po daugelio santuokos metų staiga supranta, kad, pavyzdžiui, vienas visą gyvenimą svajojo apie vaikus, o kitas jų niekada nenorėjo. Ir ką tada daryti? Kuriam nusileisti? Tokius dalykus geriausia aptarti kuo anksčiau. Nereikia bijoti pamatyti, kad realybė kartais – kiek kitokia, nei mes norime matyti. Kompromisų ieškojimas grūdina porą“, – patarė pašnekovė.

„Lipton“ nuotr./Ieva Zasimauskaitė
„Lipton“ nuotr./Ieva Zasimauskaitė

Todėl siekdama išvengti nesusikalbėjimo ji su vyru sugalvojo savus, nuoširdiems pokalbiams skirtus, ritualus – savo kalendoriuose abu turi pasižymėję laiką, kurį skiria tik vienas kitam, be jokių papildomų trukdžių.

„Man labai svarbu, kad su Mariumi turėtume laiko pabūti tik dviese. Anksčiau būdavo, kad leisdavome laiką kartu su draugais ir jis sakydavo – juk dalyvavome abu, tai, vadinasi, kartu buvome visą dieną. Tačiau būti dviese nėra tas pats. Tokiais atvejais tiek kiti žmonės, tiek telefonai, kompiuteris – visa tai yra papildomi trukdžiai“, – sakė Ieva.

Pasak jos, laikas, praleistas skiriant visą savo dėmesį kitam žmogui, atsiperka su kaupu, tai kuria vidinio artumo jausmą.

Tačiau lygiai taip, kaip porai svarbus laikas dviese, lygiai taip moteriai reikia pabūti moterų kompanijoje, vyrui – vyrų. „Tik moterys gali suprasti moteris, o vyrai – vyrus, todėl labai vertinu laiką su draugėmis. Kaip ir vertinu laiką, kai Marius nori skirti savo draugams. Tai padeda augti mums, kaip asmenybėms, suprasti save geriau kaip moterį ar vyrą“, – svarstė Ieva.

Tarp savų ritualų ji turi ir dar vieną – laiką tik sau. Kaip pati juokiasi, į dienotvarkę kartais net įsirašo „pasimatymas su savimi“. Tuomet visą dėmesį skiria tam, ko iš tiesų nori, pabūna su savo mintimis.

„Meditacija man padėjo suprasti, kad jei nuolat bėgsi, jei gyvensi dėl kitų, anksčiau ar vėliau vis tiek sprogsi, dar blogiau – susirgsi depresija. Todėl kartais verta tiesiog veikti tai, ką norisi, net jei tai būtų tingus pagulėjimas lovoje.

Mano šeimoje šeštadieniai anksčiau būdavo tvarkymosi diena. Tačiau buvo tokių šeštadienių, kai aš jaučiausi pavargusi, nepailsėjusi, serganti – juk tada mažiausiai norisi gyventi pagal grafiką!

Dabar to nebedarau. Ir Marius mane moko įsiklausyti į save – būna, kad net virtuvėje ką nors ruošdamas jis staiga numeta viską ir sako – pavargau, pabaigsiu vėliau. Anksčiau stebėdavausi – juk nebaigė darbo, bet dabar suprantu, kad svarbu klausyti savęs“, – pasakojo pašnekovė.

Harmoningą santykį su savimi, gerus tarpusavio santykius su brangiais žmonėmis ji lygina su laimės jausmu. Tik tuomet, kai gyveni darnoje – esi laimingas, o laimei nebūtinos plačios šypsenos ir garsus juokas, svarbiausia – vidinė ramybė.

Asmeninio archyvo nuotr./Ieva Zasimauskaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Ieva Zasimauskaitė

Straipsnių ciklą apie gerą emocinę bei fizinę sveikatą inicijuoja arbata „Lipton“.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius