-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

17 biochemiko patarimų – ką valgyti, kad niekada nepriaugtumėte svorio

Mityba – svarbi kiekvieno mūsų gyvenimo dalis, ypač, jeigu norime jaustis gerai. Užtenka kad ir retkarčiais pasiduoti silpnybėms, pasimėgauti riebiu ir greitu maistu, kai kitą dieną jaučiamos pasekmės visiškai nedžiugina.
Pirkiniai
Pirkiniai / 123rf.com nuotr.

Kaip reikėtų maitintis sveikiau ir nuo ko pradėti? Vienas žymiausių biochemikų pasaulyje T.Colinas Campbellas savo knygose aptaria ne vieną sveikos mitybos idėją.

Pradėkite nuo motyvacijos. Kodėl norite numesti svorio, pakeisti mitybą? Atvirai atsakykite sau į šį klausimą. Sėkmės pasieksite tik tuomet, jeigu viską darysite dėl savęs, o ne dėl kitų žmonių nuomonės, primestų poreikių ir pan. Turite suprasti, kad rezultatai atsiranda supratus, kam jums reikalingi pokyčiai.

Valgykite daugiau nekrakmolingų žalumynų, geltonų ir oranžinių daržovių. Mažesnę dalį sudaryti turėtų tokie produktai kaip kukurūzai, avižos, kviečiai, spelta, bulvės, moliūgai, pupelės ir pupos.

Atsisakykite produktų, kuriuose yra gausu cukraus. Taip pat – įvairių sulčių ir džiovintų vaisių. Geriausia valgykite šviežius vaisius kelis kartus per dieną.

Daugiau augalinės kilmės baltymų. Augalinės kilmės baltymai apsaugo nuo nutukimo, diabeto, autoimuninių ligų, vėžio, širdies, kaulų, inkstų ligų, regėjimo problemų. Jų atrasite ankštinėse daržovėse, sėklose, riešutuose, kanapėse.

Pamirškite apie papildus. Jie jūsų neišgelbės, jeigu maitinsitės bet kaip – tai nėra problemos sprendimas, be to, įvairūs vitaminai ir papildai nėra kasdienės mitybos pakaitalas. Tinkamas ir subalansuotas sveikas gyvenimo būdas gali jums suteikti visus vitaminus ir mikroelementus, kurių reikia, todėl verčiau pasidomėkite, ką įtraukti į valgiaraštį.

Atsisakykite miltinių patiekalų. Duona, pyragai, bandelės ir kiti miltiniai gaminiai turi įtakos svorio augimui, kadangi tokiuose gaminiuose gausu mielių, maisto priedų, cukraus ir pan. Tai kilokalorijos, kurios neduoda jokios naudos jūsų organizmui.

Valgykite mažomis porcijomis. Geriau valgyti mažomis porcijomis dažniau nei rečiau, tačiau rinktis didelius maisto kiekius.

Pirmenybę teikite paprastiems patiekalams. Pavyzdžiui, bulvėms ir daržovėms, salotos ir liesai vištienai, pupelėms ir nekrakmolingoms daržovėms. Kuo paprastesnis patiekalas, tuo mažesnė tikimybė priaugti svorio.

Kasdien pietaujate ir vakarieniaujate restoranuose? Jeigu norite numesti svorio, susilaikykite nuo pernelyg dažno lankymosi viešojo maitinimo įstaigose.

Atsikratykite kenksmingų maisto produktų. Skirkite laiko ir peržiūrėkite spinteles. Jūsų namuose neturėtų likti margarino, saldainių, sausainių, ledų, baltų ryžių, pusgaminių, cukraus ir pan.

Vida Press nuotr./Įvairių rūšių cukrus
Vida Press nuotr./Įvairių rūšių cukrus

Dvi savaites skirkite eksperimentui – išmėginkite vegetarizmą ar veganizmą. Nors tokia mityba priimtina ne kiekvienam, tačiau išmėginę atrasite naujų skonių, įdomių receptų, paįvairinsite mitybą ir tuo pačiu galėsite stebėti savo savijautą.

Neteiskite savęs, jeigu neatsispyrėte „nuodėmingam“ maistui. Apribojimai tik dar labiau sukelia norą suvalgyti tą torto gabalėlį arba riebų mėsainį. Pabandykite prieš pasirinkdami tokį maistą išgerti puodelį vandens, suvalgyti ką nors sveiko, pavyzdžiui, vaisių. Gali būti, kad po to nesveiko maisto noras išgaruos kaip dūmas.

Tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės. Skanaukite jų į sveikatą ir stenkitės tokias daržoves valgyti kasdien. Keli lapeliai ant sumuštinio nesiskaito, todėl atraskite naujus skonius, receptus ir pan.

Palaikykite tvarką namuose. Tyrimai atskleidė, jog žmonės, kurie namuose laikėsi tvarkos, renkasi sveikesnį maistą, nei tie, kurių namuose chaosas.

Sudeginkite daugiau kilokalorijų. Tam jums prireiks fizinių pratimų, todėl stenkitės judėti kaip įmanoma daugiau ir dažniau atsižvelgdami į savo fizinę būklę, amžių, svorį, savijautą ir specialisto rekomendacijas.

Vida Press nuotr./Moteris daro atsilenkimus
Vida Press nuotr./Moteris daro atsilenkimus

Užsirašykite, ką suvalgote. Jums gali atrodyti, kad svoris auga, nors nieko nevalgote. O kai pradėsite fiksuoti kiekvieną suvalgytą kąsnelį, jums gali atsiverti visai kitoks paveikslas. Toks maisto dienoraštis padeda pamatyti realų vaizdą ir sveikiau maitintis.

Pasitenkinimas. Tik jausdami pasitenkinimą savo gyvenimo būdu, jūs pasieksite norimų rezultatų. Kitu atveju svoris vėl sugrįš, todėl turite atrasti – kas jums labiausiai tinka ir patinka. Nereikia persistengti, galuotis alkiu – tai jus pavers piktais ir nelaimingais. Visur reikalingas saikas, todėl įsiklausykite į savo organizmo siunčiamus signalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius