-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seksualumo ugdytoja Aurika Valan: ar įmanoma išsaugoti geismą ilgalaikiuose santykiuose ir kaip to pasiekti

Santykiai, kad ir kaip į juos bežiūrėtume, yra darbas, bet jis gali būti labai malonus. Ypač, kai abu žmonės nori būti kartu. Vieną dalyką būtina suvokti, kad be pastangų santykiuose rezultatų nebus. Tik ką daryti, kai pirminis geismas ir aistra užsitraukia dulkėmis, išblėsta, kai atrodo, kad viskas santykiuose tampa nuobodu ir pilka, o libido kardinaliai skiriasi?
Aurika Valan
Aurika Valan / Asmeninio archyvo nuotr.

Apie tai kalbamės su seksualumo ugdytoja Aurika Valan, kuri dalijasi, ką daryti, kad santykiuose geismas neištirptų kaip sniegas pavasarį.

„Kalbant apie geismą, šioje temoje yra labai daug mitų, pavyzdžiui, vienas jų toks, kad aistra turi išsilaikyti savaime, bet lygiai toks pats mitas ir tai, jog geismas būtinai išblės. Reikia suprasti, kad santykiai natūraliai eina per skirtingas fazes.

Asmeninio archyvo nuotr./Aurika Valan
Asmeninio archyvo nuotr./Aurika Valan

Sutikę nuostabią antrąją pusę, mes dažnai taip trokštame patirti gilią meilę, kad santykių pradžioje ignoruojame dalykus, kurie išties mums netinka. Laikinai galime mėgautis saldžia meile ir aistra, bet anksčiau ar vėliau tie nesuderinamumai išlįs paviršiun. Kai pasirodo mūsų „šešėlinės“ pusės, tada prasideda tikrasis santykių darbas. Aš savo klientes mokau kurti emocinį ir seksualinį ryšį visose santykių fazėse kaip santykių pagrindą“, – sako seksualumo ugdytoja.

Kaip išlaikyti tą naujumo jausmą sekse?

Naujumo jausmas išties labai įkvepia ir santykiuose suteikia labai daug aistros. „Tai, kaip žmogus kvepia, liečia, šoka, gali sukelti šiurpuliukus – tai nauja ir gundo, tačiau ilgainiui vis tiek ateina pripratimo jausmas, kuris viską keičia.

Tada gali išlįsti ir kiti jausmai, vaikystės traumos, emocinės žaizdos, nesaugumas, mes pradedame pastebėti tai, į ką anksčiau užmerkdavome akis, o galbūt neišreiškėme, ko norime iš santykių. Visa tai veikia santykius ir prasideda sudėtinga jų fazė – juose atsiranda kitokių spalvų“, – kalba A.Valan.

Didžiausia blogybė, pasak jos, manymas, kad aistra vis tiek šiaip ar taip dings („nes visiems taip būna“) ir dėl to nieko nereikia daryti. „Manome, kad bus gerai taip, kaip yra, ir kaip nors išgyvensime. Tampame tiesiog kambario draugais, sugyventiniais, o ne pora, kurie geidžia vienas kito.

Bet aistra keičiasi ir evoliucionuoja, tai reikia suvokti. Mes galime pradėti eiti kur kas gilesniu keliu, jeigu įdėsime pastangų. Seksualumas apima ne tik kūniškus dalykus. Seksualinis ryšis padeda porai išjudinti ir integruoti emocijas bei įtampas. Taip pat sukuria itin artimą emocinį ir dvasinį ryšį. Tai gali tapti nauja jūsų santykių ašimi“, – sako A.Valan.

Asmeninio archyvo nuotr./Aurika Valan
Asmeninio archyvo nuotr./Aurika Valan

Ji priduria, kad tam, jog seksualinė energija veržtųsi, pirmiausia turi būti švari emocinė erdvė. „Jeigu mūsų širdis užverta, neatsivers ir mūsų yoni (sanksrito kalba „šventa vieta“ – moters lytiniai organai). Žinoma, mes galime seksu užsiimti ir mechaniškai, bet mūsų kūnai vis tiek bus užsivėrę.

Jeigu nešiojamės savyje kartėlį, skaudulius, visa tai nepasislėps už miegamojo durų, o lydės į jį ir bus kartu. Reikia mokytis įveikti bei paleisti tai, kas mus emociškai stabdo“, – sako seksualumo ugdytoja ir pabrėžia, kad joks seksas nebus malonus ir aistringas, jeigu mūsų emocinė erdvė užteršta – užblokuota. Jei kūne negali judėti emocinė energija, netekės ir seksualinė.

Beje, tai labiausiai naudinga moterims, kadangi jų seksualumas ypač susijęs su emocijomis. Dar vienas svarbus niuansas – skleidžiama vyriška ir moteriška energija. Tam, kad atsirastų seksualinė trauka, mums reikia dviejų žmonių, dviejų skirtingų priešingų energijų.

Pasak A.Valan, dažnai nutinka taip, kad poroje abu partneriai būna vyriškoje energijoje. Tai įvyksta, kai abu partneriai nuolat susitelkia į darbą, reikalus, tikslus. Tada seksualumas – neutralizuojamas. Kuo vienas partneris labiau įkūnys moterišką energiją, o kitas – vyrišką, tuo didesnė bus trauka.

Ir tai neturi nieko bendra su mūsų lytimi – mes visi turime tiek moterišką, tiek vyrišką energijas. Todėl patarimas – kiekvienam mokytis įkūnyti savo pirminę energiją, kurioje mes jaučiasi it namie, kad netaptumėte tik gerais draugais, pamiršusiais aistrą ir geismą.

Asmeninio archyvo nuotr./Aurika Valan
Asmeninio archyvo nuotr./Aurika Valan

Kalbėdama apie tai, ką vyrams gali reikšti seksas ir jų libido, ji pastebi, jog vyrai dažnai „eina į seksą, norėdami paleisti stresą“. „Kartais tai tampa vieninteliu būdu, todėl reikėtų ieškoti ir kitų išeičių, kaip susidoroti su stresu ir pykčiu, kad nekiltų seksualinių problemų. Rūpintis kūnu, sveikai maitintis, sportuoti – visa tai labai svarbu.

Moterys moteriškos energijos pasikrauna seserystėje su kitomis moterimis, tačiau lygiai to paties reikia ir vyrams – vyriškos draugijos, iššūkių, kad juos įgalintų, padėtų jausti savo vertę, pakylėtų“, – mano seksualumo ugdytoja.

Ji priduria, kad vyrams labai svarbus ir profesinis tikslas, kuris turėtų prasmę, padėtų keisti pasaulį – tai svarbiausias dalykas, nes vyras jaučiasi stiprus ir įgalintas.

„Pabandykite kasdien baigę darbus į šoną pastumti kompiuterius, telefonus ir kitus ekranus ir bent 10 minučių skirti laiko grįžti į kūną, nukreipti dėmesį nuo išorės į vidų. Mes tada tikslingai darome „perėjimą“ nuo reikalų, darbų, zujančių minčių į atsipalaidavimą, buvimą kūne, būti čia ir dabar.

Galite eiti pasivaikščioti, šokti, į karštą dušą, lėtai pasimėgauti šokoladu ar pan. Kai mes grįžtame į savo jusles, tada geriau jausime tiek savo, tiek partnerio kūną, kas yra būtina puoselėjant geismą“, – sako pašnekovė.

Ji prideda, kad santykiuose niekada nėra kraštutinumų, nėra tik juodos ir baltos spalvos, o santykis ir požiūris vienas į kitą labai susijęs su žmogaus sąmoningumu. „Tai susiję su tuo, kaip giliai mes jaučiame vienas kitą, kokį ryšį kuriame“, – mano pašnekovė.

Ar egzistuoja „chemijair kai antra pusė nebetraukia

„Chemija“ – ar tai mitas, o gal tiesa? Ar būna, kad du žmones taip traukia vienas prie kito, kad sunku atsispirti geismui?

„Du žmonės labiausiai traukia vienas prie kito tuomet, kai stipriai išreikštos priešingos moteriška ir vyriška energija, tačiau nebūtinai tai, kad jaučiamas geismas ir aistra vienas kitam, turi prie ko nors privesti.

Be to, pastebiu ir tai, kad tokį santykį gali sukurti trauminis ryšys. Pavyzdžiui, moteris turėjo tėtį, kuris buvo emociškai nepasiekiamas arba jo nebuvo šalia, todėl ji gali pritraukti emociškai nepasiekiamus vyrus.

Iš vyrų pusės gali būti, kad mama buvo itin kontroliuojanti, norinti valdyti jo gyvenimą, tad jis turės jausmą, kad negali santykiuose atsiverti, nes jeigu atsivers, praras save ir savo mylimą žmogų. Angliškai tai vadiname „trauma bond“, kai mes pritraukiame partnerį tam, kad iškeltume į paviršių žaizdas ir jas išgydytume. Bet, mano nuomone, tokie santykiai dažniau tampa gyvenimo pamoka abiem jų dalyviams, kad jie tai išmoktų ir keliautų toliau“, – sako A.Valan.

Ką daryti, kai viskas sekse atsibosta ir partneris, atrodo, nebetraukia? Pasak seksualumo ugdytojos taip nutikti gali todėl, kad mes santykių nebelaikome prioritetu.

„Žmonės mano, kad santykiai vystysis savaime, tačiau taip niekada nebus, tai yra nuolatinės pastangos. Jeigu mes prioritetais laikome vaikus, draugus, darbą ar kitus dalykus, paklauskime savęs, o kurioje vietoje yra mūsų santykiai ir seksualinis ryšys? Santykiai yra dinamiškas organizmas, kuris turi būti nuolatos maitinamas, todėl jais rūpintis reikia nuo pat pirmų santykių dienų“, – pastebi pašnekovė.

Aurika prideda, kad dažnai santykiuose dingsta geismas, nes juose būna daug kartėlio, neišsakytų poreikių, ribų bei troškimų: „Tada moteris dažnai nežino, ką daryti su ta visa užspausta energija ir nesąmoningai ją išreiškia per skundus, bambėjimą, kontrolę. Ji šitaip siekia sau sukurti saugumą, bet tuo pat metu savo savo elgesiu mažina savo vyrą galią, pasitikėjimą savimi, t. y. „energetiškai kastruoja jį“.

Tai yra visiška kontrolė, aiškinimas, kritika, kaip gyventi, kaip uždirbti pinigus, kaip leisti savo laiką. Jos sako, kad nori padėti, bet vyrai tų patarimų dažniausiai net neklausė. Sakydamos, kad norime padėti, mes kontroliuojame ir nepaliekame jiems erdvės, neleidžiame jiems būti tokiais, kokie jie nori būti. Tai šimtu procentu paveikia ir libido, ir bet kokį seksualinį geismą neigiama prasme“.

Ji pataria mokytis duoti geriausią energiją savo mylimam žmogui. Tam, kad santykiai augtų ir trauktumėte vienas kitą, reikia labai daug asmeninės atsakomybės.

„Jeigu norite sukurti šeimą, kurioje partneriai įsimylėję, dievina vienas kitą, reikia dirbti su santykiais kiekvieną dieną. Išmokti paleisti skaudulius, širdgėlą ir pyktį ir dirbti kartu. Kiekvienas turi prisiimti atsakomybę santykiuose, o ne tikėtis, kad viskas klostysis savaime“, – pataria seksualumo ugdytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius